Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyar termékenységi mutató növekedett 2010 óta az EU-ban az egyik leggyorsabban

Békési Marcell

2019.10.28. 21:20

Az európai trend egyébként pont fordított, a legtöbb országban stagnál vagy csökken a gyermekvállalási kedv.

2010-ben Magyarország – nyolc év balliberális kormányzás és a Gyurcsány-éra után – sereghajtó volt egész Európában a termékenységi ráta tekintetében.

Egy nőre hipotetikusan 1,25 gyermek született az országban 2010-ben, ami vészjóslóan kevés volt, tekintve, hogy az 1,3-as érték alatt belátható időn belül bekövetkezhet az etnikum teljes eltűnése, asszimilációja.

2010-ben Európában egyetlen olyan ország volt, ami még ezt a kritikus 1,3-as szintet sem tudta elérni: Magyarország.

Az elmúlt évek családbarát kormányzása azonban olyan siker volt, hogy ma Magyarországon – bár még mindig van hová fejlődni – Európában a második leggyorsabban nőtt a gyermekvállalási kedv, ennél jobban csak Lettország tudta feljavítani a termékenységi mutatóit.

Ez egyébként anomália, hiszen az egész kontinensen csökken az őslakos lakosság népessége. Még az olyan bevándorlási célországokban, mint például Franciaország, Nagy-Britannia vagy Svédország is stagnál vagy csökken a termékenységi ráta, annak ellenére, hogy a bevándorló származású anyák jóval több gyermeket vállalnak.

Az arány eloszlása nem egyenletes az országban: míg a szegényebb, főképp kelet-magyarországi családokban és a 19 év alattiak korosztályában csökkent a gyermekvállalási kedv, addig az idősebb, jobb helyzetben lévő családok körében nőtt.

Ennek egyébként olyannyira jelentős hatása van, mivel ez a régió és ez a korosztály korábban kiemelkedő szerepet töltött be, hogy ez 2018-ra már egyenesen visszafele húzta az előző 7 évben dinamikusan emelkedő számot.

A kormány idei családvédelmi akcióterve viszont újabb lökést adhat fiatal családoknak a gyerekvállaláshoz, jól jelzi ezt a babaváró hitel sikeressége, valamint az, hogy a '80-as évek óta nem keltek egybe annyian, mint idén.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére