Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A ligetvédõkre és a libsi médiára is ráégett az azbeszt a Városligetben

888.hu

2017.09.01. 16:28

A Városligetben a Petõfi Csarnok bontási területén talált kötött formájú azbesztcement nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre. Ezt a tényt ugyanaz az akkreditált laboratórium erõsítette meg, amely a médiában hivatkozott bevizsgálást is elvégezte.

Hatalmas sivalkodásba kezdtek a héten a magukat "ligetvédőknek" aposztrofáló liberális körök. Szerintük ugyanis régi Petőfi Csarnok lebontása után jelentős mennyiségű, az egészségre rendkívül veszélyes azbeszt maradt. A 444.hu nem finomkodott, szerintük "A létező legveszélyesebb azbesztet találták a Városligetben" a hős ligetvédők. Az Index ezúttal meglepően bizonytalanul fogalmazott a címben, szerintük "Rákkeltő azbeszt lehet a Városligetben", ám a cikk konklúziójában már nem finomkodnak:

a Ligetvédők szerint a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Hungexpo épületekhez hasonlóan a Petőfi Csarnoknál sem végezte el a tényleges azbesztmentesítést. "

Azért egyelőre nem érdemes összecsomagolni és elköltözni a Városliget környékéről. A bérért és fizetésért rettegő újságírók ugyanis alaposan túllőttek a célon, amikor a szakértőnek nem éppen nevezhető ligetvédők siralmainak felültek.

PeCsa és az azbeszt

A Petőfi Csarnok bontási területén talált azbesztcement azonos azzal, amely Budapest vízvezeték-hálózatának mintegy 40 százalékában is megtalálható. Az azbesztet – a kiváló tűzvédelmi és hőszigetelő tulajdonsága, viszonylag könnyű feldolgozhatósága miatt – széles körben alkalmazták különösen a múlt század harmadától a nyolcvanas évek végéig. A mai napig számos ekkor épült közintézményben és lakóingatlanban megtalálható.

Az azbesztnek kétféle válfaja van, az egyik az egészségre közvetlenül nem káros azbesztcement, amelynek az azbeszttartalma 10-15%. Jelenleg is nagy előfordulással megtalálható a víz- és szennyvízvezetékekben, tetőfedő palaként, illetve vakolatba keverve. Az azbeszt másik fajtáját szálas anyagként elsősorban szigeteléshez használták. Ezekből a szabadon hagyott szálakból könnyen leválnak olyan, a levegőben lebegő finom szemcsék, amelyek tartósan belélegezve súlyos megbetegedést, azbesztiozist és tüdőrákot okoznak.

A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy a Petőfi Csarnok felépítményének bontási munkálatai során feltárt, azbeszttartalmú építőanyagokat 2017 elején szakszerűen, biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően szállították el hivatásos azbesztmentesítők.

Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a Petőfi Csarnok területén még nem fejeződtek be a bontási munkálatok. Az a tény, hogy az épület egykor látható része eltűnt, nem jelenti a bontási folyamat végét, hiszen számos feladatot kell ezt követően még elvégezni – a közművek eltávolításától a talajrekultivációig –, hogy a bontást lezártnak lehessen nyilvánítani.

Pontosan ezért van elkerítve jelenleg is a munkaterület, és a Városliget Zrt. álláspontja szerint ezért balesetveszélyes a helyszínen tartózkodni mindaddig, amíg valamennyi munkafolyamat le nem zárul. A tiltakozók – élve a gyülekezési jogukkal – állandó jelleggel demonstrációt tartanak az elzárt bontási területen, ezzel akadályozva a munkálatok szakszerű befejezését.
A Petőfi Csarnok bontási munkálatait megelőzően 2017 első felében az épületben lévő azbeszttartalmú anyagokat a Drycon Hungary Kft. szakkivitelező felmérte, majd ezt követően a VS Construction Kft. a vonatkozó jogszabályi követelményeknek és a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően kibontotta, előkészítette a hulladék-lerakóhelyre történő elszállításra, ami később megtörtént. A folyamatot a kivitelezők teljeskörűen dokumentálták.

Az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője Czap Zoltán, a Kör Ker Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette:

a Petőfi Csarnok bontási területén talált minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata."

Sághi Attila a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató helyettese hangsúlyozta: "A Liget Budapest Projekt megvalósításával valamennyi korábban használt elavult, vagy egészségre ártalmas technológia – így az azbeszt is – eltűnik a Városligetből. Célunk, hogy ezektől teljes mértékben megtisztítsuk és zöldfelületeiben bővítsük Európa egyik legelső közparkját.

A Városliget Zrt. megteszi a szükséges jogi lépéseket azon személyekkel szemben, akik a Városliget megújítása kapcsán – önös érdekből – félelemkeltésre alkalmas, valótlan információkat terjesztenek.

(MTI OTS)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A woke-gondolkodás: tartsák be a sokszínűségi kvótákat, de a sportban inkább ne

A woke-gondolkodás: tartsák be a sokszínűségi kvótákat, de a sportban inkább ne

A sokszínűségi kvótákról kérdezték a diákok véleményét, akiknek többsége szerint ezek az előírások felettébb fontosak a munkahelyi és egyetemi felvételinél – ez nem is meglepő, hiszen ez az elv beleillik a haladó gondolkodásba. Amikor azonban a sportra terelődött szó, ott már nem akartak sokszínűségi kvótákat, mert ott szerintük a képességek alapján kell kiválasztani az embereket. Akkor most hogy is van ez?

Márki-Zay Péter nem számíthat jobboldali és kormánypárti szavazatokra

A jobboldaliak bizalmatlanok Márki-Zay Péterrel, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével szemben – derült ki a Századvég Alapítvány októberi, ezer ember megkérdezésével készült kutatásának eredményéből, amelynek megállapításait csütörtökön juttatták el az MTI-hez.

Orbán Viktor feleségén gúnyolódik egy komcsi, akit még Gyurcsányék is kirúgtak

Orbán Viktor feleségén gúnyolódik egy komcsi, akit még Gyurcsányék is kirúgtak

Nem pontosan érthető, hogy valakinek miért támad kedve gúnyolódni Orbán Viktor feleségén, Lévai Anikón. Ráadásul olyan primitív módon, hajánál fogva előrángatott apropóval, ahogy azt Takács István, a Demokratikus Koalíció elődje, a Demokrata Párt alapítója tette Facebook-posztjában.

Azért kritizálják a Gyilkos Halloween című filmet, mert Myers megöl egy meleg párt

Azért kritizálják a Gyilkos Halloween című filmet, mert Myers megöl egy meleg párt

Úgy hiszem, az LMBTQ-propaganda lassan a filmek műfaji sajátosságaiba is bele fog szólni.

Alapjogokért Központ: Az Európai Bizottság a zöldítés terheit a lakossággal fizettetné meg

A mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy bár az EB mindent a klímapolitikának rendelne alá, de többek között Magyarországtól is visszatartja a helyreállítási alap forrásait, amelyeket éppen a klímacélok teljesítésére fordítanánk.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére