Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A jó hazafi nacionalista, az igaz nacionalista meg jó hazafi!

Bokor Gábor

2019.07.26. 16:20

Középpontban a nacionalizmus és az antiszemitizmus. Tusványosról jelentkezünk.

A pénteki nap talán egyik legizgalmasabb előadásának ígérkezett az a beszélgetés, melynek témája a hazaszeretet és a nacionalizmus volt. A Századvég Alapítvány által szervezett beszélgetés azzal kezdődött, hogy felelevenítették, az elmúlt években felerősödtek az olyan politikai törésvonalak, mint a nemzeti vagy imperialista, patrióta vagy globalista, birodalmi vagy nemzetállami. Ez a vita hozza újra a politikai élet homlokterébe a hazaszeretet témakörét.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az első kérdést Megadja Gábor, portálunk állandó publicistája kapta, mely arról szólt: van-e különbség a patriotizmus és a nacionalizmus között, vagy ez csak egyszerűen játék a szavakkal. A Századvég elemzője elmondta, hogy alapvetően játékról van szó, hiszen mindig a politikai kontextus adja meg a szavak jelentését.

Azért jobb, ha a nacionálist használod, mert azzal biztos felkúrod a liberálisok agyát

– mondta, majd azzal folytatta, hogy a mai felfogás szerint a második világháború után a bűnösök a nacionalisták voltak, ezt próbálják belevésni az emberek fejébe. Véleménye szerint a szóhoz nem tartozik negatív töltet, így nincs ok, amiért azt ne lehetne használni, ne lehetne felvállalni.

Ekkor vette át szót Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese, aki azt mondta, hogy Erdélyben minden nap megmutatkozik egyfajta nacionalizmus, ami az itt élő magyar lakosságban is él.

A mainstream média és nyilvánosság szerint a nacionalizmus egy modern találmány, ez nemes egyszerűséggel nem igaz. Mióta Európa van, létezik nacionalizmus is

– fogalmazott.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a témával kapcsolatban kifejtette, hogy tartalmi különbségek vannak a témában.

Patriótának lenni a magyarok szempontjából kevés. A patrióta hazaszerető, a nacionalista nemzetszerető

– közölte, majd kitért az Európai Egyesült Államok nevű libsi vágyálomra is, amivel kapcsolatban azt közölte, hogy sosem jöhet létre, hiszen nem lesz közös álláspont, mindig megjelenik majd a nemzeti érdek.

Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely Egyesület elnöke szerint lehetünk nyugodtan jó hazafiak és jó nacionalisták is, nincs azzal semmi probléma.

A jó hazafi nacionalista, az igaz nacionalista meg jó hazafi!

– ismertette Weisz, aki szerint az Európai Unió jelenleg erkölcsi válságot él át, jelen pillanatban nincs moralitása, a nemzetállamokat nem lehet elnyomni, és tisztelni kell a kisebbségi jogokat.

Demeter Szilárd ezután felidézte a közelmúltból, mikor a Momentum és a gyurcsányista DK Magyarország ellen szavazott az Európai Parlamentben. Demeter ezt nettó hazaárulásnak nevezte.

Annyira nem lehet utálni Orbánt, hogy magad alatt vágd a fát. Ezeknek az embereknek nincs hazájuk. Mindenhol otthon érzik magukat, ahol van Starbucks

– mondta az igazgató.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A következő téma az antiszemitizmus volt. Ezzel kapcsolatban Megadja Gábor szólalt meg először, aki szerint a liberálisok azt terjesztik, hogy a nacionalizmushoz kapcsolódik az antiszemitizmus, ehhez képest viszont azt látni, hogy Izrael egyik legfontosabb európai partnere Magyarország, ahol biztonságban vannak a zsidók.

Weisz Péter itt említette meg, hogy elszomorítja, hogy Nyugat-Európában már veszélyben vannak az izraeliták. Ő például végigsétált Budapesten a Nyugatitól a Dohány utcai zsinagógáig és semmiféle atrocitás nem érte, míg Brüsszelben, a bevándorlók lakta Molenbeekben mikor kipában volt, azt mondták neki, hogy ha a zsidó fejfedőben bemegy bizonyos helyekre, onnan nem jut ki élve.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Varga Judit felvilágosította a károgókat

Varga Judit felvilágosította a károgókat

Az igazságügyi miniszter a brüsszeli EUobserver oldalán reflektált az elmúlt hónapok eseményeire.

Lehet menni nyaralni a horvát tengerpartra

Lehet menni nyaralni a horvát tengerpartra

Horvátország teljesen megnyitja határait bizonyos országok állampolgárai előtt.

Babisnak sem tetszik a helyreállítási alap

Andrej Babis cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a kulccsal, amely alapján az Európai Bizottság elosztaná a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt uniós helyreállítási alapot.

A baloldali Jobbik a válságban is csak a gyalázkodásra koncentrált

A baloldali Jobbik a válságban is csak a gyalázkodásra koncentrált

Ahogy annak idején, a migrációs válság kellős közepén sem lehetett a Jobbikra számítani, most a koronavírus-járvány alatt is megmutatták, hogy mire számíthatnak a magyarok egy baloldali párttól.

Sárdobálók ellen kapott maszkot Orbán Vikor

Sárdobálók ellen kapott maszkot Orbán Vikor

Hímzett szájmaszkokat ajándékozott a miniszterelnöknek egy fóti választópolgár, aki az ajándékhoz mellékelt levelében azt írja: „nem annyira a vírus-, inkább a sárdobálók elleni küzdelemhez készítette a védőfelszerelést.

Karácsonyék átgondolatlan szabályozása biciklisek életét veszélyezteti

Karácsonyék átgondolatlan szabályozása biciklisek életét veszélyezteti

Szögezzük le, én türelmes ember vagyok, de amit a főpolgármester művel, az tényleg kiakasztó. És nem csak forgalomszervezési, de balesetmegelőzési szempontból is.

Kóser élelmiszer-szállítmányt juttatott el a magyar kormány a belgrádi zsidó közösségnek

 Levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek Jehoshua Kaminetzky, a szerbiai Chábád közösségének rabbija, Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinatus elnöke, és Szabó György, a MAZSÖK kuratóriumi elnöke Magyarország segítségéért, melynek keretében kóser élelmiszer-szállítmány jutott el a belgrádi zsidó közösséghez, a koronavírus-járvány ellátási nehézségei közepette.

Tízezrek eshettek át tudtukon kívül a vírusfertőzésen

Tízezrek eshettek át tudtukon kívül a vírusfertőzésen

Él ebben az országban több tízezer olyan ember, aki átesett a fertőzésen, de nem ismerte fel, nem volt ismert beteg a közelében, nem fordult orvoshoz, és ők szerencsére tökéletesen meggyógyultak a betegségből, közölte Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére