Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Nagyon fontos a jó együttműködés az Európai Unió és Svájc között

888.hu

2021.08.27. 19:30

Nagyon fontos a jó együttműködés az Európai Unió és Svájc között, így rendkívül káros, hogy az Európai Bizottság ezt több területen is akadályozni kezdte – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, miután svájci kollégáját, Ignazio Cassist fogadta Budapesten.

 

Szijjártó Péter külügyminiszter arról számolt be, hogy a hetedik legnagyobb európai gazdaságnak számító Svájc fontos partnere Magyarországnak, jók a kétoldalú kapcsolatok, idén 9 százalékkal bővült a két ország közötti kereskedelmi forgalom, valamint azt is megemlítette, hogy 45-50 ezer magyar él Svájcban. Ugyanakkor kiemelte, mindezek ellenére „a politikai együttműködés aktivitása eddig alacsonyabb volt, mint amit szükségesnek gondolnánk”, ezért is lényeges, hogy most, tíz év után először svájci külügyminiszter látogatott Magyarországra. Hozzátette,

a gazdasági együttműködés „korrekt és lojális”, a koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek idején sikerült megállapodni nyolc, Magyarországon működő svájci vállalattal,

hogy ne bocsássanak el dolgozókat, sőt hajtsanak végre további beruházásokat, így megmentettek mintegy 1800 munkahelyet.

A tárcavezető sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy végül kudarcba fulladtak a tárgyalások az EU és Svájc közötti keretmegállapodásról. Mint mondta, ezt még meg lehet magyarázni, de az szerinte problémás és kifejezetten ellentétes a közösség érdekeivel, hogy amióta összeomlottak a tárgyalások,

az Európai Bizottság bosszúhadjáratot indított Svájccal szemben, és elkezdte felmondogatni a korábban már megkötött, szűkebb tartalmú megállapodásokat, ráadásul Brüsszelben elkezdték kitolni Svájcot különböző együttműködésekből„.

Elmondta, hogy megszakadt az együttműködés az orvostechnológiai eszközök kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást illetően, valamint berekesztették a tárgyalásokat a tőzsdék és pénzpiacok közötti ekvivalenciáról. Hozzátette, a jelenlegi helyzetben különösen fontos lenne ezeket mielőbb újranyitni, hiszen az Európai Unió nemrég veszítette el az Egyesült Királyságot, a nyugat-balkáni bővítés nem halad, Svájcot pedig ”elkezdte elidegeníteni„. Olyan együttműködést kell létrehozni, amely tiszteletben tartja Svájc szuverenitását, a svájciak életmódját és szabályait, ugyanakkor az európai gazdasági érdekeknek is megfelel – fogalmazott.

Ignazio Cassis leszögezte, hogy a tárgyalások kudarca ellenére Svájc

”erős, megbízható és elkötelezett partner marad az EU és tagállamai számára„, minden területen ezer szállal kötődik a közösség országaihoz.

Tájékoztatása szerint Svájcnak Magyarország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Közép-Európában, Svájc az ötödik legnagyobb beruházó Magyarországon, ahol svájci cégek 32 ezert foglalkoztatnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Megszólalt a Jobbik-bulin megtámadott nő: „Feldolgozhatatlan, ami történt”

Megszólalt a Jobbik-bulin megtámadott nő: „Feldolgozhatatlan, ami történt”

Először szólalt meg az őt ért támadásról V. Anita, Szilágyi György jobbikos képviselő élettársa. A Blikknek nyilatkozva a nyíregyházi édesanya úgy fogalmazott: egyelőre képtelen feldolgozni, ami a Jobbik disznótorán történt vele. Mint mondta, heteken keresztül se éjjele, se nappala nem volt a bulin történtek után.

Orbán újoncai: Csák, Nagy és Szalay-Bobrovniczky

Orbán újoncai: Csák, Nagy és Szalay-Bobrovniczky

Az új kormányban vannak nagy visszatérők és pár miniszteri területen újoncnak számító kormánytag is, de vajon kik ők és miért kerültek a kormányba?

Gyurcsány: „B***d meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert”

Gyurcsány: „B***d meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert”

„De ha a gondolat elrontja a beszédet, akkor a beszéd megronthatja a gondolatot is.“ George Orwell idézete jutott eszembe, miközben Gyurcsány hétfői parlamenti felszólalását hallgattam és a Direkt36 által nyilvánosságra hozott baloldali belső viszályokról olvastam.

CPAC: a kongresszus, ahol legendák szólalnak fel

CPAC: a kongresszus, ahol legendák szólalnak fel

A CPAC Hungary konferenciát május 19-én és 20-án rendezik meg Budapesten. Az esemény főszónoka Orbán Viktor lesz.

Itt a nyár, libsi, a Balatont alázd

Itt a nyár, libsi, a Balatont alázd

Épphogy elérte a 20 fokot a hőmérséklet, ismét megjelentek a Balatont gyalázó cikkek. Annyira unalmasak és annyira kiszámíthatóak már a hazájukkal kezdeni semmit nem tudó balliberálisok, hogy nevetségesbe csap át a vergődésük.

Csak felfelé: a magyar gazdaság érte el a legmagasabb növekedést az EU-ban

A KSH első becslése alapján 8,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye 2022 első negyedévében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére