Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Úszószövetségi vizsgálat: kéztörést kockáztatnak a bántalmazó edzők

Jánosy Károly

2021.12.10. 17:15

A vizsgálat lezárult, de nem felejtjük el. Különösképpen azok, akik érintettek voltak Turi György bántalmazási ügyében. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vizsgálata feltárta, hogy a Kőbánya SC mesteredzője negyvenéves pályafutása során fizikailag és lelkileg több úszót bántalmazott. A mai sajtótájékoztatón a szövetség nevében Wladár Sándor elnök kért bocsánatot a sportolóktól.

Az gyorsan kiderült, hogy az elfogadhatatlan módszereket, testi fenyítést alkalmazóknak nincs bocsánat. Sőt, ahogy Wladár Sándor, a szövetség elnöke a 2018-ban bevezetett gyermekvédelmi kódex elfogadásakor már hangsúlyozta, most újfent kijelentette:

A bántalmazóknak »letörjük a kezét«.”

Mint ismert, egy közelmúltban megjelent cikk nyomán indult el a lavina, amely maga alá temette az edzőt. Korábbi tanítványa, a négyszeres olimpiai ezüstérmes Cseh László nyilatkozata szerint Turi „lelki terrort” alkalmazott az edzéseken, és sokszor fizikai bántalmazástól sem riadt vissza. Az első cikket követte a második, majd a harmadik, és hamar kiderült, hogy Turi nem éppen hétköznapi módszereket alkalmazott a fegyelmezésre és teljesítménynövelésre. Nem csoda, hogy lemondott a Magyar Úszó Szövetségben betöltött pozícióiról. A szövetség öttagú vizsgálóbizottságot állított fel, amelynek megállapítása szerint is alkalmazott testi fenyítést a szakember.

A testület – melynek elnöke Ugrin Tamás ügyvéd, tagjai pedig Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője, kommunikációs szakértő, Tausz Katalin szociológus, Becsky András, a MÚSZ alelnöke és Bohus Richárd olimpikon, világ- és Európa-bajnoki érmes, a sportolói bizottság elnöke – megállapította, hogy a Kőbánya SC edzője a nyolcvanas-kilencvenes években többször, a kétezres évektől jóval ritkábban alkalmazott testi fenyítést, de a nem tolerálható hangnem és a versenyzők lelki megalázása még jelen volt. Bántalmazásokból származó sérülésekről egyetlen nyilatkozó sem számolt be, a szülőknek nem szóltak, vagy ha igen, azok nem látták szükségesnek a beavatkozást.

Több esetben arról számoltak be a tanúk – több mint száz embert hallgattak meg –, hogy az esetleges rossz eredményeket Turi személyes sértésnek vélte, és segítség helyett inkább nem állt szóba versenyzőivel, akiket manipulált, és gyakran egymás ellen fordított. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott volt, hogy egyesek a sérelmet elszenvedettek közül is kijelentették, hogy az edző pénzzel, utazással és különböző szívességekkel segítette őket. Sokan afféle „szülő-gyerek viszonyt” emlegettek.

Azonban a korábban versenyzők jó része a mai napig lelki tehernek érzi a bántalmazásokat. Turi György korábbi nyilatkozatában ezeket nagyrészt elismerte, és a bizottság előtt bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől. A Turival szemben felmerült szexuális jellegű bántalmazás vagy zaklatás nem állapítható meg. Azt is ki kell emelni, hogy a szakember 40 éves pályafutása alatt több mint 1000 versenyzővel került kapcsolatba, amihez képest a meghallgatott panaszos sportolók száma nem tűnik jelentősnek, de a bizottság szerint az egyszeri bántalmazás sem maradhat következmények nélkül.

A bizottság javaslatai alapján a jövőben szigorítják az edzői papírok megszerzését, az áldozatoknak pedig a trauma feldolgozásának elősegítésére ingyenes pszichológiai tanácsadást biztosítanak.

A MÚSZ továbbá közreműködik abban, hogy az edzők rendszeres továbbképzésben részesüljenek a bántalmazásmentes pedagógiai módszerekről, és lehetőségük legyen a jó gyakorlatok megismerésére, megosztására.

A MÚSZ létrehoz egy olyan online platformot, amely lehetővé teszi, hogy a sportolók, az edzők és a szülők évente egyszer egyszerű, kérdőíves formában értékelhessék a munkát, pozitív és negatív élményeiket egyaránt megoszthassák.

Mindenesetre a vizsgálat megállapításai után egy kissé furcsa, hogy Turi György mellett teljes mellszélességgel kiáll klubja, a Kőbánya SC, és a szakember tovább élvezi az egyesület elnöksége, az edzők, a versenyzők és a szülők bizalmát.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Csaknem kéttucat migráns halt meg Líbia partjainál

Huszonkét mali migráns, köztük három gyermek vesztette életét Líbia partjainál – közölte kedden a bamakói vezetés.

Foglalkozunk nőügyekkel: Amikor a szülés trauma

Foglalkozunk nőügyekkel: Amikor a szülés trauma

A 888 podcastjának vendége: Bálint Katica, a Bábakalács születésház bábája.

Rövid zuhany, „dog hug”, hulahopp verseny – Nyugat-Európa készül a télre

Rövid zuhany, „dog hug”, hulahopp verseny – Nyugat-Európa készül a télre

Az Oroszország elleni szankciók eddig csak pofán csapták az európai liberális politikusokat, de ez várhat a félmilliárdos lakosságra is, ha a vezetők nem szedik össze magukat végre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére