Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem elég a 4-0-s angol győzelem, ráadásként az „ellenséges” szurkolók megbüntetését követelik

Jánosy Károly

2021.09.03. 13:25

Már megint nem a mérkőzésről beszélünk. Pedig a világbajnoki selejtezőnek is vannak tanulságai, például az, hogy a második félidőre a mieinknél elfogyott a levegő, a túloldalon azonban frissen, fitten mozogtak a angolok, így nem meglepő, hogy 4-0-ra nyertek a vendégek. Az eredmény azonban szinte mellékes körülménynek számít a hazai szurkolók állítólagos viselkedése miatt. Kétségtelen, hogy nem követték hűen az úri szalonok etikettjét, kiabáltak, és papírpoharakat is dobáltak. Már Harry Kane-ék obligát BLM-térdelése is hangos fütyülésre ingerelte az ultrákat.

A vájt fülű angolok, akik a legapróbb cornwalli tücsök ciripelését is meghallják, természetesen másféle szólamokra is felfigyeltek. A brit ITV és a Sky Sports csatorna riporterei állítólag láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangokkal gúnyolták Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet. Elképzelhető, hogy előfordult ilyesmi, hatvanezer ember között nyilván voltak és lesznek is idióták. Igaz, az angolok már eleve úgy álltak a mérkőzéshez, hogy rasszista légkörben kell játszaniuk. Természetesen az sem szép, ha az ellenfél gólszerzőjét kifütyülik, bár az sem vall józan paraszti észre, hogy az első angol találat szerzője, Sterling közvetlenül az ultrák előtt ünnepelte gólját. Mindenesetre az angol szövetségi kapitány és Harry Kane csapatkapitány is elmondta, nem voltak tanúi rasszista incidenseknek, de ha mégis történtek ilyenek, az teljesen elfogadhatatlan, és büntetést érdemel.

„A kispadon nem hallottam rasszista incidensekről” – nyilatkozta később Gareth Southgate. „Ha volt, az teljességgel elfogadhatatlan. Természetesen mindent jelentünk az európai szövetségnek, mi megpróbálunk kiállni az igazunkért, majd mások eldöntik, hogy ennek milyen következményei legyenek.”

Az angol sajtó azonnal ízekre szedte a magyar szurkolókat, a Daiy Mailnek már a címe is árulkodó: Anglia büszke lehet magára a szégyen éjszakáján. A játékosok, a szurkolók és a szakértők a magyar szurkolókat bírálják a Sterling és Bellingham elleni „gusztustalan rasszista” beszólások miatt. A kommentelők is vérbe mártott billentyűzettel jelentkeztek a Daily Mail online felületén. Ezekből szemezgettünk.

„Futball a rasszizmus ellen. RENDBEN. Távolítsák el Magyarországot minden nemzetközi mérkőzésről. Nincs ha vagy nem. Tizenkét hónap teljes eltiltást! Ez a minimum.”

„Az angol szövetség jelentse ki az UEFA-nak, hogy nem játszanak több mérkőzést Magyarországon.”

„Néha tenni kellene valamit a rasszizmus ellen, nem pedig üres frázisokat pufogtatni.”

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán reagált a meccsen történtekre. A magyar külügyminiszter egy videót tett közzé, amely a Wembley-ben készült az Eb-döntő előtt.

„Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi »ellenséges budapesti hangulat miatt«. Az alábbi felvétel a Wembley-ben készült az Eb-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat???” – írta a posztban Szijjártó.

S ha már rasszisták a magyarok, vajon miért nem huhognak, vagy legalábbis nem észrevehetően – például a ferencvárosi ultrák – a hazai pályákon, pedig nálunk is játszik jó néhány színes bőrű játékos?

Mindenesetre érdekes, hogy a helyszínen szurkoló Karácsony Gergely főpolgármester és Fekete-Győr András Momentum-vezér nem hallotta a drukkerek tömeges huhogását – legalábbis eddig még egyikük sem jelezte a Facebookon. Ízlés kérdése, de a fütty a lelátón elfogadott véleménynyilvánítás. Lehet, hogy már nem sokáig.

Az Angol Labdarúgó-Szövetség a FIFA-hoz fordul a rasszista szurkolói incidensek miatt

Az Európa-bajnoki döntős angol válogatott játékosai ellenséges légkört tapasztaltak a telt házas Puskás Arénában rendezett mérkőzésen. Elmondásuk szerint a hazai drukkerek gúnyosan adtak hangot nemtetszésüknek, amikor a vendég csapat játékosai rasszizmusellenes gesztusként fél térdre ereszkedtek a kezdés előtt, majd a gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekeltek.

Az FA rendkívül kiábrándítónak nevezte a történteket, és közölte, felkéri a FIFA-t, hogy vizsgálja ki az ügyet. A nemzetközi szövetség egyelőre nem szólalt meg az eset kapcsán. A Kick It Out rasszizmusellenes szervezet úgy fogalmazott, „megdöbbentő volt látni néhány magyar szurkoló viselkedését”.

„Nem ez az első ilyen eset Magyarországon, ezért felkérjük a FIFA-t, hogy sürgősen vizsgálja ki ezt az ügyet. A tetteseket felelősségre kell vonni, és lépéseket kell tenni annak biztosítására, hogy az ehhez hasonló jelenetek ne ismétlődjenek meg” – szögezte le.

Az európai szövetség (UEFA) júliusban három zárt kapus mérkőzésre – az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve – büntette a magyar válogatottat, mert drukkerei diszkriminatív magatartást tanúsítottak a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére