Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ki fog kiesni az NB II-bõl?

Pörge Béla

2018.05.21. 09:37

Vajon teljesül-e a Haladás szurkolóinak az álma?

Mielőtt belekezdenék az elemzésbe, megmagyarázom a leadet a magyar foci iránt kevésbé rajongó olvasóinknak! Viszonylag közismert tény, hogy a Haladás és a ZTE szurkolói gyűlölik egymást, amikor éppen ugyanabban az osztályban van a két csapat, a nyugati derbi mindig hatalmas hangulatban zajlik, rengeteg néző előtt. A Hali egyik rigmusa arról szól, hogy a Fradi, a Zete és a Sopron is végezzen orális kielégítést egy férfin, mégpedig egy olyan szóval kifejezve, ami rímel a Sopronra…

Egy hete az NB I. kiesőit próbáltam megtippelni, jelenleg azok állnak kiesésre, akiket jósoltam, de nem minden alakult úgy, ahogy vártam:

Az NB I-ben nagyon úgy fest, hogy a szombathelyiek rigmusa bejön, mert a Fradi csak csodával lehetne bajnok, idén pedig ez volt a céljuk, minden más eredmény rossz nekik. A Sopron meg már rég kiesett az NB II-ből, így a teljes szombathelyi onániához a Zete kiesése (és persze a Haladás bennmaradása az NB I-ben) kell. Az írás végére kiderül, hogy ez akár mind össze is jöhet, de valószínűleg egy feltétel hiányozni fog.

Az utolsó két fordulóra rengeteg izgalom maradt az NB II-ben, annak ellenére, hogy a feljutás kérdése már eldőlt (a Kisvárda feljutása csak most lett hivatalos, de szinte az egész bajnokságban az MTK és a Kisvárda állt az első két helyen). A három kieső hely közül még csak a Soproné biztos, a maradék kettőre hat csapat „pályázik”, bár matematikailag még nyolcan eshetnek ki.

Kezdjük az áttekintést azzal, hogy a Mosonmagyaróvár és a Kazincbarcika kiesésére nem igazán van reális esély, előbbi együttes 45, utóbbi 44 ponttal áll, míg a 18. Szolnoknak 39 pontja van. Nem valószínű, hogy a Szolnok kétszer nyer, de ha mégis, egy vagy két pont elég az említett csapatoknak. Érdekesség, hogy a Kazincbarcika a kiesés elől menekülő Csákvárral játszik a következő fordulóban.

A maradék hat klub estében már sokkal izgalmasabb a kérdés! Sorrendben a Budafok, a Siófok, a Csákvár, a Szeged, a Szolnok és a Zalaegerszeg harcol az NB II-es tagságért. A BMTE-nek 42, a ZTE-nek 38 pontja van, a csoport két vége közt kicsi a különbség. Nézzük csapatokra bontva az esélyeket!

Budafok

Az színtiszta matek, hogy a budaiaknak elég egyszer nyerniük ahhoz, hogy maradjanak az NB II-ben. Előbb Gyirmóton futhatnak neki a sikernek, utána jön a Budaörs Budafokra. Egyik sem könnyű ellenfél, de egyik számára sincs már tét a bajnokságban. Több közvetlen rivális is játszik majd egymással, így a BMTE-nek akár egy pont is elég lehet, de annyit szerintem mindenképpen kell szerezniük.

Tóth Bálint kinevezése óta csak akkor nem nyert a Budafok, amikor kint voltam a meccsükön, egyébként 15-ből 12 pontot gyűjtöttek, nagyon remélem, hogy nem esnek ki, erre minden esélyük megvan, a Budafok sorsa a saját kezében van.

Siófok

A korábban az NB I. és az NB II. között liftező Siófok a Szegedhez utazik Gyulára, majd fogadja az MTK-t. Ha az első meccset sikerrel veszik, akkor 44 pontjuk lesz, amit a Szeged már nem hozhatna be, tehát a kérdés el is dőlne. Gyulán a döntetlen is jó lenne a Siófoknak, mert az utolsó körben a Csákvár és a Szeged egymással játszik, ami a Csákvár 39. fordulóbeli eredményétől függően azt is jelentheti, hogy a Siófok egy döntetlennel is biztosan bennmarad vasárnap. Azt nem kell ragozni, hogy a Siófoknak nem szabad kikapnia a következő fordulóban.

Ugyan a Zalaegerszeg ellen láthattuk, hogy az, hogy az MTK számára már nincs tét, nem jelenti azt, hogy könnyű ellenfelek, de ha azon múlik, vélhetően egy pontra jó lesz otthon a Siófok az MTK ellen, így a Balaton partján várhatóan jövőre is lesz másodosztályú foci.

Csákvár

Két közvetlen riválissal játszik majd a Fejér megyei gárda, előbb a Kazincbarcika ellen idegenben, majd a Szeged ellen otthon lépnek pályára. Bár a Barcika sokkal jobb helyzetben van, a Csákvár sorsa így is a saját kezében van, hiszen két döntetlen is elég nekik, de ha az utolsó fordulóban megverik a Szegedet, akkor a Kazincbarcikától bármennyire kikaphatnak előtte.

Kevesebbet kell így számolgatniuk, annyi bizonyos, illetve az is, hogy személy szerint nem sajnálnám, ha kiesének, de viszonylag jó helyzetben van a csapat a 41 pontjával, hála a sorsolásnak.

Szeged

A gyulai Szeged 2011 együttesének 40 pontja van, fogadják a Siófokot, utaznak a Csákvárhoz. A képlet „egyszerű”: minimum az egyik meccsen győzni kell, úgy már nagyon nagy az esély a bennmaradásra, szinte biztosan megvan. Győzelem nélkül viszont a Szeged mögött állókon múlik minden, főleg, hogy az összes riválissal szemben a Szeged 2011 marad alul, ha azonos pontszámmal végeznének. Megjegyzem, őket sem sajnálnám, ha kiesnének.

Szolnok

Döbbenetesen rossz formában van a Szolnok tavasszal, ősszel még a felsőházban végeztek. A mostani 39 pont könnyen kiesést eredményezhet, főleg, hogy a Budaörs és a Nyíregyháza a két soron következő ellenfél. Minimum egy győzelem kell ilyen kevés ponttal, döntetlennel vagy döntetlenekkel csak úgy jöhet össze a bennmaradás, ha a Szeged sem nyer. Nehéz lesz ez innen. A Szolnokért kár lenne, a múltja alapján egyértelműen ebbe az osztályba való csapat, 22 éve nem szerepeltek lejjebb, de közben egyszer az NB I-ben is jártak.

Zalaegerszeg

Furcsa, hogy ilyen kontextusban kell említeni a Zetét. Ha az előző fordulóban nem verik meg az MTK-t, már-már biztosan kiesnének, azonban a vasárnap mutatott játék, a szerzett három pont és a sorsolás alapján azt mondom, a Zalaegerszeg bent fog maradni. 38 ponttal állnak most a zalaiak, utaznak a kiesett Sopronhoz, majd fogadják az addigra szinte biztosan bent maradó Mosonmagyaróvárt.

Elvárható a ZTE-től a hat pont a két találkozón, amennyiben ez sikerül, vélhetően maradnak is az NB II-ben, 44 pont elég lesz. Ha valamelyik meccsen botlanak, az akár kiesést is jelenthet, de az MTK ellen látottak és a fentiek alapján ez olyan baki lenne, ami után nehéz volna sajnálni a csapatot. Igaz ami igaz, én egyébként sem sajnáltam volna annyira Zalaegerszeget, nem kedvelem őket. El kell ismerni azonban, hogy nem az NB III-ba való a ZTE, 50 (!) éve nem is járt olyan mélyen az együttes, sőt sokáig az NB I. stabil tagjai voltak, ki ne emlékezne a bajnoki címükre, és utána Koplárovics góljára a Manchester United ellen?

Idén nagyon közel van/volt a blama, de a bajnokverés után „csak” a kötelezőket kell hoznia a Zetének a bennmaradáshoz.

Összességében a Szegedre és a Szolnokra tippelnék mint további két kiesőre a Sopron mellé, bár nem titkolom, hogy egy Csákvár és Szeged leosztásnak jobban örülnék. Azonban – ahogy fent is írtam – a sorsolást és a formákat elnézve a Szeged 2011 és a Szolnoki MÁV kiesése valószínűsíthető.

A három kieső helyett három NB III-as bajnok jut majd fel. Ez jelen állás szerint a Monor, a Kaposvár és a Pécs, azonban csak a Monor helye biztos. A Kaposvár már karnyújtásnyira van a céljától, két meccs van hátra, három pont az előny. A Pécs viszont csak egy ponttal előzi a Tiszakécskét, tehát mindenképpen meg kell nyernie a hátralévő két meccsét.

Az NB II. (és az NB III.) világáról szóló további írásokhoz, információkhoz és persze az eredmények követéséhez kedveljétek a Pörge szurkol Facebook-oldalt!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére