Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Büntetni akar a román hokiszövetség a székely himnusz miatt

Jánosy Károly

2022.05.10. 14:20

Kiverte a víz a Román Jégkorong Szövetség vezérkarát a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján, a már tét nélküli magyar-román mérkőzés után. Nem a 4–2-es vereség és a kiesés miatt, inkább azért, mert a román csapat magyar nemzetiségű tagjai a győztesekkel és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt a meccs után.

 

Az ügyben a román szövetség eljárást indított. Csinta Samu erdélyi publicista szerint ezúttal is a már megszokott kardcsörtetésről lehet szó.

Alexandru Halauca, a román hokiszövetség elnöke gyorsan be is jelentette, hogy kivizsgálja az ügyet. A sajtó pedig élvezettel habosítja a történteket. S természetesen nem azért emel szót, mert a román válogatottban többségben erdélyi klubokban szereplő székely hokisok szerepelnek, hat honosított szlovák, orosz és ukrán játékossal kiegészítve. Kétségtelen jobb a nemzetei érzelmek szárnyán vitorlázva – például – Marius Diaconescu történész álláspontját hangoztatni, miszerint „jelenleg nem létezik Székelyföld, csupán néhány romániai megye, amelyben magyarok is élnek”.

Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, korábbi szociáldemokrata miniszterelnök „gyalázatosnak” nevezte a magyar nemzetiségű játékosok cselekedetét, hogy román mezben énekelték az „úgynevezett székely himnuszt”. Szerinte ez a Románia iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.
„Aki nem tiszteli Romániát, nincs keresnivalója piros-sárga-kék mezben!” – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.

 

Legjobb tudomásom szerint nincs olyan paragrafus, törvényi szabályozás, amely büntetné a székely himnusz eléneklését.”

– reagált a 888.hu megkeresésére Csinta Samu erdélyi újságíró, publicista.

„Sokkal inkább politikai haszonszerzésről, hangulatkeltésről van szó. No meg az is ad némi pikáns ízt a történetnek, hogy Románia sportminisztere, Novák Eduárd magyar nemzetiségű. Nyilván ezzel is megpróbálnak fogást keresni rajta.”

A magyarellenes kirohanásairól ismert Dan Tanasa képviselő azzal vádolta Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, a román szövetség korábbi elnökét, hogy a magyar táborban szurkolt a mérkőzésen. Tánczos a közösségi médiában reagált, és azt írta, sok román szurkoló is a magyar lelátóról nézte a meccset, tőle pár méterre szurkolt egy román család, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Hozzátette, ő a kedvenc csapata, a román bajnok Csíkszereda mezét viselte.

 

Budapest és Ljubljana lenne a közös vb-házigazda

 

A világbajnokság után egyébként a szlovén és a magyar szövetség bejelentette, hogy megpályázza a jövő évi A csoportos világbajnokság rendezési jogát. Mint ismert, az orosz–ukrán háború miatti kizárások értelmében Szentpétervár 2023-ban nem adhat otthont a vb-nek, az új helyszínről az idei, tamperei torna közben dönt a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF). Állítólag egy finn-lett közös jelentkezésre lehet számítani, bár a finnek esélyeit talán csökkenti az idei házigazdai szerep.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Magyarországon kívül egyetlen egy uniós állam sem védi a háztartásokat a hatalmas rezsiköltségektől

Magyarországon kívül egyetlen egy uniós állam sem védi a háztartásokat a hatalmas rezsiköltségektől

Miközben számos uniós tagállamban brutális mértékben drágultak a rezsiköltségek az elmúlt egy évben, hazánkon kívül sehol nincs hatályban a rezsicsökkentéshez hasonló átfogó intézkedés a lakosság terheinek mérséklésére. Több országban megduplázódott a földgáz, vagy az áram ára, de arra is van példa, hogy a korábbinál négyszer-ötször kell többet fizetni ezekért a tételekért – írja az Origo.

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Hosszú harc után orosz kézre került Mariupol. Kitiltották Oroszországból Bident, Blinkent és közel ezer más amerikait.

Az oroszok kitiltották Bident és közel ezer másik amerikait

Beutazási tilalmat rendelt el szombaton Oroszország 963 amerikai állampolgár, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen, és bővítette a kanadai tilalmi listát is – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a jövőben is viszonozza az „ellenséges amerikai lépéseket”

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére