Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Beugró nagyvárosok segíthetnének Tokiónak olimpiát rendezni

Jánosy Károly

2021.03.28. 09:00

Külföldi nézők, szurkolók nélkül rendezik az idén nyárra halasztott tokiói olimpia és paralimpia versenyeit. Pedig érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy más országok nagyvárosai beugróként segítsenek a rendezésben.

Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi marketing- és kommunikációs igazgatója szerint érdemes lenne megfontolni az ötletet. A napokban a közösségi médiában tett bejegyzésével próbálta felhívni erre a figyelmet.

Tulajdonképpen a tavalyi olimpiai halasztás idején körvonalazódott bennem a gondolat

– nyilatkozta honlapunknak Siklós Erik. – Főleg miután egyre többet cikkeztek arról, hogy óriási többletköltséggel jár a halasztás. Informális, privát beszélgetésekben próbáltam lendületet adni az ügynek, vajmi kevés sikerrel. Pedig a Japánban kevéssé ismert sportágak küzdelmeit a akár más kontinensek városaiban is megrendezhetnék. Az olimpiai eszme jegyében beszállna még négy-öt nagyváros, ott, ahol a járványhelyzet ezt már megengedi. Természetesen a külsőségek többsége a japán fővárosra utalna. A megnyitó és a záró ünnepség is Tokióban lenne, akárcsak a műsor legnépszerűbb programjai: az atlétika, az úszás, a judo, a tenisz és még vagy 15 sportág maradna a japánoknál. De nem lenne ördögtől való a Távol-Keleten népszerűtlenebb vízilabdát – például -, Budapestre, a kajak-kenut meg a Maty-érre hozni. Ezzel egyébként jelentősen csökkennének a rendezők anyagi terhei, szimbolizálná az országokon átívelő összefogás, az olimpiai eszme erejét, tévétársaságok pedig 0-24-ben adhatnak élőben a versenyekről, mert valahol mindig történne valami.

A koronavírus járvány miatt 2020-ról idénre halasztott olimpia a tervek szerint július 23. és augusztus 8., a paralimpia pedig augusztus 24. és szeptember 5. között lenne. Az idő múlásával azonban csökken az esélye annak, hogy „beugró társrendezők” segítsenek Tokiónak. Az addig hátralévő időben az oltásoknak köszönhetően sokat javulhat a járványhelyzet, ráadásul, több sporteseményt is rendeztek már úgynevezett elkülönített buborékban. Az egészségügyi előírások szigorú betartása és betartatása mellett pedig korlátok között nézők is figyelemmel kísérhetnék a játékok eseményeit.

Akár Tokiótól ezer és ezer mérföldnyi távolságra is.

Elindult a láng Tokió felé

Maárcius 25-én Fukusimából elindult az olimpiai láng, mely 121 nap után érkezik meg a tokiói Olimpiai Stadionba a megnyitó ünnepségére. A lángváltó a 2011-es tragikus földrengés által sújtott atomerőmű közelében található labdarúgó-edzőközpontból rajtolt el, s a fáklyával először a japán női futballválogatott tagjai futottak, elsőként Ivasimizu Azusza, aki a tragédia évében, 2011-ben világbajnokságot nyert a nemzeti együttessel. A rajt során az utcákat nem zárták le, igaz, a felhívások nyomán kevesen voltak az utak mentén, viszont az érdeklődők maszkot viseltek és tartották egymástól a biztonságos távolságot, illetve nem üdvözölték hangosan a lángot. Az olimpiai láng az ország mind a 47 prefektúrájába eljut a következő négy hónapban és útja során mintegy tízezer futó viszi majd.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére