Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bajnoki döntő helyett most kupadöntőt játszik egymással a Vidi és a Honvéd

Pörge Béla

2019.05.25. 08:58

Szombaton rendezik a Magyar Kupa 79. döntőjét, a MOL Vidi és a Honvéd küzd meg a Magyar Kupa elhódításáért.

A Honvéd – akárcsak a bajnokságok történetében – a kupa negyedik legeredményesebb csapata az FTC, az MTK és az Újpest mögött. A kispestiek eddig hétszer nyerték meg a kupát, míg a Vidinek ez egyszer sikerült, FC Fehérvár néven 2006-ban. A Honvéd utoljára 2009-ben diadalmaskodott a sorozatban. A Magyar Kupát összesen 18 csapatnak sikerült elhódítania, új győztes értelemszerűen idén sem lesz (utoljára a Kecskemét 2011-es sikere alkalmával avattunk új kupagyőztes, a KTE akkor éppen a Vidit győzte le).

Idén két olyan együttes küzdhet meg egymással a döntőben, ami a bajnokságban már kivívta a nemzetközi szerepelés jogát. A Vidi ezüstérmes lett, míg a Honvéd negyedik – a kispestiek indulása éppen ezért biztos, mert ha a Vidi nyeri a kupát, akkor a bajnoki negyedik indulhat még az El-ben.

Tavaly az Újpest nyerte a kupát, idén viszont már hamar eldőlt, hogy nem lesz címvédés | Fotó: MTI

Az erőviszonyok (és a fogadóirodák oddsai) alapján a MOL Vidi az esélyesebb, de a Honvéd az utóbbi években már többször rácáfolt az erőviszonyokra – például két éve, amikor éppen a Vidit legyőzve lett bajnok a Honvéd. A következő évben szintén bajnoki döntőt játszott egymással a két klub, igaz nem klasszikus értelemben: a Vidi azzal lett bajnok a Fradi előtt, hogy legyőzte a Honvédot. Mindkét meccsre május utolsó hétvégéjén került sor, idén pedig újabb döntőt játszhat egymással a két csapat ezen a hétvégén: a Magyar Kupa döntőjét.

Személyes várakozásaim szerint a Vidi fogja nyerni a kupát, bár nem nekik szurkolok a döntőben (így, hogy az Újpest nem érdekelt a fehérváriak sikerében). A motiváltsággal valószínűleg egyik oldalon sem lesz gond, a Vidi bizonyára nyerne egy trófeát idén is, míg a Honvéd számára nagy siker lenne, ha a jóval gazdagabb és erősebbnek vélt ellenfelét ismét megtréfálná. Az talán a kispestiek ellen szól, hogy a nemzetközi indulás jogát már kivívták, így lehet, túl nyugodtak lesznek. A Vidi esetében pedig látványos volt a visszaesés, amióta eldőlt a biztos ezüst, kérdés, fel tud-e pörögni a csapat. A Honvéd esetében negatív tényező még, hogy több meghatározó játékos is biztosan távozik, a Vidi viszont már igazolt is.

A kupa, amiért a csapatok küzdenek | Fotó: MTI

A két csapat közül a Honvéd útja volt a könnyebb a döntőig: a kispestiek az első körben (ami a kupa hatodik köre volt, az első osztályú csapatok ekkor csatlakoztak a küzdelmekhez) a Bőnyt, utána az NB III-as Jászberényt és a szintén harmadosztályú Tiszaújvárost búcsúztatták. A legjobb 16 között az NB II-es Tiszakécskét, a nyolc között pedig a Budaörsöt verte ki a Honvéd, az elődöntőben pedig a Soroksárt. A döntőig tehát egy NB I-es klubbal sem kellett játszaniuk, míg a Vidi a Debrecent és a Fradit is búcsúztatta (előtte pedig a Taksonyt, a Budafokot és a Vácot ejtette ki).

A kupa lebonyolítása számtalan alkalommal módosult már, idén (az elmúlt évekhez hasonlóan) egy meccs dönt a fináléban. A döntőt a Groupama Arénában rendezik 19:30-as kezdéssel, az M4 élőben közvetíti a mérkőzést, melyet az év játékvezetőjének választott Iványi Zoltán vezet majd.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére