Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Anglia rácsodálkozott a magyar fütyülőkre

Jánosy Károly

2022.06.05. 20:45

Megint jöttek, szörnyülködtek. Nagyon meleg volt, üres lelátók helyett, 30-35 ezer gyerek fogadta a csapatokat, és – horribile dictu – a nem megfelelően érzékenyített ifjak kifütyülték a térdelési szertartást. Mindennek a tetejében Anglia 1–0-ra kikapott. Skandalum.

 

Iskolások a lelátón a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország – Anglia mérkőzésen a Puskás ArénábanMTI/Szigetváry Zsolt

 

Talán egy könnyed, két-három gólos angol siker nyomán szerényebb visszhangja lett volna a Nemzetek Ligája mérkőzésnek. A váratlan vereség azonban ingerültséget okozott, a füttyszó pedig végképp kiverte a biztosítékot a felsőbbrendű, szigetországi sajtóban. A barbár, pusztai magyarok nem ítélik el a rasszizmust, könnyen előfordulhat, hogy hamarjában itt terem egy stábbal a BBC és hátborzongató dokumentumfilmet forgat a már a bölcsődékben ébredező faji előítéletekről.

 

Arról azonban nem készült film, de még újságcikk sem, hogy a Real Madrid-Manchester City BL-elődöntőben sem nagyon rejtegették a fütyülőjüket a szurkolók. A Bernabeau-stadionban tartott koncert azonban senki, még az angol médiamunkások dobhártyáját sem rezgette meg. Szerintük Madridban flottul, senkitől sem zavartatva térdeltek a City játékosai, Budapesten azonban a füttyszó nyomán zavar támadt az erőtérben. Nem csoda, hogy a szörnyülködő angolok nekiestek az UEFA-nak, mert a tavalyi Eb-n tapasztalt rasszista és homofób bekiabálások miatt büntetésből kiszabott zárt kapuk ellenére gyerekek voltak a nézőtéren.

Márpedig ez így nem igazi büntetés, rossz a dolog akusztikája, háborognak az angolok. Megfeledkezve arról, hogy a jövő szombati, Anglia-Olaszország találkozón is bemehetnek a gyerekek. Igaz, ott csupa jól nevelt angol ifjú lesz, akik nem fütyülnek és nem vesznek példát azokról a szurkolókról, akik a londoni Eb-döntőre – jegy híján – betörtek a Wembley-stadionba.

Az UEFA a további, előre borítékolható füttykoncerteket megelőzendő, fontolóra vehetné, hogy száműzi a futballpályákra nem való állásfoglalásokat. A rasszizmusra, a faji egyenlőtlenségre csak térdeléssel lehet és kell felhívni a figyelmet? A szegénységre, az éhezésre, a tiszta ivóvízre, az oktatásra, a máig tapasztalható elnyomásra, a vallásszabadság megsértésére, de akár a szumátrai rinocéroszok vészes fogyatkozására is felhívhatnák a figyelmet a futballisták. Térdre ereszkedéssel, lótuszüléssel, terpeszállással vagy tigrisbukfenccel.

De alighanem ezeket a kunsztokat is kifütyülné a publikum. Felnőtt és gyerek egyaránt.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére