Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nesze neked emancipáció: az oroszok létrehozták az első női naszádlegénységet

MTI

2020.07.19. 14:19

Először vesz majd részt az orosz haditengerészet napján, július 26-án Szevasztopolban megtartandó díszszemlén olyan őrnaszád, amelynek legénysége kizárólag nőkből áll – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.

Szergej Sojgu védelmi miniszter márciusban adta ki a parancsot az első női legénység összeállítására. Az ezt követő kiválasztás és kiképzés eredményeként az orosz fekete-tengeri flotta P-834-es Raptor naszádján, kísérleti jelleggel Anna Brikez naszádparancsnok tizedes, Olga Csulkova főgépész tizedes és Julija Kurocskina kormányos-jeladó matróz kezdte meg a szolgálatot.

A szovjet fegyveres erőknél a második világháború éveiben „a gyengébb nem” számos olyan feladatkört vett át, amelyek ellátása korábban kizárólag a férfiak munkája volt. A hagyományos egészségügyi és logisztikai posztok betöltésén túl megjelentek a női pilóták, harckocsizók, felderítők és mesterlövészek is. Az orosz flottánál azonban eddig sosem voltak még női gépészek, kormányosok és kapitányok.

Az őrnaszád háromtagú személyzetének egyebek között a túlélés gyakorlatából, gránátvetésből és diverzánselhárításból kellett vizsgáznia. Ha a trió beválik a gyakorlatban, a katonai tárca szerint megnyílik a lehetőség további hasonló csapatok megalakítása előtt. Megcáfolandó a talán még a régi görögökhöz és a föníciaiakhoz visszanyúló tengerészbabonákat, a P-834-es naszád legénységének jelmondata: „A nő a fedélzeten szerencsét hoz!”.

A 03160. hadiipari projekt keretében megépített Raptor több mint 20 tengerészgyalogos mozgatására és partra szállítására alkalmas. Az őrnaszád emellett járőrözésre és kisebb objektumok elfogására alkalmas. A jármű hossza 16,9, szélessége 4,1 méter, sebessége pedig eléri az 50 csomót (az óránkénti 92,6 kilométert).

(A kép egyébként illusztráció)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére