Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fleck árnyéka vetül a magyar jogállamiságra

Jog és Szabadság

2022.03.30. 17:00

Ha a két­harmad­ ­hiá­­nyá­ban nem lehet a parlamentben új, va­ló­ban nemzeti alkot­­mányt csinálni, ak­kor társadalmasítani kell a folyamatot – jelenti ki Fleck Zoltán a napokban, egy interjúban.

Több sajátos jogértelmezés figyelhető meg az elmúlt időszakban az európai és a hazai politikában. Az Európai Parlament LMBTQ-jogokhoz és NGO-k működéséhez köti a jogállamiság kritériumait, miközben Gyurcsány Ferenc jogszociológusa a jogállamiság felfüggesztéséről beszél. Tekintettel arra, hogy pénzügyi források függhetnek a gender-lobbi hazai érvényesülésétől és Soros György szervezeteinek működésétől, továbbá arra, ahogy Fleck például a jogállamiság átmeneti felfüggesztésével fenyeget, érdemes röviden közelebbről megvizsgálni egyes folyamatokat, és a mögötte meghúzódó motivációkat.

Az Európai Parlament határozatban mondta ki, hogy Lengyelországban nem állnak fenn a jogállamiság feltételei. Az elítélő határozat indokolása szerint nem jogállam az, amely nem biztosít állami finanszírozást a „kritikus fontoságú civil szervezeteknek” vagy ha a kormány korlátozza a civil szervezetek külföldről történő finanszírozását. A döntéshozók felkérik az Európai Bizottságot, hogy különítsen el forrást az „érzékenyítő, nevelő” munkát végző civil szervezetek számára, amellyel azt is kimondják, hogy ezek a szervezetek politikai szereplőnek számítanak. A határozat másik pontja az „átfogó szexuális nevelésről” szól, amely az LMBTQ-felvilágosítást is magába foglalja az általános iskolákban, továbbá a nyugati liberális politikusok szerint nem jogállam az az ország, ahol az azonos neműek nem házasodhatnak és nem fogadhatnak örökbe gyermeket, nem ratifikálja a gender-ideológiát támogató Isztambuli Egyezményt, vagy LMBTQ-ideológia mentes övezeteket engedélyez, illetve támogat.

A jogállamiság sajátos értelmezésének Magyarországon is van képviselete. Fleck Zoltán jogszociológus, a Soros György által kiemelten támogatott Eötvös Károly Intézet igazgatója kifejtette, hogyha az ellenzék győz a 2022-es választásokon, valószínűleg „időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után”. Fleck Zoltán az ELTE tanáraként fórumot is tart a hallgatóknak az egyetemi autonómiáról.

Több kérdést is felvet Az Európai Parlament Lengyelországot elítélő határozata, amely zavaros indoklást fogalmaz meg. Egyfelől a jogállamiságot NGO-k működésének támogatásához kötötték és azt kérték számon egy tagállamon. A határozatot megszavazók a „kritikus fontosságú civil szervezetek” állami finanszírozását hiányolják, vagyis azt, hogy a lengyel kormány támogassa a helyben működő nem kormányzati szerveket, leginkább a Soros-féle NGO-kat. Továbbá politikai szereplővé emeli az érzékenyítéssel, neveléssel foglalkozó nem kormányzati szerveket, amely legitimitási, demokráciaelméleti kérdéseket vet fel, hiszen az NGO-k nem mérettetik meg magukat választásokon, mégis megkerülhetetlen politikai tényezővé, ráadásul a tapasztalatok szerint az állam kerékkötőivé válnak. Másfelől gender-ideológiai követelményeket állítottak a jogállamiság mércéje elé, de mivel a kettő összeférhetetlen, ez valójában a lopakodó jogalkotás veszélyeit jelzi. Az LMBTQ- és gender-ideológia értékválasztás kérdése és nem jogállamisági feltételrendszer. Nem attól válik erősebbé a lengyel jogállam, ha bevezetik az LMBTQ-felvilágosítást a kisdiákok számára, vagy a több sebből vérző Isztambuli Egyezményt ratifikálják, hanem akkor, ha garantálja a jog uralmának érvényesülését.

Különösen érdekes Fleck Zoltán jogszociológus jogállamiság felfüggesztéséről tett nyilatkozata, amely önmagában nonszensz, semmilyen jogi alapja, realitása nincs, de az ELTE jogszociológus tanára mégis egy jogrendszeren kívüli, alaptörvény-ellenes tervet melenget a keblén. Ez több kérdést is felvet. Mivel Fleck Zoltán a jogállamiság felfüggesztéséről beszél, ezzel elismeri, hogy Magyarország jelenleg jogállam. Azt nem fejtette ki, hogy milyen céllal és eszközzel kívánja felszámolni a jogállamot, de az is kiemelt jelentőségű kérdés, hogy egy oktató, aki felesküdött a jog uralmára, hogyan képes a jog uralmának végét vizionálni?

Figyelemre méltó, hogy Fleck a Soros György által külföldről finanszírozott Eötvös Károly Intézet vezetője és a jelek szerint ennek rendeli alá egyetemi oktatói tevékenységét. A Soros-hálózat és az ELTE közötti személyi átfedéssel azonban éppen ő veszélyezteti azt az egyetemi autonómiát, amit védeni próbál.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére