Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soros kétszínűsége nem ismer határokat

888.hu

2021.09.08. 15:20

Főleg akkor nem, ha Kínáról van szó. De ő biztos jobban tudja.

 

Zajlik az élet a világ pénzügyi piacain, és úgy tűnik, Soros György nemzetközi tőzsdespekuláns is érdeklődve figyeli az eseményeket.

A múlt hónapban az amerikai multinacionális BlackRock lett az első olyan külföldi vagyonkezelő, amely

teljes egészében saját tulajdonú befektetési alapot indított el Kínában, amivel elsősorban a dinamikusan növekvő, 3,6 ezer milliárd dolláros lakossági piacot célozta meg.

Soros azonban nem nézi jó szemmel az ilyen jellegű befektetéseket.

Nemrég a tőzsdespekuláns a Financial Times című lapban jelentetett meg egy véleménycikket, amelyben a kínai gazdaságot ekézi. Szerinte keserű ébredés vár mindazokra, akik külföldiként a mai Kínában ruháztak be, mert véleménye szerint az ország első számú vezetője nem ért a piacgazdasághoz.

Soros a BlackRock-ügyre is reagált.

A Wall Street Journal című lapban arról értekezett, hogy

most több milliárd dollárt önteni Kínába végzetes hiba”.

És természetesen azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a BlackRock befektetése „az Egyesült Államok és más demokráciák nemzetbiztonsági érdekeit sérti”.

Érdekes módon az nem sérti a demokráciák nemzetbiztonsági érdekeit, ha a Nyílt Társadalom Alapítványok által pénzelt szervezetek beavatkoznak választásokba, de most ilyen ellentmondásokon ne akadjunk fenn.

Soros kritikájára a BlackRock szóvivője reagált.

„Az Egyesült Államoknak és Kínának nagy és összetett gazdasági kapcsolata van. A két ország közötti áru- és szolgáltatáskereskedelem 2020-ban meghaladta a 600 milliárd dollárt. Befektetési tevékenységünk révén az amerikai székhelyű vagyonkezelők és más pénzügyi intézmények hozzájárulnak a világ két legnagyobb gazdaságának még szorosabb összekapcsolódásához” – fogalmazott.

Mindenesetre Soros – azon túl, hogy 2013 óta minden alkalmat megragad, hogy Kínát és a kínai elnököt szidja –

szíves örömest fektet be különböző vállalkozásokba és alapokba az országban.

Nézzük is!

2016-ban nagyjából 24 millió dollár értékben vásárolta meg a iShares Large Cap China ETF nevű alap részvényeinek egy részét, amely nagy kínai cégekbe fektet be. Ezektől a részvényektől azonban már megvált.

Továbbá Soros az Alibaba nevű, e-kereskedelemmel foglalkozó kínai óriáscégbe is befektetett, ezt a vállalatot az amerikai Amazon kínai megfelelőjeként emlegetik. A tőzsdespekuláns volt az Alibaba három legnagyobb részvényesének egyike.

A Soros Fund Management továbbá a Didi Chuxing nevű kínai cég részvényesei között is feltűnt: 38,4 millió dollárnyi értékben birtokolták a vállalat részvényeit.

A kínai állami média egyébként szintén nincs oda Sorosért, többek között „pénzügyi ragadozónak” nevezték, és arra is figyelmeztették már, nehogy eljátssza azt a jüannal, mint a kilencvenes években a brit fonttal.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére