Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Virológus professzor: „Van esély rá, hogy ez a vírus velünk marad”

Fodor-Horváth Zsófia

2020.03.12. 14:52

Világjárvány, Olaszország vesztegzár alatt, veszélyhelyzet Magyarországon, megjósolhatatlan gazdasági következmények és pánik: mintha egy katasztrófafilmet néznénk. Az ellenzéki médiumok versengenek pánikkeltés terén és semmi sem jó nekik, amit a kormány tesz. Mindez egy olyan vírus miatt, ami nagyjából egy durvább influenza tüneteit produkálja. Bár lassan tízmillió virológus országa lettünk, mi megkérdeztünk valakit, aki úgy ismeri a vírusokat, mint a saját tenyerét. A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének virológus professzora, Dr. Duda Ernő válaszolt kérdéseinkre.

888: Pár hét alatt hazánkig terjedt az új típusú koronavírus, mára egész Olaszországot lezárták. Sokan pánikolnak, betáraztak élelmiszerekből, de olyanok is akadnak, akik bagatellizálják a betegséget. Mi az igazság, mennyire – és főleg kikre – veszélyes ez a vírus?

Dr. Duda Ernő: Egy kórokozó veszedelmességére – sok más mellett – két paraméter jellemző: a fertőzőképessége (egy beteg hány embert fertőz meg), illetve hogy mekkora a betegség halálozási rátája. Néhány jól ismert vírusbetegséggel összevetve a SARS-CoV-2, vagyis az új típusú koronavírus fertőzőképesség (2-3) messze elmarad a kanyaróétól (15-18!), a mumpszétól vagy a szamárköhögésétől (4-7), kb. megegyezik az influenzáéval.

Ami a halálos áldozatok arányát illeti, a veszettség 100%, a bárányhimlő akár 30%-os(!) arányával áll szemben a szezonális influenza 0,1, az új vírus pedig 2-3%-kal.

Figyelembe véve, hogy az utóbbi fertőzése során nagyon sok beteg tünetmenetes marad, a 2-3% lehet, hogy igazából csak 1,5% (de ez nyilván függ az illető ország egészségügyi felkészültségétől, a populáció általános állapotától is).

888: Sokan gondolják azt, hogy azért, mert a vírus könnyen fertőz, ezáltal gyorsan terjed, ezért veszélyesebb is, mint más, eddig ismert kórokozók (például influenzavírus). Van ebben igazság?

Dr. D. E.: Nincs. Azért veszélyes, mert a tünetmentes fertőzöttek maguk sem tudják, hogy fertőznek.

888: Kutatók most is dolgoznak a koronavírus elleni oltáson: készíthető olyan típusú vakcina, ami a már megfertőződött beteget gyógyítja, vagy ez majd csak mint prevenciós eljárás lesz alkalmazható?

Dr. D. E.: A koronavírusok általában nem váltanak ki tartós immunvédelmet, évekkel később újra fertőződhetünk. De olyan vakcina elképzelhető, amely a szezonális járvány ellen hatásos lesz – feltéve, hogy ez a vírus szezonálisnak bizonyul, ami egyáltalán nem biztos.

A megfertőzött emberek gyógyítására már most is próbálják alkalmazni a felgyógyultak vérsavójából előállítható immunglobulinokat, de az eljárás sikerességéről még kevés adat áll rendelkezésre.

888: Az egyik Magyarországon megfertőződött iráni beteg párja gyermeket vár, de a betegségek esetében a várandósok általában is a veszélyeztetett csoportokba tartoznak. Van bármilyen információ arra vonatkozóan, hogy hogyan hat a magzatra a kórokozó? Mi az, amire egy várandós nőnek most különösen oda kell figyelnie?

Dr. D. E.: A hozzáférhető adatok szerint a SARS2 kíméli a fiatalokat, terhes nőket, még az újszülötteket is. Azt még nem tudhatjuk, nem okoz-e fejlődési rendellenességet a magzatokban, de az biztató, hogy nem jut át a placentán – nem úgy, mint pl. a rózsahimlő, a HIV vagy a Zika. A várandós nőknek arra kellene odafigyelniük, hogy az influenza elleni védőoltást megkapják, mert az számukra és a gyermekekre különösen veszedelmes.

888: Terjed egy olyan hír, mely szerint a koronavírus a jó idő közeledtével majd eltűnik, mert nem bírja a magasabb hőmérsékletet. Némi szkepszisre ad okot, hogy a miénknél melegebb éghajlaton is járvány van. Mit várhatunk, meddig lesz járványveszély?

Dr. D. E.: Ez megjósolhatatlan. A szezonális koronavírusaink – akár négy ilyen is terjed hazánkban – tavasszal eltűnnek. De a SARS2 közeli rokona, a MERS vírusa 2012-ben az arab félszigeten nyáron pusztított, pedig ott a 40 fokos meleg sem ritkaság. Sajnos van esély rá, hogy ez a vírus velünk marad. Egyre kevésbé tűnik úgy, hogy egyik napról a másikra, hirtelen eltűnik, mint a rokonai, a SARS1 és a MERS.

888: Jelenleg is influenzajárvány van itthon, több tízezren betegek, sokan mégsem kérték az évek óta elérhető vakcinát. Ha az influenzajárvány kontextusában vizsgáljuk a Covid19-et, mennyivel súlyosabb, veszélyesebb a helyzet?

Dr. D. E.: A magyarok felelőtlenségét mutatja, hogy az influenza elleni védőoltások jó része megmaradt, pedig lehet, hogy nálunk is százszor többen fognak influenzafertőzéstől meghalni, mint SARS2-től.

Azt is érdekes lesz megvizsgálni, hogy – ha a például a kínai populáció 10-20%-a átesett az influenzafertőzésen, vajon a SARS2 áldozatainak mekkora része volt influenzavírussal is megfertőzve. Mekkora szerepe volt a két vírus együttműködésének a halálos megbetegedésekben?

 

888: A WHO kihirdette: világjárvány van. Ellenőrzés alatt lehet majd tartani ezt a pandémiát?

Dr. D. E.: Minden attól függ, hová fejlődik a vírus: eltűnik, szezonális lesz vagy endémikussá válik. A többi – emberi – koronavírusra az előző két variáció volt igaz, a mostanival bármi megtörténhet. Lehet, hogy jelentősen megenyhül – hiszen a tünetmentes beteg sokkal több embert fertőz meg, mint a kórházban ápolt. De „meg is vadulhat”: az állatokból átkerülő (zoonótikus) kórokozók adaptálódhatnak az új gazdához, mint például a Zika-vírus, amely évtizedekig csak kötőhártya-gyulladást okozott, nem váltott ki súlyos autoimmun tüneteket és nem bántotta a magzatokat, mint mostanság.

888: Mi magyarázza azt, hogy bizonyos országokban rövid idő alatt, a lakosság nagy része megfertőződött, míg máshol csak pár eset ismert? (Például Olaszország vs. Magyarország.) Ennek az emberek immunitásához lehet köze, vagy csupán társadalmi jelenségről van szó (több utazás, több turista, több idős lakos)?

Dr. D. E.: A lakosság nagy része sehol nem fertőződött meg. Kínában százmilliók estek át influenzán az idén – 60-70 ezren meg is haltak –, ehhez kellene hasonlítani a világszerte SARS2-vel megfertőzött százezer beteget, a 4000 körüli áldozatot. A mostani halottak nagy része idős, beteg ember volt, akik többsége talán még pár évet élhetett volna. Nem tudom megállni, hogy ne említsem meg, hogy tavaly 140 ezer életerős gyermek halt meg kanyaróban, ami ellen évtizedek óta van hatásos, biztonságos védőoltás! És nem zuhant be a tőzsde, nem álltak le légitársaságok, és az érintett országokban nem ült össze sehol az operatív törzs. Ennyivel jobban féltik magukat a felnőttek (a döntéshozók) a gyermekeknél?

(Borítókép forrása: SZTE Egyetem Tv YouTube)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére