Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Csaba hegymászó a 888-nak: „sokkal jobb magyarnak lenni, mint tíz évvel ezelőtt”

Horváth Tamás

2020.03.20. 18:00

A partiumi magyar hegymászó exkluzív interjút adott a 888.hu-nak, amelyben beszélt a koronavírus miatt elhalasztott Mount Everest-expedícióról; a hegycsúcsokon nála lévő, Nagyvárad feliratú nemzeti zászlóról; valamint arról is, hogyan látja a határon túli magyarság helyzetét száz évvel Trianon után.

Horváth Tamás: Áprilisban indultál volna a Kalifa Alpin Csapat tagjaként a következő expedíciódra, hogy – első magyarként – oxigénpalack nélkül hódítsd meg a világ legmagasabb hegyét, a 8850 méter magas Mount Everestet. A koronavírus azonban közbeszólt…

Varga Csaba: Sajnos igen. Kína felől, Tibetből terveztük elindítani az expedíciót, de már február óta lehetett hallani olyan híreszteléseket, hogy ez az útvonal a koronavírus miatt le lesz zárva. Aztán amikor ezt hivatalosan is bejelentették, úgy voltam vele, hogy semmi probléma, akkor megpróbáljuk Nepál felől. Igen ám, csakhogy néhány nappal később érkezett a hírt, hogy a koronavírus miatt – Kínához hasonlóan – Nepál is lezárja az összes hegyi útvonalát tavasszal (a magashegyi hegymászásban általában három szezon van: a tavaszi, a nyári és az őszi – a szerk.).

Horváth: Csalódott voltál?

Varga: Nem mondanám. Valamilyen szinten számítottunk erre, és az élet amúgy sem áll meg. Most a nyári, pakisztáni expedíciómra készülök – remélhetőleg addigra már véget ér a járvány. Ha pedig Isten is úgy akarja, a Mount Everestre ősszel kerülhet sor, de ez még egyáltalán nem biztos.

Horváth: A felkészülésedet hogyan befolyásolja a koronavírus?

Varga: Szerencsére sehogyan. Az én felkészülésem főleg futásból, túrázásból és mászásból áll, amit a természetben, legfeljebb egy-két ember társaságában szoktam végezni. Szó sincs tehát több tíz fős edzésekről, így a fertőzésveszély is csekély.

Varga Csaba a Kalifa Alpin Csapat tagjaként igyekszik minél több 8000 méter feletti hegyet megmászni.

Horváth: Mint arról már volt szó, oxigénpalack nélkül akarod megmászni a Mount Everestet. Az eddigi négy 8000 méter feletti csúcshódításodat is így hajtottad végre?

Varga: Igen, én mindig oxigénpalack nélkül mászom. Számomra ez jelenti a kihívást, ugyanis oxigénnel mindenki tud mászni. Pontosan ez adja a szépségét és a nehézségét ezeknek a magas hegyeknek, hogy saját erődből kell leküzdened az akadályokat, miközben folyamatosan hozzá kell szoktatnod a szervezetedet az oxigénhiányos környezethez.

Horváth: A tizennégy 8000 méter feletti hegyből négyet már megmásztál. Mennyi a cél?

Varga: Jó lenne mind a tizennégyet teljesíteni, de még nagyon messze vagyok ettől. Egyelőre féléves tervekben gondolkodom, mindig a következő hegyre koncentrálok. Aztán majd meglátjuk, mennyit sikerül ténylegesen megmásznom.

Horváth: Melyik az a 8000 méter feletti csúcs, amit mindenképpen meg szeretnél hódítani?

Varga: Egyértelműen a Mount Everestet mondanám. Ez a világ legmagasabb pontja, valamint ez jelenti a legnagyobb kihívást a magashegyi hegymászásban. Nem véletlen az sem, hogy éppen egy Everest-expedíció volt betervezve a tavaszra, s ki tudja, talán ősszel lesz lehetőségem a csúcstámadásra.

A csúcson készült fotók elengedhetetlen kelléke a Nagyvárad feliratú magyar zászló.

Horváth: Mindenhova magaddal viszel egy Nagyvárad feliratú magyar zászlót. Miért fontos a számodra, hogy a hegycsúcsokon veled legyen?

Varga: Mert bihari, egész pontosan nagyváradi magyar vagyok, így a történelmi Magyarországnak ezt a részét képviselem. Továbbá ezzel a gesztusommal arra szeretném ösztönözni a Kárpát-medencei magyarokat (éljenek az anyaországban vagy elszakított területen), hogy maradjanak helyben. Ha lehet, a szülőföldjükön boldoguljanak és gyarapodjanak.

Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a felhívásom nem eléggé sikeres, az elmúlt harminc évben rohamosan fogyott a határon túli magyarság.

Horváth: Te mint partiumi magyar, hogyan látod az elszakított, jelenleg Romániához tartozó országrész helyzetét száz évvel a trianoni békediktátum aláírása után?

Varga: Mint már említettem, harmincéves távlatban nincs miért örülni, viszont az elmúlt tíz év visszaadta a reményt. Az, hogy 2010 óta nemzeti kormánya van Magyarországnak, kihat a határon túlra is. A közvetlen környezetemben is azt érzem, hogy sokkal jobb magyarnak lenni, mint előtte. Sokkal büszkébbek a külhoni magyarok.

Reményeim szerint ez a büszkeség minél hamarabb társul azzal az attitűddel is, hogy a határon túli magyarok a saját szülőföldjükön akarjanak élni, és ne érezzék szükségét annak, hogy Magyarországra, vagy még rosszabb esetben Nyugat-Európába költözzenek.

A statisztikák ellenére látok valamiféle pozitív változást a fejekben. Látom a fénysugarat.

Horváth: Tehát akkor összességében bizakodó vagy.

Varga: Nincs más választás. Optimistának kell lenni és hinni a jövőben, valamint a saját erőnkben. Csak magunkra számíthatunk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Trump: az ANTIFA mostantól terrorszervezetként lesz nyilvántartva

Trump: az ANTIFA mostantól terrorszervezetként lesz nyilvántartva

Hamburg, Portland, Chile, majd fél Amerika szétverése után végre lépett az elnök.

Szlovéniában már napok óta nincs új fertőzött

Harmadik napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, és ötödik napja senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében.

Messi szerint a járvány után a futball sem lesz a régi

Messi szerint a járvány után a futball sem lesz a régi

Úgy vélem, a futball, ahogy az élet általában, már soha többé nem lesz ugyanolyan – mondta Lionel Messi.

Furaháttal, a szurikátával találkozott Novák Katalin

A Fővárosi Állat- és Növénykertbe látogatott gyermeknap alkalmából az államtitkár.

Olaszország júniustól megnyitja határait

Olaszország júniustól megnyitja határait

Június 3-tól az EU-tagállamaiból és Nagy Britanniából érkezők, június 15-től pedig az összes többi beutazó előtt megnyitja határait.

Így emlékezett meg a kormány a magyar hősökről – Videó!

Vasárnap, a magyar hősök emléknapja alkalmából készített videót osztott meg a kormány a Facebook oldalán.

Szabó Tímea elundorodott saját hazugságától

Szabó Tímea elundorodott saját hazugságától

„Ismét lebukott a kormány, használhatatlan lélegeztetőgépek is érkeztek Kínából!” – sivalkodik közösségi oldalán Szabó Tímea, a jóindulattal egy százalékos támogatottságon álló Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére