Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szabó Bálint: "A Botka-korszak véget ért"

Horváth József György

2018.10.03. 12:15

Kedden a Gyulai Járásbíróságon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Botka bizalmi embereit az ingyenes szegedi parkolóbérletek ügyében indult perben. Dr. Szabó Bálint szegedi jogászt, a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítóját kérdeztük az események kapcsán.

HJGY: Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a vádlottakat az ingyenes szegedi parkolóbérletek ügyében indult perben kedden a Gyulai Járásbíróság. Az ítélet nem jogerős. Az elítéltek között vannak Botka László bizalmi emberei: Mózes Ervin főjegyző, Solymos László alpolgármester és Kalmár Gábor. Jogászként mi a reakciód a történtekre, valamint hogyan kommentálja az ítéletet a Mindenki Szegedért Mozgalom?

Szabó Bálint: Az ügyben feljelentőként eljárva üdvözlöm, hogy győzött az igazság. A Botka László által működtetett korrupt rendszer lebukott, a független Gyulai Járásbíróság – jogilag nagyon helyesen megítélve a bűncselekményt – elmarasztalta a jelenlegi szegedi városvezetést. A Mindenki Szegedért Mozgalom egyetért azzal, hogy akik városunkban közpénzeket tüntetnek el, és ezzel megkárosítják Szegedet és a szegedieket, azok kapjanak börtönbüntetést.

HJGY: Mit várhatunk Botka Lászlótól? A helyi Fidesz az elítélt "városatyák" azonnali lemondatására szólította föl a polgármestert. Kicsi az esélye, hogy Botka lecseréli bizalmi embereit. Egyáltalán maradtak még Botkának szövetségesei Szegeden?

Szabó Bálint:

Botka Lászlótól semmi jóra nem számíthatunk."

A jelenlegi polgármester ebben az ügyben sem a jogi, sem a politikai felelősséget nem vállalta; saját magát mentve most is közvetlen munkatársaira tolta a felelősséget. Így fordulhatott elő az, hogy az általa összehívott és vezetett úgynevezett vezetői értekezleteken született döntések miatt helyette a közvetlen munkatársait ítélték el. Ennek ellenére most látszólag és átmenetileg ki fog tartani a végsőkig, de ahogy csillapodni látja a kedélyeket, félreteszi az embereit.

HJGY: Botka szerint koncepciós perről van szó. Ezt hogy kommentálnád?

Szabó Bálint: Mindenki magából indul ki, hiszen láthatóan Szegeden így működnek a dolgok; a VIP-parkolóbérletek ügye is pontosan rávilágított erre. A vádlottak és a polgármester tanúvallomásából tudjuk, hogy konkrétan azért osztogattak ingyenes juttatásokat főrendőröknek, bíráknak, hogy olajozottabban működjenek a dolgok. Ez természetesen további bűncselekmények gyanúját is felveti…

HJGY: Magáért beszél, hogy az ügyet a Gyulai Járásbíróságon kellett lefolytatni. Pontosan hogyan minősíti ez a szegedi igazságszolgáltatás helyzetét?

Szabó Bálint: A szegedi bíróságok elfogultak a jelenlegi városvezetés irányába, a vörös polip teljesen átszőtte a helyi nyomozó- és igazságszolgáltatási szerveket. Amíg ezeket a csápokat nem sikerül elvágni, Szegeden nem beszélhetünk rendszerváltozásról.

HJGY: Kb. egy éve azt nyilatkoztad nekünk, hogy mostanra már nem Botka Lászlónak fogják hívni Szeged polgármesterét. Az ítélettel elindult valami? Elkezdődött Szeged megtisztulása?

Szabó Bálint: Amit egy éve mondtam, ma is tartom: Botka László lebukott, ezáltal mostanra megbukott. Ezt ő maga is pontosan látja, nap mint nap tapasztalja; jogilag ugyan még a helyén van, de a szegediek számára ő már a múlt.

A mostani ítélettel lezárult Szeged XXI. századi történetének egy fejezete, a Botka-korszak véget ért."

HJGY: Mit vársz az egy év múlva esedékes önkormányzati választásoktól?

Szabó Bálint: Hozzon békét, stabilitást és fejlődést Szeged számára. A szegedieknek elegük van az öncélú politikai csatározásokból, és abból, hogy a jelenlegi polgármester, Botka László a kormányzattal szembeni harcában eszközként tekint városunkra. 2019 őszén meggyőződésem szerint arra fognak szavazni a szegediek, aki képes megújult és stabil alapokra építkezve Szegedet tartós fejlődési pályára állítani. Ehhez olyan polgármesterre (és persze vele együtt dolgozni akaró és tudó képviselőkre) van szükség, aki Szegeden él, pontosan ismeri a szegediek problémáit, és képes azt velük közösen megoldani.        

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Így menedzselik a migrációt: Sorosék új mentőkampányt indítanak a líbiai partok közelében

Így menedzselik a migrációt: Sorosék új mentőkampányt indítanak a líbiai partok közelében

Új mentőkampányt indít az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet SOS Méditerranée nevű társszervezete a líbiai partok közelében, hét hónappal azután, hogy Aquarius nevű mentőhajójuk felhagyott a mentéssel – jelentették be vasárnap Párizsban.

Az első fekete Bond-lány szerint is gáz az új női 007-es

Bond visszavonul, az új 007-es ügynök szerepét pedig egy fekete színésznő kapja. Hollywood sokadjára is alkotott.

Tusványos: a legfontosabb magyar fesztivál

Tusványos: a legfontosabb magyar fesztivál

A harmincadik Tusványost, azaz a tusnádfürdőn megtartott nyári szabadegyetemet és fesztivált rendezik idén. A kedden induló eseményen a 888 is kint lesz, melyről majd folyamatosan exkluzív beszámolókat és interjúkat olvashattok nálunk!

Brutális összecsapásba torkollott Lengyelországban egy melegtüntetés

Brutális összecsapásba torkollott Lengyelországban egy melegtüntetés

Összecsaptak a rendőrökkel egy melegtüntetés ellenzői szombat délután Lengyelországban.

Ismét Budapest rendezheti a vizes világbajnokságot

Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot, erről a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA döntött vasárnap a dél-koreai Kvangdzsuban.

Alföldi szerint Ecuador is előrébb tart, mint Magyarország

Alföldi szerint Ecuador is előrébb tart, mint Magyarország

Bár a dél-amerikai ország lakosságának egyharmada mélyszegénységben él, a balliberális rendező szerint mégis sok mindenben előrébb tartanak, mint mi, magyarok.

Ha Anglia, akkor csak az ale?

Ha Anglia, akkor csak az ale?

Ha Angliáról és sörökről van szó, akkor mindenkinek egyből valamilyen ale ugrik be. De vajon tudnak csinálni az angolok lagereket is?

Egy különös választás, amin 1700 külföldi megfigyelő vesz részt

Egy különös választás, amin 1700 külföldi megfigyelő vesz részt

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak ma Ukrajnában, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére