Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mérő Lászlóval készülünk megnyerni az ötös lottót

Fodor-Horváth Zsófia

2020.02.18. 13:45

A matematikus elmondta, mi kell a szerencse mellé.

Óriási a lottóláz, a hetedik játékhéten 4,737 milliárd forint volt a nyeremény, viszont csak négytalálatos szelvény született. A következő héten a telitalálatos szelvény nyereménye 5 milliárd forint lehet. Mérő László matematikust kérdeztük az esélyekről.

Nyerni a lottón szerencse vagy valószínűségszámítás kérdése?

Mérő László: Tisztán szerencse. Nincs különbség szűz kéz és gyakorlott kéz között, ugyanakkora eséllyel indul mind a kettő. Az nem teljesen igaz, hogy minden számnak ugyanannyi az esélye, mert nem egyforma gyakran rakják meg az emberek a számokat.

A kisebb számokat többen teszik meg, mint a nagyokat.

Úgyhogy, ha naggyal nyersz, akkor valószínűleg többet is nyersz. Bár itt most ez már mindegy, mert az öttalálatost úgyis nagy valószínűséggel egyetlenegy ember fogja megnyerni, és akkor az annyit nyer, amennyi a főnyeremény.

Sokan születésnapokat játszanak meg. Ennek logikáján érdemes 31 feletti számokkal játszani?

ML: Az öttalálatosnál mindegy, ebből többnyire egy telitalálatos van vagy egy sincs. De a négy találatnál például sokkal nagyobb lehet a nyereménye, ha nagy számokkal játszik valaki és azzal nyer, mintha kicsikkel. Pontosan ezért, mert többen játszanak kis számokkal.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Boldogít a nyert pénz?

ML: Nem, ezt rengeteg kutatás vizsgálta már. De nem is ez a teljes igazság, ugyanis a pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy önmagában a pénz nem boldogságforrás, de igaz az is, hogy a tartós és súlyos pénzhiány boldogtalanná tesz. A kettő együtt igaz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére