Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Leslie Mandoki a 888.hu-nak: A magyarok a jég hátán is megélnek!

Prokaj Dávid

2021.08.17. 14:00

Ingyenes lemezbemutató koncertet ad a Mandoki Soulmates szombaton a budapesti Szent István-bazilikánál. A Németországban élő zenész-producer, Leslie Mandoki új albumát Bartók Béla zenei öröksége ihlette. Leslie Mandoki a 888.hu-nak beszélt többek között arról is, hogy mit jelent számára augusztus 20.

 

888.hu: Európa töredezik, a nemzetiség tudat már sokszor szégyenfoltnak számít, ennek fényében 2021-ben mit jelenthet az államalapítás ünnepe?

Leslie Mandoki: A járvány alatt megtanultuk, hogy ez egy karakterteszt. A vészterhes időkben az értékrendszerünk nagyító alá lett téve. Ez ráébresztett minket arra, hogy mennyire fontos a nemzet, a barátság, a család, a kulturális hovatartozás minden szinten. Az egyetemes értékek, melyek erkölcsi és morális értékek is, elsősorban nemzeti értékek. A magyarok a jég hátán is megélnek! Rajtunk mindenki átment, mindenki megszállt minket, mindenki itt maradt, akit nem hívtunk. Evangélikusok vagyunk, katolikusok vagyunk, ortodoxok vagyunk, cigányok vagyunk, mi ilyenek vagyunk. A magyar az nem szőke, nem barna vagy fekete hajú, hanem magyar! Ebben van a mi sokszínűségünk. Egy pici nép vagyunk, kiknek nagyon fontos az identitás. Együtt erősek vagyunk, együtt többet tudunk letenni az asztalra, mert a különbözőséget tiszteletbe tartjuk. Vannak egyetemes értékeink, mint például hogy nem tűrjük az antiszemitizmust, a homofóbiát, a fajgyűlöletet. Azok a valódi értékek, hogy az unokáink is jó környezetben éljenek. Csak együtt tudjuk megtalálni a válaszokat.

MTI/Balogh Zoltán

 

888.hu: Miért éppen Budapestet választotta ki helyszínül a nyilvános lemezbemutató koncertjére?

Leslie Mandoki: Mert Bartók Béla is magyar volt, meg én is. Nem volt pesti srác, de itt élt. Ez egy lelki dolog. Magyar zenéről van szó, melyben világsztárok játszanak.

888.hu: Ön szerint miként változtatta meg, hogyan alakította át a Covid a világ szórakoztatóiparát és zeneiparát?

Leslie Mandoki: Sok nagyon fontos dolog megszűnt, átalakult, szétrombolódott. Viszont egy pozitív dolgot látok: én ezt úgy fordítottam le, hogy két dolgot a zenész nem tud karanténba zárni. Az egyik a társadalmi felelősségvállalás, a másik pedig a kreativitás. Nagyon kiváltságos dolog ez! Átsétáltam minden nap a stúdióba, és elkezdtem alkotni.

Ezzel a koncerttel tartozunk a közönségünk szeretetéért!

Leslie Mandoki új albumát Bartók Béla zenei öröksége ihlette. Az Utopia for Realists/Hungarian Pictures című Blue-ray/DVD szeptember 24-én jelenik meg világszerte, emellett a száz perces Bartók-szvit elérhető lesz dupla CD-n és dupla vinylen. Az augusztus 21-i, kétórásra tervezett koncerten a Bartók tiszteletére írt nagyszabású progresszív rock szvitjét fogják előadni a Mandoki Soulmatesszel. Az évtizedek óta együtt zenélő világsztárok között a zenekarvezető dobos-énekes mellett színpadra lép Al Di Meola és Mike Stern gitáros, Tony Carey billentyűs, Bill Evans szaxofonos, Randy Brecker és Till Brönner trombitás, valamint Richard Bona basszusgitáros,. Ott lesz Szakcsi Lakatos Béla, valamint Charlie is. Videobejátszásról lesz látható és hallható Ian Anderson, a Jethro Tull fuvolás-énekese, aki a járványügyi korlátozások miatt nem utazhat Budapestre.

MTI/Balogh Zoltán

A sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Hungarian Pictures című korong témáját tizenhat évvel ezelőtt vetette fel neki Jon Lord, a Deep Purple billentyűse és Greg Lake, az Emerson, Lake & Palmer (ELP) énekese, basszusgitárosa. Utóbbi csapat, az ELP volt az, amelyik 1970-ben a rockzene történetében először rögzített lemezre Bartók-feldolgozást, az Allegro Barbarót The Barbarian címmel. A Mandoki Soulmates feldolgozásához ki kellett várni a Bartók-jogok szabaddá válását is, miközben Jon Lord 2012-ben, Greg Lake pedig 2016-ban elhunyt.

A projektben aktívan közreműködő Szakcsi Lakatos Béla elmondta: Bartók zenéjét a dzsessz- és rockzenészek is imádják világszerte, Magyarországon azonban sajnos a klasszikus zenészek esetében sem ilyen egyértelmű a helyzet.

Remek dolog, hogy Leslie kicsit populárisabban, világsztárokkal megcsinálta ezt a lemezt, hiszen ezzel Bartók zenéjét népszerűsíti”

– hangsúlyozta.

MTI/Balogh Zoltán

Az Utopia for Realists/Hungarian Pictures kiadvány a Sony InsideOut gondozásában jelenik meg világszerte.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére