Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Giró-Szász András a 888-nak: A sikerhez az ellenzéknek újjá kellene születnie

Horváth K. József

2022.04.21. 13:00

Olyan típusú szervezetlenség és képességhiány mutatkozik az ellenzékben, hogy sem reményük, de igazából lehetőségük sem lenne arra, hogy kormányt alakítsanak – hangsúlyozta lapunknak Giró-Szász András történész-politológus a XXI. Század Intézet konferenciáján, amely a Van-e tovább? – Ellenzéki helyzetértékelés címet viselte. Giró-Szász hozzátette: a megújuláshoz az ellenzéknek újjá kellene születnie, ami legalább egy évtized feladata.

 

888.hu: A Fidesz-KDNP elsöprő választási győzelmet aratott, holott még a legelszántabb Fidesz-hívők is csak mérsékelt, kényelmes többséget biztosító választási sikerben bíztak leginkább. Mi volt ön szerint a hirtelen jött nagy különbség oka?

Giró-Szász András: A Fidesz, illetve a kormányzat hozta azt, amit hoznia kellett. Az a hárommillió szavazó – akik a kormányzatot és a kormányzat mögött lévő pártokat támogatták – lényegében a maximalizálása volt annak, ami elérhető volt. Azt kell, hogy mondjam, hogy a kormánypártok profin végrehajtották ezt a feladatot, az ellenzék múlta alul saját magát. Alapvetően ez nem taktikai félrenézés volt, mert aki taktikai szinten keresi ezeket a hibákat, az szerintem nem érti meg ezt az egészet. Stratégiai szempontból az ellenzék nem mérte jól föl, hogy mi az ő identitása, önképe. Ha valaki nem tudja az önképét, az identitását jól meghatározni, az hogyan akarná meghatározni saját magát a társadalmi többségnek?

 

888.hu: Sokan azt mondják, hogy a háború volt az oka az ellenzék megalázó vereségének, illetve a Fidesz békepártisága.

Giró-Szász András: A háború óhatatlanul előhoz olyan reakciókat a társadalomból, amely a már meglévő dolgok féltésében mutatkozik meg leginkább. Ez azért tudott a kormányoldalnak kedvezni, mert az elmúlt 12 év kormányzati politikája mankók tömkelegét adta a rendszerváltoztatás kárvallottjainak. A 12 év előtti 20 esztendő kifejezetten hátrányos és keserves időszakát semmiképpen sem akarták újraélni az emberek. Féltették azokat a dolgokat, amelyeket ez a 12 év adott nekik.

 

888.hu: Rezsicsökkentés, családpolitika, 13. havi nyugdíj?

Giró-Szász András: Hosszan sorolhatnám ezeket a dolgokat. Mindent, ami a státuszbiztonsággal leírható. Éppen ezért, amit a miniszterelnök nyújtott nekik, az nemcsak arról szólt, hogy az a testtartás megvédi azokat a dolgokat, amiket kaptak az elmúlt 12 évben, hanem az a testtartás önazonos volt. A miniszterelnök testtartása az volt, hogy az általa vezetett kormány gondolata és a kormányfő által képviselt erő által számukra nyújtott előnyök a 12 évből ugyanezen gondolat és erő által meg lesznek védve.

 

888.hu: Tehát itt a hitelességről beszélünk.

Giró-Szász András: Ön jobban fogalmazta meg, mint én.

 

Forrás: XXI. Század Intézet Facebook oldala

 

888.hu: Ugyanakkor kézenfekvő, hogy a béke, a biztonság kérdése rendkívül fontos érték az emberek részére. Ennyire rosszul ítélte volna meg az ellenzék azt, hogy ennek milyen szerepe lehet az emberek életében? Ezzel az ellenzék éppen szembe ment. Fegyver- és lőszerszállításról beszélt, sőt még magyar katonák ukrajnai bevetését is el tudták képzelni. Ez látszólag politikai öngyilkosság.

Giró-Szász András: Ugyanazt a problematikát járjuk körbe ezzel a kérdéssel. Felfogásom szerint az ellenzék akkor járt volna jól el, ha egyértelműen csatlakozik Orbán Viktor állásfoglalásához. Akkor nem vesztett volna szavazót. Lehet, hogy nem szerzett volna többet, de nem veszített volna szavazót. Ehelyett választották ezt a Nyugat-Kelet distinkciót, amelyben ők ahhoz a Nyugathoz akartak viszonyulni, amely Nyugatot mindig el akarták a magyarok érni. Ugyanakkor mindig csalódniuk kellett, hogy ez a Nyugat soha nem nyújtotta feléjük a kezét. 1848-ban, az első világháború után Trianonban, 1956-ban... Ezek mélyen benne vannak a magyar társadalom zsigereiben. Pontosan tudhatták, hogy egy ilyen típusú háborús konfliktusban a Nyugat nem fogja őket megmenteni. A nemzettudat, a nemzeti érdek mindenek fölötti képviselete az, amely egyedül célravezető lehet.

 

888.hu: Ez világos, de ennyire erős lenne a baloldalnál a Nyugatnak való megfelelési kényszer?

Giró-Szász András: Én azt gondolom, hogy ennyire képesség nélküli az ellenzék.

 

888.hu: Sokak szerint kicserélődött az ellenzék szavazótábora. Ezen mit kell érteni?

Giró-Szász András: Az ellenzék szavazótáborának törzsmagja ugyanaz. Lehet azonban látni, hogy mivel most szélesebb összefogással próbálkoztak, megjelentek olyan pártok, amelyek szavazóbázisai nem voltak kompatibilisek egymással. A pártok vezetői a szavazóik fölött megállapodtak valamiben, de a szavazók másképp döntöttek.

 

888.hu: Ön lesújtó véleményt fogalmazott meg a több mint húszezer értelmiségiről, akik ellenőrzésre mentek szét az országban. Az volt a feladatuk, hogy jelezzék, történt-e csalás a választáson vagy sem. Megállapították, hogy egyáltalán nem történt.

Giró-Szász András: Nem róluk fogalmaztam meg lesújtó véleményt. Én ilyet a pártokról fogalmaztam meg. Azt, hogy összegyűjtöttek alapvetően a fővárosban 20–22 ezer embert, azt ők sikerként könyvelték el. Velük ellentétben én azt gondolom, hogy ez nem siker, hanem a kudarcra való rávilágítás. Mit mutat ez a lépés? Azt, hogy az adott szavazókörök településein nekik nincsenek embereik, mert a fővárosból kellett őket odaküldeni. Van 3200 település Magyarországon és a fővárosból kell vinni az ellenzéknek a választókörökben a képviselőiket? Nincsenek helyi szervezeteik? Nincsenek a választókerületben olyan kiépített hálózatuk, amelyek meg tudnák helyben, lokálisan szervezni az ellenőrzést? Ez mutatja azt, hogy olyan típusú szervezetlenség és képességhiány mutatkozik az ellenzékben, hogy sem reményük, de igazából lehetőségük sem lenne arra, hogy kormányt alakítsanak.

 

888.hu: Tehát az ellenzéknek nem sok esélye van a megújulásra?

Giró-Szász András: Az ellenzéknek újjá kell születnie, és ez egy évtizedes feladat legalább.

 

Forrás: XXI. Század Intézet Facebook oldala

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére