Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Békés Márton a 888-nak: Ha az identitásválság bekövetkezik, abból nincs kiút

Schüller Márton Imre

2022.04.22. 17:40

Békés Mártonnal, a XXI. Század Intézet igazgatójával beszélgettünk egy nemrég megjelent elemzéséről, amelyben a választás után kialakult politikai helyzetet értékelte. Írásában úgy fogalmazott, hogy a centrális erőtér évtizede után a nemzeti blokk évtizede következik. Erről és a baloldal identitásválságáról kérdeztük.

 

888.hu: Mit jelent az elemzésben említett nemzeti blokk és miben különbözik a korábban fennálló centrális erőtértől?

Békés Márton: A centrális erőtér lényege az volt, hogy középen van a nagyobb kormányzó párt és tőle jobbra is, balra is vannak közepes méretű erők. A mostani parlament látképe viszont úgy fog kinézni, hogy középen megint ott van a nagy párt, amely azonban mandátumszámát és társadalmi támogatottságát tekintve is nagyobb, mint a korábbi ciklusokban. Körülötte szintén vannak jobbra is és balra is pártok, de ezeknek az ereje még összeadva sem akkora, mint ennek erőnek a fele. A másik kérdés talán még fontosabb, hiszen jelentősen kiszélesedett a nemzeti blokk, vagy más szavakkal társadalmi háttér a kormányzás mögött. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar társadalom minden rétegében a Fidesz–KDNP pártszövetség a többségi párt. Ne felejtsük el: az 5,7 millió szavazóból több mint 3 millióan voksoltak egy irányba, ez pedig eldönti a kérdést, hogy kinek van társadalmi többsége. Ez a társadalmi többség az, amit én nemzeti blokknak nevezek. Ez a győzelem viszont nemcsak feljogosít a kormányzásra, hanem nagy felelősséggel is jár, sőt azzal a misszióval, hogy minél szélesebb rétegekre terjedjen ki a nemzeti konszenzus.

888.hu: Jelentheti a nemzeti blokk kialakulása a Gyurcsány-féle baloldal végét?

Békés Márton: A Gyurcsány-féle baloldal mintha nem tudna meghalni, olyan, mint egy zombi-frakció. Márpedig a zombik nehezebben halnak, mint az élők, ezt a róluk szóló filmekből tudjuk. Azt se felejtsük el, hogy harapással szaporodnak: Gyurcsánynak mandátumainak száma választásról választásra nő! 2014-ben a DK-nak volt négy képviselője, aztán kilenc, most pedig tizenöt körül lesz. A Gyurcsány-képlet az elmúlt húsz évben állandó. Ez nyilván kijelöli a nemzeti kormányzat ellenfelét is, de nem a kormányoldalnak, hanem az ellenzéki oldalnak fog gondot jelenteni, hogy a legnagyobb ellenzéki frakció az Apró-kláné lesz.

888.hu: Hol helyezkedik el ebben a képben a parlamentbe első alkalommal bejutó Mi Hazánk Mozgalom?

Békés Márton: A radikális jobboldal szavazóinak száma körülbelül állandó: a MIÉP is, a Jobbik is és most a Mi Hazánk is őket képviselve került be a parlamentbe, frakciójuk mérete persze eltérő volt. A Jobbikkal ellentétben Toroczkai László pártjának van karaktere, üzenete, ideológiája, pártszervezete, sőt szubkulturális hálózata, jelképei, politikai mondanivalója. Azt remélem, hogy egy határozott, de konstruktív nemzeti ellenzék tud lenni. Ez a helyzet nem a Fidesznek, hanem a magyarországi progresszív ellenzéknek lesz a legrosszabb, hiszen most már nem mondhatják, hogy egyedül ők az ellenzék.

888.hu: Visszatérve baloldalra: a mostani válságukon látszik, hogy ez egy nagyon mély identitásválság. Van kiút egy ilyen helyzetből?

Békés Márton: Szerintem nincs. Ha az identitásválság bekövetkezik, abból nincs kiút. Politikai törésvonalakat nem lehet büntetlenül átlépni, a kultúraváltás vége a katasztrófa. Azzal, hogy a Jobbik feladta Gyurcsány-ellenes identitását, a baloldal pedig a Jobbik bevételével feladta az antifasiszta konszenzust, ezeknek a pártoknak az identitása megszűnt. Ha pedig nincs identitás, akkor nincs semmi. Nem teszek javaslatokat, annyit mondok csupán, hogy szerintem csak évtizedes, kitartó munkával lehet új ellenzéket építeni: új emberekkel, új pártokkal. Ezzel a társasággal nem fog menni.

A XXI. Század Intézet igazgatójának írását a nemzeti blokkról itt olvashatja el.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Szerbia – Svájc.

Afrikában kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

A baloldal ma is görcsösen ragaszkodik Lenin tanításához

A baloldal ma is görcsösen ragaszkodik Lenin tanításához

Emlékszünk jól: a baloldal következetesen kitartott amellett, hogy nem politikai, hanem szakmai okokból tartotta vissza Brüsszel a Magyarországnak járó összeget. Aztán a napokban a Szabad Európa cikkéből kiderült, hogy mégis. A gyerekek szexuális befolyásolása miatt történhetett mindez. Tehát politikai okokból, amit Orbán Viktor mai rádióinterjújában meg is erősített.

A magyarok úgy látják, hogy Ukrajna jobban járna a béketárgyalással a háború folytatása helyett

A magyarok döntő többsége (70 százalék) szerint inkább a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, nem pedig a háború folytatása – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából. Politikai hovatartozástól függetlenül, minden társadalmi csoportban többségi álláspont, hogy az ukránok érdekében állna a béketárgyalások megkezdése.

A multikulturalizmus folyamatos feszültségforrást jelent

A multikulturalizmus folyamatos feszültségforrást jelent

Miután a marokkói válogatott vasárnap 2-0-ás győzelmet aratott Belgium felett, a többed-generációs marokkói hátterű, ám már belga állampolgárságú bevándorlók lángba borították Brüsszelt és tűzijátékot lőttek a rendőrökre. A fősodratú médiumok szokásos valóságtorzító beszámolói szerint a vandalizmusért a „marokkói szurkolók” tehetők felelőssé, ami akár igaz is lehetne, ha a világbajnokság Belgiumban lenne és nem Katarban. Ráadásul érdekes módon hasonló eseményekre került sor a szintén nagylétszámú marokkói populációval rendelkező hollandiai Rotterdamban is. Szóval az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy a progresszívok által néhány éve még vehemensen tagadott és „szélsőjobboldali fantazmagóriának” titulált párhuzamos társadalmak integrációra képtelen bevándorlói állnak az erőszakos cselekmények mögött. De miért lepődik meg azon bárki, hogy az erős etnikai-vallási-kulturális identitással rendelkező bevándorlók nem akarnak beilleszkedni olyan nyugat-európai országokba, amelyek minden eszközzel saját kultúrájuk, szokásaik és történelmük felszámolásán munkálkodnak? A multikulturalizmus az identitásnélküli Európában egyetlen dologra képes: folyamatos feszültségforrást generálni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére