Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bakondi György a 888-nak: a török határőrök rettegnek a járványtól

Horváth K. József

2020.03.02. 15:30

A migráció fenyegető kísérőjelensége lehet a koronavírusfertőzés, az érkezők közül ugyanis sokan Iránból vagy Iránon át érkeznek. Iránban sok a fertőzött, sőt sajnos az elhunyt személy is. A migráció és a fertőzés összefüggéséről kérdeztük Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadóját.

888: A migráció felerősödése és a koronavírus fenyegető nemzetközi jelenléte mennyire összefüggő tényező?

Bakondi: Realisztikus választ nem tudok mondani. Csak a pontosság kedvéért ismétlem meg: nem azt mondtuk, hogy Magyarországon nem lehet menekültkérelmet benyújtani, vagy aki a tranzitzónában van 321 ember, azt kizavartuk onnan. Hangsúlyoztuk, a koronavírus fertőzés veszélye miatt felfüggesztjük az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába. Ezzel megvédjük az ott lévő, kérelmük elbírálására váró személyeket ugyanúgy, mint a magyar embereket. A jogrendszerünk tehát nem változott. Ellentétben Görögországgal, ahol kimondták, nem lehet benyújtani menekültkérelmet, hanem fordulhat vissza, aki jön.

888: Az iráni fertőzöttség nagyon is indokolhatja a magyar kormány óvatosságát.

Bakondi: Tény, hogy Irán az egyik gócpont, komoly számú megbetegedési adatokkal és jelentős halálozási arányszámmal. S tény az is, hogy Iránból és Iránon keresztül nagy számban érkeznek illegális migránsok. A menekültkérdés itt fel sem merülhet. Ezért aztán nem lehet kizárni a koronavírusfertőzöttek esetleges felbukkanását a migránsok között Törökországban, majd a balkáni útvonalon való haladtukban.

888: Erre utalhat az is, hogy a török határőrök maszkot viselnek?

Bakondi: Egyértelmű. Vélhetőleg ők is felmérték ennek kockázatát. Mi úgy gondoltuk, ha a tranzitzónákba az újabbak beengedését átmenetileg felfüggesztjük, az a magyar intézkedés racionális, nem túlzottan áttekinthetetlen lépés. Meglátjuk, hogy haladnak az eredmények elérésében a koronavírus elleni küzdelem európai és világméretű bázisai. Tény, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete is különösen veszélyesnek ítélte a koronavírus-helyzetet. Felelőtlenség lenne akárcsak egy kiskaput is nyitva tartani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére