Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb gólyát csapott agyon az áram

Tóth Dalma

2017.09.04. 11:40

Rengeteg állat sül meg elevenen az áramszolgáltatók oszlopai miatt.

Májusban Zokni, a magyar gólya halála borzolta a kedélyeket. Az állatot halálos áramütés érte, egy középfeszültségű oszlop alatt találtak rá. Rengeteg madár, köztük fokozottan védett fajok lelik halálukat áramütés által. Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, szigetelni kellene a vezetékeket, vagy a föld alá vinni őket.

A német E.ON-nak szinte teljes egészében sikerült Németországban a föld alá vinnie a vezetékeket, így védve a német gólyákat. A vonuláskor azonban nincsenek biztonságban az állatok. Magyarországon csak múlt héten két gólyát csapott meg az áram. Az egyik elpusztult, a másik a szárnyán szenvedett áramütést, akit ezért állatkórházba kellett szállítani. Az életben maradt gólya valószínűleg soha nem fog teljesen felgyógyulni.

Magyarországon körülbelül 600 ezer szigeteletlen középfeszültségű oszlop található.

Az E.ON, az ELMÛ-ÉMÁSZ és a DÉMÁSZ 2008-ban aláírták az Akadálymentes Égbolt megállapodást. A dokumentum szerint a vállalatoknak 2020-ig madárbiztossá kellene tenniük a teljes középfeszültségű hálózatukat. Már csak három év van hátra a vállalt kötelezettség teljesítéséig, de az állatvédők szerint a szolgáltatók még az oszlopok harmadával sem készültek el.

Márton András a Fióka és Madármentés alapítója szerint évente körülbelül 170 ezer védett, fokozottan védett madarat csap agyon az áram az oszlopokon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére