Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Õk azok a "feministák", akik szembeköpték a perverz producer áldozatait

Sümeghi Lóránt

2017.10.10. 16:28

Nagyon úgy tûnik, hogy a magukat az egyenlõség és a feminizmus autentikus képviselõinek beállító hollywoodi színészelit tagjai egyáltalán nem hajlandóak kiállni azon áldozatok mellett, akiket a perverz Harvey Weinstein nevû médiamogul és producer szexuálisan zaklatott.

Ahogyan arról a 888.hu korábban is beszámolt, amerikai demokrata párti politikusok sietnek elhatárolódni Harvey Weinstein bukott filmmogultól, és inkább jótékonykodó szervezetekhez utalják a kampányaik támogatására adott pénzét. Ugyanakkor egyes hollywoodi elit színésznők – akik korábban több ízben hangoztatták, számukra elemi küldetés a női egyenjogúság képviselete – kínos csendbe burkolóztak, teljesen elárulva az általuk képviselt eszmét.

Lássuk, kik is ők!

#1 Nicole Kidman

Weinsteinnel kifejezetten jó kapcsolatot ápolt, több filmjében is szerepelt. Tucatnyi közös fényképük van, gyakran jelentek meg egymás mellett különböző filmesteken, gálákon. Köztudott, hogy Kidman az ENSZ női jogokért küzdő nagykövete, 2013-ban pedig hangsúlyozta: a nők ellen elkövetett erőszaknál nincs felháborítóbb. A nőket molesztáló, kihasználó és megzsaroló Weinsteinről egy szót sem szólt a botrány kirobbanása óta, titkára minden olyan jellegű kérdésre nem kívánt válaszolni, ami Weinsteinnel volt összefüggésben.

#2 Julia Roberts

Weinstein szerint Julia Roberts jó barátja, aki ráadásul elképesztő ember. Szintén több filmjében is alkalmazta a színésznőt. Julia Roberts a munkássága mellett gyakran felszólal a férfiak és a nők közötti egyenjogúság fontossága mellett. Nicole Kidmanhez hasonlóan ő sem szólalt meg a botrány kapcsán, személyi titkára szintén kerülte a Weinstein-ügyről szóló sajtómegkereséseket.

#3 Scarlett Johansson

A népszerű színésznő több éve jó kapcsolatot ápol a bukott filmmogullal, ő is szerepelt filmjeiben. Idén februárban Johansson egy általa jegyzett írásban hangsúlyozta: "nem könnyű manapság a nők jogaiért kiállni, és szinte minden női ismerősömet valaha érte már hátrányos megkülönböztetés. A szexizmus ugyanis egy valódi probléma." Az előbbiekhez hasonlóan a megkeresésekre sem ő, sem a titkára nem reagált az ügy kapcsán.

#4 Jennifer Lawrence

Egy Weinsteinnel elkészített közös filmje is van, amelyért Oscar-díjat kapott 2012-ben. A producer szerint Jennifernek jó a humora és nagyon őszinte. Lawrence hithű feministának állítja be magát, legutóbb egy interjú során kifejtette: elképesztően idegesíti, hogy nőként kevesebbet keres azoknál, akiknek pöcsük van. Weinstein kapcsán jelenleg is hallgat, mint a sír, csakúgy, mint a titkára.

#5 Emma Watson

Az egész felhozatalból talán az egyik leginkább képmutató feminista színészként tartják sokan számon, mivel Watson az ENSZ jószolgálati nagyköveteként a női egyenjogúságért küzd. Egy nemrégiben elhangzott beszédében azt mondta: jelenleg olyan világban élünk, ahol a nők nem érzik magukat biztonságban. Mindezek ellenére egyetlen szóval sem tett utalást Weinsteinre és a botrányára akkor, amikor sajtómunkások az asszisztensén keresztül kérdezték. Watson 2011-ben szerepelt is Weinstein egyik filmjében.

#6 Gwyneth Paltrow

A színésznő korábban Weinsteint egy úriemberként festette le, azt mondta: ő az, aki mindig figyel rám. 1998-ban még Oscar-díjat is kapott Paltrow, amiben szintén a bukott producer működött közre. Önmagát természetesen feministaként jellemzi, büszkén mesélte korábban, hogy karrierje elején egyszer felajánlották neki, ha a hálószobában fejezik be a megbeszélést, az jó hatással lesz a karrierjére, de ezt visszautasította. A színésznő a botrányt követően egyetlen kritikus szót sem ejtett ki a száján Weinsteinnel kapcsolatban.

#8 Keira Knightley

Knightley Weinstein egyik leghíresebb filmjében, a Kódjátszmában vállalt szerepet, és nem egyszer tett utalást arra, mennyire kedveli a médiamogult. 2006-ban a színésznő – ahogyan olyan sokan már Hollywoodban – a nők jogaiért szólalt fel, amikor is azt mondta: ebben az iparban a nőknek nagyon határozottnak kell lenniük annak kapcsán, hogy mi az, amit elvállalnak, mi az, ami még kényelmes számukra. Knightley – ahogyan a korábban említettek sem – nem ítélte el Weinsteint. 

Ismert, a The New York Times című napilap terebélyes oknyomozó riportot közölt arról, hogy Harvey Weinstein az elmúlt évtizedekben színésznőket zaklatott szexuálisan, és korábban 8 esetben is pénzügyi kárpótlásban állapodott meg áldozataival. Csütörtökön Ashley Judd színésznő mondta el, hogy mi történt vele, majd megszólalt Rose McGowan is, akinek eddigi hallgatását Weinstein 100 ezer dolláros kártérítéssel vásárolta meg. A hétvégén Liza Campbell angol író és színésznő, továbbá egy tévériporter is nyilvánosságra hozta, hogy Weinstein náluk is próbálkozott. 

Harvey Weinstein csütörtökön nyilvánosan bocsánatot kért korábbi cselekedeteiért:

ahogyan a múltban viselkedtem néhány kollégával, sok fájdalmat okozott, megígérem, hogy jobb ember leszek."

Vasárnap este a filmmogult azonnali hatállyal elbocsátották a The Weinstein Company nevű filmes cégtől, amelynek társalapítója volt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére