Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már közel 20 embert lincseltek halálra Indiában a Whatsapp miatt

Pörge Béla

2018.07.05. 13:04

Köztük olyanokat is, akik éppen arról próbálták meg tájékoztatni az embereket, hogy álhírek terjednek az alkalmazáson.

Egyes források szerint minimum 17, mások szerint legalább 18 embert lincseltek halálra Indiában a Whatsappon terjedő álhírek miatt. Az ország méretéből és fejlettségi szintjéből adódóan pontosan nem lehet tudni, hány áldozata van a jelenségnek, mindenesetre egy hét sem kellett a közel 20 halotthoz.

Indiában az elképesztő méretű szegénység miatt sokan csak mostanában, az okostelefonok elterjedésének köszönhetően ismerkednek az internettel. Ennek következtében mindent el is hisznek, amit ott olvasnak.

Az indiai rendőrség szerint nagyon nehéz megértetni az emberekkel, hogy nem igaz, amit olvastak az interneten.

Az Indiában kifejezetten népszerű Whatsappon az utóbbi időszakban egyre gyakrabban terjednek szervkereskedelemmel és gyerekrablással kapcsolatos álhírek. Ezek pillanatok alatt felhergelik a lakosságot, ami sokszor lincselésekhez vezet.

Az indiai mobilszolgáltató szerint nagyon rövid idő alatt több millió felhasználójuk jutott mobilinternethez, ezzel párhuzamosan a Whatsapp használói is durván megszaporodtak, közel 200 millióan vannak – írja a BBC.

Az indiai hatóságok már arra is alkalmaznak embereket, hogy autókkal járják a falvakat és megafonokkal tájékoztassák az embereket arról, hogy nem öltek meg senkit szervkereskedők a környéken. A legutóbbi lincselés áldozatai egy ilyen autó utasai voltak, egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek.

Kérdéses, hogy ki és mit tud tenni a jelenség ellen. A Whatsapp nagy előnye, hogy az üzeneteket titkosítják, csak a feladó és a címzett olvashatja őket. Így viszont nagyon nehéz cenzúrázni az álhíreket.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére