Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kapaszkodj meg: a matematika is rasszista

Forisek Ádám

2017.10.26. 11:28

Egy amerikai professzor szerint a matematika is erõsíti a fehér felsõbbrendûséget, többek között azért, mert fehér európaiak alapozták meg.

A University of Illinois egy professzornője, Rochelle Gutierrez arra hívja fel kollégái figyelmét új könyvében, hogy „legyenek politikailag figyelmesek”, amikor matematikát és geometriát tanítanak. Hogy miért?

A matematika több szinten is a fehér felsőbbrendűséget erősíti. Nézzük csak meg, kik kapják az elismerést a matematikai kutatások miatt; kik számítanak szakértőnek a tudományban – általánosságban fehérek”

– áll a könyvben.

Gutierrez szerint a matematika rasszizmusát az is bizonyítja, hogy a matematikaprofesszorok többször kapnak támogatást kutatásukhoz, mint társadalomtudományokban jártas kollégáik. Itt azonban nem ér véget a matematikai diszkrimináció.

Gutierrez ugyanis fontosnak tartja megemlíteni például a Pitagorasz-tételt és a pí számot is, mert szerinte ezek a fogalmak „megerősítik azt a képzetet, hogy a matematikát görögök és európaiak találták fel.”

Az igencsak unortodox gondolatokat megfogalmazó könyvet természetesen nem kímélték a kritikusok, akik elsősorban azt kifogásolták, hogy egy teljesen független tudományágat is az identitáspolitika részévé akar tenni a kulturális baloldal. Egy marketingprofesszor szerint

A matematika a saját szubjektív világodtól függetlenül létezik. Egy prímszám akkor is prímszám marad, ha magas, túlsúlyos, fekete vagy fehér ember foglalkozik velük.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére