Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A zaklatási botrány elérte a liberális Skandináviát is

Horváth József György

2017.11.15. 21:00

Ha senki sem úszhatja meg szárazon, akkor miért úsznák meg a perverz filmjeikrõl elhíresült dán filmgyártók?

A hírhedt és méltán elismert dán Zentropa filmgyár több volt alkalmazottja is vádolja a céget és magát a filmipart szexuális zaklatással és erkölcsi erózióval. Kilenc volt női munkatárs is felszólalt az ellen a "mérgező" munkakultúra ellen, amit állítólag a sokak által kedvelt és nagyra tartott Lars von Trier rendező (Antikrisztus, Melankólia, Idióták) is képvisel. Több hasonló vád felmerült Peter Aalbæk Jensen, a Zentropa filmstúdió alapítójával kapcsolatban is.

A Zentropa produkciós vállalatot 1992-ben Peter Aalbaek Jensen és Lars von Trier alapította.

A Zentropa húsz éve uralja a dán filmgyártást és a dán filmkultúrát, ezzel meghatározó szerepet tölt be az európai filmgyártásban is. Olyan filminnovációkat és kreativitást tolt ki magából a filmgyár, hogy azt a tengerentúlon is megirigyelték. Skandinávia legmeghatározóbb filmstúdiójaként rengeteg elismerésben részesítették őket. Cannes, Berlin és Hollywood mind a lábaik előtt hevertek, viszont a piszkos dolgaikról eddig még senki sem beszélt.

Beszámolók szerint a szexuális zaklatás és a megalázás a mindennapok részét képezik a skandináv filmstúdióban. Több részletes vallomás is arról tesz tanúbizonyságot, hogy a gyakornokoktól kezdve az egészen magas beosztású dolgozókig sokakat ér zaklatás, hatalommal való visszaélés és szexuális helyzetkihasználás.

Úgy gondolom, hogy ha valaki dolgozott valaha a Zentropa stúdiójában, az tudhatja vagy tapasztalhatta ezeket az eseteket vagy tanúja lehetett az ilyen megaláztatásoknak"

– mondta a Politikennek egy korábbi producer, Meta Louise Foldager Sørensen, aki együtt dolgozott Lars von Trierrel az Antikrisztuson és a Melankólián 2006 és 2010 között.

Amikor a Zentropában dolgoztam láttam, hogyan bánnak a nőkkel. Degradálták és kihasználták ott a nőket"

– mesélte a dán lapnak Anna Mette Lundtofte író-újságíró, aki szerint a Zentropa-féle propaganda azt próbálja mutatni, hogy egy alternatív munkakultúrát képviselnek, de a valóságban az nem más mint patriarchális hatalmi rendszer.

A beszámolók szerint Peter Aalbæk Jensen korábbi vezérigazgató például folyamatosan fogdosta a stúdióban dolgozó nők mellét. Sokszor kérte őket, hogy feküdjenek fel az asztalra  vagy hasaljanak a térdére, hogy elfenekelhesse őket.

Már továbbléptem, de senkinek sem javasolom, hogy ott dolgozzon"

– mondta egy korábbi gyakornok, aki azt is elmesélte, hogy konkrétan versenyeztették őket, melyik lány tud gyorsabban levetkőzni a színpadon, és díjakat osztottak azoknak a lányoknak, akiknek a leghosszabb volt a szőre ágyéktájékon. Jensen zsákbamacskát is játszatott a gyakornokokkal, ahol a lányokkal szexjátékszereket húzatott ki a zsákokból.

Vizsgálat indul

A filmvállalat szerdán jelentette be, hogy miután "súlyos vádak merültek fel" Aalbaek Jensen ellen, belső vizsgálatot rendelt el, és a dán munkaügyi hatóság segítségét kérte, hogy adjon szakmai értékelést a vállalatnál tapasztalható munkakörülményekről.

A Zentropa a történtekkel kapcsolatban a partnereinek küldött levelében arról írt, hogy a belső vizsgálat előtt nem voltak tudatában annak, hogy a cégnél kialakult munkakörülmények jogsértőek lehettek. Mint hozzáfűzték: már világossá vált számukra, hogy nem volt megfelelő a kialakult munkahelyi kultúra, és ezen változtatni kell.

A belső vizsgálat eredménye november 20-ára várható.

A gyakornokait saját farmján dolgoztató Aalbaek Jensen a Politikennek azt mondta, hogy az ellene szóló eseteket nem tudja felidézni, de "valószínűleg megtörténtek". Megjegyezte: senkit nem akart megalázni, egyszerűen csak szereti feszegetni a határokat.

Mindannyian bűnösök vagyunk"

– tette hozzá, de leszögezte, hogy nem kér bocsánatot, vállalja, amit tett.

A filmvállalat másik társalapítójával, a filmrendező Lars von Trierrel kapcsolatban nem merültek fel konkrét gyanúsítások, csak a munkakultúrát érintő megjegyzések.

(Politiken)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére