Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Trump és Kim Dzsongun a történelem egyik legfurcsább csúcstalálkozójára készül

2018. június 8. 13:30

Az aszimmetrikus hadviseléssel megvívott proxy és hibrid háborúk után most Donald Trump és Kim Dzsongun találkozójával hamarosan megismerheti a világ az aszimmetrikus diplomácia hibrid csúcstalálkozójának fogalmát is. Egy olyan csúcstalálkozó készül, ahol szinte semmi sem az, mint ahogy az elsőre látszik. Amerika és Észak-Korea az atomfegyver-mentesítés mellett a kínai hadsereg légierejének jelenlétében tárgyal majd Szingapúrban arról is, hogy a két Korea kössön egymással békeszerződést.

Furcsa észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lesz június 12-én Szingapúrban. Úgy találkozik Kim Dzsongun észak-koreai diktátor és Donald Trump, az Egyesült Államok vezetője a "semleges" Szingapúrban, hogy kínai vadászgépek kísérik a helyszínre azt a koreai diktátort, aki pénzhiányra hivatkozva nem hajlandó kifizetni a saját szállodai szobájának díját sem. 

A találkozó egyik fő témája az észak- és dél-koreai felek közötti békeszerződés előkészítése – ám a dél-koreai fél és Kína sem lesz jelen a tárgyaláson, miközben az 1953-ban véget ért koreai háború utolsó szakaszában az amerikai (ENSZ-) csapatok ellenfelei már nem az észak-koreaiak voltak a harctéren, hanem a Kínai Néphadsereg, amely több mint egymillió fős veszteséget szenvedett a háborúban.

Trump elnök pontosan azon a helyen épült szállodában kéri majd az észak-koreai diktátortól az elrabolt japán foglyok szabadon bocsátását, ahol a második világháború idején a japán megszállók tömegével végezték ki a kínai foglyokat. 

Kim Dzsongun kínai vadászgépekkel érkezik Szingapúrba

A dél-koreai légierő egyik tisztje megerősítette a dél-kínai Morning Post lapnak azt az értesülését, miszerint a Kínai Népi Felszabadítási Hadsereg Légierejének a harci repülőgépei biztosítják majd az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun repülési útvonalát a szingapúri amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóra.

Az Alibaba által tavaly decemberben megvásárolt hongkongi lap, a Morning Post még azt is hozzátette a hírhez, hogy értékelésük szerint a kínai légierő demonstratív részvétele a csúcstalálkozón annak a nem titkolt szándéknak a jelzése a kínai fél részéről, hogy a koreai-amerikai tárgyalás valójában teljes mértékben csakis Peking akaratának megfelelően történik meg.

Az észak-koreai fejleményeket aggodalommal figyelő orosz elemzők is ezt a – háttérből minden észak-koreai lépést irányító – kínai befolyást emelik ki a Kim-Trump-találkozó kapcsán. Értékelésük szerint az észak-koreai-amerikai csúcs valójában azért jöhet létre, mert Kína úgy döntött, hogy az észak-koreai békekötés és atomfegyver-mentesítés sikerével elégíti ki a minden áron sikerre vágyó Trump elnököt.

Peking reményei szerint a történelmi békekötés összehozása ad majd annyi belpolitikai hasznot az időközi szenátusi választásokra készülő Trump számára, hogy lemondjon a Kínával szemben tervezett kereskedelmi háborús terveiről. 

Június 12-én a térség bankáránál valójában az USA és Kína tárgyal egymással

Donald Trump és Kim Dzsongun június 12-ei tárgyalása lesz az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista észak-koreai rezsim vezetőjével. A megbeszélések fő témáját Phenjan nukleáris programjának az azonnali beszüntetése és atomfegyvereinek a megsemmisítése adja.

A Kim család rendkívül otthonosan és biztonságban érzi magát Szingapúrban a BBC által megkérdezett hírszerzési források szerint. Bankszámláik voltak ott, és úgy tudni, orvosi vizsgálatokra is Szingapúrba jártak. Kim Dzsongun számára az is vonzó lehet Szingapúrban, hogy a városállam nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásáról szóló római statútumnak, így nem kell attól tartania, hogy ott-tartózkodása alatt eljárás indul ellene az emberi jogok megsértése miatt.

Emellett valószínűtlen, hogy Szingapúr Trump- vagy Kim-ellenes tüntetések helyszíne lenne, a szigorú jogszabályairól ismert országban ugyanis tilos tömegrendezvényeket tartani rendőrségi engedély nélkül. Szingapúr ráadásul már bizonyított a nagy jelentőségű találkozók szervezésében: 2015-ben Kína és Tajvan vezetői csúcsértekezletének szolgált helyszínéül.

A BBC által idézett szakértők egyike rámutatott, hogy manapság nem egyszerű geopolitikai tényezőnek lenni: meg kell birkózni egy kiszámíthatatlan amerikai vezetővel és Kína felemelkedésével is. Szingapúr mindazonáltal "egész jó munkát" végez ebben, és az, hogy rá esett a választás, mutatja, hogy gyakorlott a hídépítésben: az Egyesült Államokkal, Kínával és Észak-Koreával is. Szingapúr a térség bankára, biztonságos és diszkrét hely, ahol úgy lehet üzletelni, hogy nem tesznek fel túl sok kérdést – mindaddig, míg betartják a helyi törvényeket.

Ezzel kapcsolatban a BBC rávilágított: nem szabad azt gondolni, hogy Donald Trump és Kim Dzsongun találkozója csak a politikáról szól, sokkal inkább a világ két jelenlegi legjelentősebb alkuszának, az USA-nak és Kínának az üzleti tárgyalásaként kell tekinteni a közelgő csúcsértekezletre.

A csúcstalálkozó helyszíne fontos jelképes helyszín a kínaiak számára

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető Sentosa szigetén, a Capella Hotelben találkozik, de valószínűleg egyikük sem ott száll meg. Donald Trump vélhetően az elődei által is használt Shangri-La Hotelt, Kim Dzsongun pedig a St. Regis Singapore szállodát választja.

Szingapúrt a 19. században alapították brit kereskedelmi állomásként, ideális választás volt, mivel az India és Kína közötti kereskedelmi útvonalon fekszik. De már a brit uralom előtt is virágzó kereskedelmi központként működött, ahol nemcsak kereskedők, hanem kalózok is megfordultak.

Akkoriban Sentosát Pulau Blakang Mati néven ismerték, ami annyit tesz, a halál utáni sziget. Leginkább malájok, kínaiak és az eredetileg az indonéziai Sulawesiről származó tengerjáró nép, a bugik lakták.

A második világháborúban, 1942-ben Szingapúr japán kézre került, japán nevet kapott: Sionannak nevezték el, ami azt jelenti, a Dél fénye. Az azt követő években ezreket öltek meg a megszálló erők, a 18 és 50 év közötti kínai férfiakat különböző gyűjtőtáborokba terelték, mielőtt gépkarabéllyal végeztek velük, holttestüket pedig a tengerbe vetették. A kivégzőhelyek egyike volt Sentosa, a partok, amelyekre ma a Capella Hotel néz. Sentosán hadifogolytábor is működött, a szövetségesek hozzávetőleg 400 katonáját őrizték ott.

A szigetet aztán az 1970-es években a szingapúri kormány nevezte el Sentosának. A szó békét, nyugalmat jelent. 

A 30 hektáros területen álló, 112 szobás Capella Hotel – amelyet Norman Foster világhírű építész irodája tervezett – gyarmati stílusú épületekből áll. Szobákat és lakosztályokat éjszakánkénti 500 és 7500 dollár közötti áron lehet foglalni.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
The UN migration pact is a crackdown on national sovereignty and here is the reason why

The UN migration pact is a crackdown on national sovereignty and here is the reason why

amerika, london, párizs

The "Global Compact for Safe, Orderdly and Regular Migration" is about to be signed in December. However, the tendency we see is that more and more countries are backing out of the agreement. Let us examine the reasons behind this phenomenon.

Olyan tüntetés várta Merkelt Chemnitzben, amelyre senki sem számított

Olyan tüntetés várta Merkelt Chemnitzben, amelyre senki sem számított

amerika, london, párizs

Angela Merkel német kancellár Chemnitzbe látogatott. A kelet-németországi város arról vált híressé az elmúlt hónapokban, hogy egy gyilkos migráns miatt nagy tüntetések folytak a városban. Az elmúlt hónapokban egyre csökkent a feszültség, ám Merkel megérkezése kiverte a biztosítékot és a tüntetők újra ellepték az utcákat.

Az utcán maszturbált, majd egy 68 éves asszonyt erőszakolt meg egy "menekült"

Az utcán maszturbált, majd egy 68 éves asszonyt erőszakolt meg egy "menekült"

amerika, london, párizs

A felkavaró eset Olaszországban történt, a hajléktalan migráns egy hónappal ezelőtt kapott menekültstátuszt.

Orbán: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll

Orbán: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, a harmadik ciklusára készülő főpolgármester szombaton aláírta a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló megállapodást, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozása.

Hatalmas fölényben a Brexit-pártiak Nagy-Britanniában

Hatalmas fölényben a Brexit-pártiak Nagy-Britanniában

amerika, london, párizs

Drasztikusan apad a brüsszelita, maradáspártiak csoportja Nagy-Britanniában, miután egy friss felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 28 százaléka gondolja úgy, hogy el kellene vetni egy az egyben az unióból való kilépés ötletét.

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

amerika, london, párizs

Növekszik az elégedetlenség Franciaországban, miután emelkedik az üzemanyagok ára. Szombaton gigatüntetésre készülnek a franciák: mintegy 1500 helyszínen fogják korlátozni a forgalmat az autósok.

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

amerika, london, párizs

A balliberális nemzetközi eliten kívül sem a helyiek, sem pedig egyes politikusok nem örülnek a fokozódó bevándorlásnak. Például az Egyesült Államokkal közös határnál fekvő mexikói Tijuana polgármestere a városban tartózkodó, az Egyesült Államokba igyekvő több mint 2 ezer migráns távozását sürgette pénteken.

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

amerika, london, párizs

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg érintett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére