Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
szabad vasárnap
 
 
 
 

Szecesszió, klasszicizmus és egy kis szocreál - ez Somogyország sokszínű fővárosa

Kozma Zsuzsi, Nagy Gábor

2018. január 12. 19:30

Furcsa ez az idei tél! Először jönnek a mínuszok, az ünnepekkor volt egy kis felmelegedés – sokan már nagyon korai tavaszt emlegettek –, és most, ha hihetünk a meteorológusoknak, ismét beköszönt a tél. Egy picit. Egy szó, mint száz, ha az ember ki akar mozdulni mostanság egy kicsit a négy fal közül, nagyon nehéz célpontot, helyszínt találni. Ilyenkor lehet jó program egy városnézés.

A „Fedezzük fel!” sorozatunk idei első részében Kaposvárra utaztunk. Bár a város megyeszékhely, egyetemi város, sőt, 1993 óta püspöki székhely is, még sincs annyira a köztudatban, mint mondjuk Győr, Eger vagy Nyíregyháza. És hiába tűnik perifériának a székváros, Budapestről alig több mint két óra az utazás – autóval.

Már az odaútért megéri elindulni, mert ahogy elhagytuk az autópályát, alig pár kilométerrel később megtapasztaljuk a Somogyság varázsát. Ahogy a 67-es úton megyünk dél felé, körös-körül dombok vesznek körbe. Hegyre fel, völgybe le! Csodálatos látvány, még így a téli kopárságban is. Aztán egyszer csak egy hatalmas közlekedési csomópont, egy hosszabb, kétszer kétsávos bevezető, és máris elénk tárul a Kaposvár közigazgatási határát jelölő tábla. Megérkeztünk!

Az első benyomás elkeserítő – legalábbis a rengeteg panelkocka miatt. De türelmesnek kell lennünk, mert a megyeszékhelynek igenis van egy csodálatos városközpontja (csak gyorsan legyünk túl a külvároson). Pár kanyar a főútról, és máris a centrumban vagyunk. Parkolóhelyet főleg ilyenkor, a turistaszezonon kívül nagyon könnyű találni, de abban nem vagyunk biztosak, hogy ez nyáron is így van. Egyébként nem muszáj bemenni a belvárosba, letehetjük az autót kijjebb is, mert nagyon jó, modern és viszonylag sűrűn járó tömegközlekedése van a székvárosnak. De ha valaki tömegközlekedéssel, mondjuk vonattal vagy autóbusszal jön, az se aggódjon, a vasútállomástól és a közvetlen közelében található autóbusz-végállomástól 5 perc séta Kaposvár központja.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ahogy elkezdtünk sétálni a Fő utca felé, rögtön egy furcsa érzés fogott el minket. Egyrészt az már az elején látszódott, hogy egy nagyon békés megyeszékhely Kaposvár. Már rögtön a Fő utca elején elénk tárultak a színes, szecessziós és klasszicista stílusú épületek, amelyek szintén hozzájárultak a város különleges hangulatához. Később, a városmagtól egy-két utcára ismét egy új stílussal találkozunk, amiről óhatatlanul is a kilencvenes évek sikersorozata, a Kisváros jutott az eszünkbe. Színes, kétszintes házak, a tetejükön boltíves ablakokkal, a házak aljában pedig mindenféle boltokkal, éttermekkel. Végül – sajnos a posztszocialista városokra jellemző – betonkockákkal töltötték fel a várost az átkosban.

De míg Győrben, Egerben vagy Nyíregyházán nincsenek annyira a szem előtt, Kaposváron egészen elképesztő helyszínekre sikerült becuppantani egy-egy monstrumot.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A fenti képen például a csodálatosnak egy csöppet sem mondható Hotel Kapos épülete látható. A városközpontban lévő Kossuth téren. Az 1886-ban, a török kiűzésének 200. évfordulóján átadott, neoromán stílusú székesegyházzal és a 20. század első éveiben elkészült, neoreneszánsz stílusú városházával szemben.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Itt például a Somogy Megyei Önkormányzat reformkori impozáns épülete látható. Sokan azt mondják, hogy a megyeháza a magyar klasszicista építészet egyik legnívósabb alkotása. Maga Ferenc József és később Blaha Lujza színész- és énekesnő is eltöltött itt egy éjszakát. A Fő utcán található még – a már említett városháza és székesegyház mellett – a híres Rippl-Rónai Múzeum is. (Itt van most a Seuso-kincseket bemutató vándorkiállítás is.) A névadó Rippl-Rónai József festő méltán híres szülöttje a városnak – Vaszary János és Galimberti Sándor mellett. És vannak itt még éttermek, kávézók és üzletek is. Nem véletlenül mondják azt a helyiek, hogy itt pezseg legjobban az élet.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Kaposvárt sokan iskolavárosnak is nevezik. Nem véletlenül. A székváros nem egy híres szülöttje az 1806-ban alapított gimnázium tanulója volt. De az 1832-ben épült tanodában is híres kaposváriak – az egykori reformkommunista kormányfő, Nagy Imre és Fekete István író – koptatták a padot. És ott van a Kossuth tér közelében fekvő katolikus elemi iskola épülete is, ami 1873-ban készült, és ma Kaposvár egyik legizgalmasabb építménye. Egy kis részlet belőle:

Fotó: Kozma Zsuzsi

Mellette pedig ott található talán a világ legkisebb püspöki palotája (lent).

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ám a szép épületeken túl ott vannak a szocialista betonkockák, amikről már korábban szóltunk. Itt van pár elrettentő példa, miért nem szabad engedni, hogy a kommunizmus visszatérjen és teljesen szétrombolja a városképet:

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Ennél a képnél felhívnám a figyelmet a homlokzaton látható rácshálóra. Ezt minden valószínűséggel azért rakták ki, mert a homlokzatról egyszerűen elkezdtek potyogni a betondarabkák.

Az épület mellesleg szintén a városmag közelében, a gyönyörű Somogy Megyei Bíróság és a Kaposvári Törvényszék épületével szemben található:

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Aztán a fenti két kép, melyen minden valószínűséggel egy szebb napokat is szocialista áruház látszódik, tökéletesen mutatja a kontrasztot.

De itt van ez a szörnyűség is:

Fotó: Kozma Zsuzsi

Nos, hogy ne egy ilyen ocsmánysággal zárjuk a Fő utca bemutatását, vessünk gyorsan egy pillantást a már szintén említett székesegyházra. Ez bizony szép:

Fotó: Kozma Zsuzsi

Aztán a városmagtól egy kicsit elrugaszkodva – a klasszicista polgári házak mellett – a már szintén említett Kisváros-hatás érvényesül. A vasútállomás és a Fő utca között például csak ilyen és ehhez hasonló házakkal találkozhatunk.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Utóbbi például az egyik személyes kedvencünk, hiszen a ház bejáratát egy hídon át lehet megközelíteni, a híd pedig egy kis sétálóutca fölött fut. Zseniális.

És végül itt van Kaposvár legmenőbb épülete, ami nem más, mint egy gyalogos felüljáró. De nem a hagyományos fajtából. Két végén egy-egy spirál alakú betonmonstrum, ami azért ilyen, hogy a biciklisták, a bőröndöt cipelő emberek (és még sokan mások) könnyen átjuthassanak a város déli, vasúton túli részébe.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

A rövid városnézés után ideje verdiktet hirdetni:

Kaposvár egy igazán üde színfoltja a megyeszékhelyeknek. Még a Kádár-korszak betonszörnyeivel együtt is élményekkel teli. Sőt, a székvárosra igazán büszkék a helyiek, hiszen miközben a városban sétálgattunk és kérdezgettük az embereket, hogy miket érdemes megnézni Kaposváron, ők büszkén azt válaszolták: mindent!

De Kaposvárnak van még egy jolly jokere: ez a Deseda-tó.

Egy mesterségesen felduzzasztott tó, ami egyébiránt Magyarország leghosszabb mesterséges tava. Nyáron strandolás, télen korcsolyázás, évszaktól függetlenül horgászás, kirándulás és így tovább!

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi
Egy szó, mint száz: Fedezd fel Kaposvárt, mert érdemes!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Senkik országa

Különös élménnyel gazdagodtam a hétvégén, ugyanis személyesen is áldozatul estem annak a mindent átszövő felsőbbrendűségi érzésnek, amelyről idáig többnyire csak közéleti szereplők tapasztalatai alapján volt alkalmam írni. Szubjektív beszámoló egy szürreális találkozóról és a liberális lelkületről.

889
A németek háromnegyede kihátrált Merkel mögül

A németek háromnegyede kihátrált Merkel mögül

amerika, london, párizs

Nem mintha eddig a helyzet magaslatán lett volna, de a Horst Seehofer által adott kéthetes ultimátum gőzerővel tolja Merkelt a teljes politikai megsemmisülés felé. Ezt igazolja egy frissen publikált kutatás is, amiből az látszik, hogy a németek háromnegyede elfordult már a kancellártól.

Spanyol kollégistákat túrtak ki helyükről az Aquarius migránsai miatt

Spanyol kollégistákat túrtak ki helyükről az Aquarius migránsai miatt

amerika, london, párizs

Nagylelkű és humanitárius gesztust akart tenni Madrid azzal, hogy úgy döntött, befogadja az Aquarius fedélzetén ragadt migránsokat. A gond csak az, hogy ezzel saját őshonos állampolgárait hozta kényelmetlen helyzetbe: azt mondták a spanyol tanulóknak, hogy 24 órájuk van kiköltözni kollégiumukból.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Lássuk, mi várható a mai nap.

Trump: az illegális bevándorlás szörnyű dolog

Trump: az illegális bevándorlás szörnyű dolog

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök " szörnyű dolognak" nevezte az illegális bevándorlást, védelmébe vette a gyermekeket bevándorló szüleiktől elválasztó gyakorlatot, de leszögezte, hogy a határon kialakult válságot meg kell oldani.

Kilép az USA az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szerint a tanács nem méltó a nevére.

Ennyi: bevándorlási különadót kell fizetniük a bevándorlást segítő szervezeteknek

Amit Nyugaton nem tudnak megoldani a bürokraták, azt Magyarországon lazán megoldja a kormány.

Pár tucat afrikai migráns kitúrja a helyieket Amszterdamból

Pár tucat afrikai migráns kitúrja a helyieket Amszterdamból

amerika, london, párizs

A magát "We are here" névvel illető csoport lakásokat, raktárakat, gyárakat, sőt iskolákat is elfoglalt már.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére