Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
kétharmad
 
 
 
 

"Párizsi Napló - avagy, ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt"

2018. április 20. 10:00

Trócsányi László igazságügyi miniszter, korábbi francia nagykövet Párizsi Napló - avagy, ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt. 2010. július-2014. június című könyvét a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be.

A Századvég Alapítvány által megszervezett könyvbemutatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarországnak sok nemzetközi támadással kellett szembenéznie a tárgyalt időszakban, majd 2014-től napjainkig is.

2010 nyarától jelentősen meg kellett változnia a magyar diplomáciának. Soha annyi támadás nem érte Magyarországot a rendszerváltás óta, mint a 2010 nyarát követő időszakban. A magyar diplomáciának sokat kellett védenie a kormányzati intézkedéseket, sorsdöntő időszak volt"

– mondta Szijjártó Péter, aki emlékeztetett arra, hogy 2010 nyarán gazdasági értelemben a szakadék szélén állt Magyarország, mostanra azonban a rekordmagas munkanélküliségből rekordmagas foglalkoztatottság lett, az államadósságot pedig lépésről lépésre csökkenteni tudták.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Ha az állam meghajolt volna a támadások előtt, ma nem lenne olyan jó állapotban, mint amilyenben van. Magyarország ma már viszont olyan Közép-Európa része, amely az európai növekedés motorja. A visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) jelentik azt a hátteret, amelynek köszönhetően ma európai versenyképességről lehet beszélni"

– vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter. 

Azt mondta: sok méltatlan kritika érte az alaptörvényt, de büszkék a jogszabályra, amely modern, keresztény és magyar.

Olyan időszakot élünk, amikor történelmi kihívások érik az Európai Uniót: egyes erők a keresztény kontinenst posztnemzeti, posztkeresztény korba próbálják meg átléptetni"

– hangoztatta Szijjártó Péter, kiemelve, hogy tovább kell folytatni a harcot.

Martonyi János korábbi külügyminiszter különlegesen fontosnak, "nehéznek" nevezte a magyar-francia kapcsolatokat. Úgy fogalmazott, hogy a 20. század nem a legkönnyebb pályát készítette elő a Párizsban dolgozó magyar diplomatáknak, nagyköveteknek.

Feltette a kérdést: lehet-e párbeszédet folytatni azokkal, akik – mint mondta – ellenszenvet táplálnak a magyar történelemmel, politikával szemben? Lehet-e vitatkozni a francia sajtó jelentős részében szerinte megnyilvánuló tudatlansággal és szándékos torzítással? Lehet-e barátokat találni?

Lehet, sőt kell, és a könyv erről szól"

– jelentette ki, majd megjegyezte, hogy Trócsányi László nagyköveti időszaka után sokkal több barátja volt Magyarországnak Franciaországban, mint előtte.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Ezt követően a könyvről Rákóczi Péter újságíró, az esemény moderátora beszélgetett a szerzővel. A beszélgetésben Trócsányi László azt emelte ki, hogy a migráció óriási probléma Nyugat-Európában.

Lehet szőnyeg alá söpörni a témát, de ettől még tény, hogy párhuzamos társadalmak alakulnak ki, aminek veszélyei vannak. Mostanra alapkérdéssé vált az integráció"

– jelentette ki a miniszter. 

A szuverenitásról szólva pedig azt mondta, hogy a kormányéval azonos az álláspontja:

Mindannyian erős Európát akarnak, de erős nemzetállamokkal. Egyenjogú felek együttműködésében gondolkodnak."

A könyvben tárgyalt időszak "kitörés" volt a számára: a magyarországi helyzetet kellett elmagyaráznia – közölte.

Szavai szerint ezek nehéz évek voltak, mert míg Magyarországon stabil kormányzás volt, erős parlamenti legitimációval, addig Franciaországot belső harcok jellemezték. Példaként hozta az ottani instabilitásra, hogy négy év alatt négy külügyminiszter lépett hivatalba. Márpedig párbeszédre stabilitás esetén nyílik lehetőség – jegyezte meg.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A magyar alaptörvény volt az első olyan alkotmány, amelyet közép-kelet-európai országban az uniós csatlakozás után fogadtak el – ismertette, hozzáfűzve, hogy az szemléletében egy újfajta jogszabály.

A támadások egy része a mainstream médiából érkezett – mondta. Ezzel kapcsolatban Trócsányi úgy vélekedett, hogy:

Nyugat-Európának tudomásul kell vennie, hogy Magyarországon a kereszténységnek van nagy szerepe, szemben az ottani laicitással."

Az igazságügyi miniszter kitért arra, hogy szoros kapcsolatot alakított ki a francia jogásztársadalommal.

Még sok mindenen kell javítani azért, hogy a franciák megismerjék a magyarokat"

– emelte ki Trócsányi László.

Trócsányi László könyve a Századvég Kiadó gondozásában jelent meg.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Már online is elérhető a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram

Már online is elérhető a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram

A 2018-ban bevezetett módosításokkal az eddigieknél is kedvezőbb feltételeket teremtett a Magyar Fejlesztési Bank a tavaly elindított Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogramjában. A lényegesen egyszerűsített hiteligénylés 5 millió forintig jelzálog bejegyzés nélkül és már online is elindítható.

Az olaszok támogatják, Brüsszel utálja az új bevándorlásellenes kormányt

Az olaszok támogatják, Brüsszel utálja az új bevándorlásellenes kormányt

amerika, london, párizs

A felmérések szerint az olasz választók 60 százaléka elfogadja a közös kormányzásra készülő Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormányprogramját - mondta a közmédia tudósítója vasárnap az M1 aktuális csatornán. Sajtóértesülések szerint már a jövő héten megalakulhat az új kormány.

Még mindig nem tudja megoldani a korukról hazudó migránsok ügyét a svéd állam

Még mindig nem tudja megoldani a korukról hazudó migránsok ügyét a svéd állam

amerika, london, párizs

Stefan Löfven svéd miniszterelnök utasítására felfüggesztették 9000 kiskorú afgán deportálását Svédországból. Ám nekik korukat egy vizsgálattal kellett volna alátámasztaniuk. Mint kiderült, a 9000 megkímélt afgán 78 százaléka felnőttkorú a vizsgálatok szerint.

Madrid ismét keresztbe tesz a katalánoknak

Egyelőre nem publikálnák a hivatalos állami közlönyben az új katalán kormány kinevezéséről szóló rendeletet, így fenntartva a közvetlen spanyol kormányzati irányítást Katalóniában - írta vasárnap több spanyol és katalán sajtóorgánum is spanyol kormányzati forrásokra hivatkozva.

Milliárdos büntetésekre számíthat a Facebook, ha engedi az illegális tartalmak közlését Nagy-Britanniában

Milliárdos büntetésekre számíthat a Facebook, ha engedi az illegális tartalmak közlését Nagy-Britanniában

amerika, london, párizs

A zaklató, fenyegető, vagy terrorcselekményre buzdító tartalmak megjelenítését akár több milliárd fontig terjedő pénzbírsággal büntetheti a brit kormány.

Miközben megalakult a kormány, felszámolta magát az ellenzék

Miközben megalakult a kormány, felszámolta magát az ellenzék

kétharmad

Az elmúlt hét legfontosabb hazai történései.

Van az a pénz: Mellár Tamás belép a Párbeszéd frakciójába

Van az a pénz: Mellár Tamás belép a Párbeszéd frakciójába

kinyílott a pitypang

A döntés azért is érdekes, mert a balliberális lapok azt írták két napja, hogy a függetlenként az Országgyűlésbe bejutott Mellár Tamás szinte biztosan nem fog beülni a Párbeszéd frakciójába. Úgy látszik, hogy van az a pénz.

Tizenegy év után újra bajnok a Szeged

Tizenegy év után újra bajnok a Szeged

hajrá, magyarok!

A Mol-Pick Szeged nyerte meg a férfi kézilabda NB I 2017-2018-as idényét, mivel a döntő második felvonásán csak három góllal kapott ki a Telekom Veszprémtől.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére