Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Pakisztánban az istenkáromlás elleni törvényt használják a keresztények megfélemlítésére

2018. november 7. 19:00

A halálra ítélt pakisztáni keresztény nő, Asian Bibi ügye egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kap. A nőt azért akarták elítélni, mert a vádak szerint megsértette az istenkáromlási törvényt. A Deutsche Welle felkeresett egy férfit, akinek a testvérét korábban megölték az iszlamisták, mivel miniszterként el akarta törölni a visszás jogszabályt. Pakisztánban veszélyben vannak a más vallásúak.

Asia Bibi ügye akkor vált igazán ismertté, amikor október 31-én felmentette az istenkáromlás vádja alól a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság.

A hírekben nemcsak az asszony vált ismertté, hanem az ellentmondásos pakisztáni istenkáromlási törvény. Jelenleg is több száz olyan férfi és nő ül börtönben, akiket ezen törvény alapján ítéltek el. Ők még a szerencsésebbek közé tartoznak, ugyanis gyakori, hogyha kiderül, hogy valakit istenkáromlással gyanúsítanak, akkor azt meglincseli a tömeg, vagy egyszerűen meggyilkolja valaki.

Bibi ügye még 2009-ben kezdődött. A nő szomszédai istenkáromlással vádolták meg őt, mondván csúnyákat mondott Mohamed prófétáról. Ezután azonnal letartóztatták és 2010-ben már meg is született az ítélet. Akkor két ismert pakisztáni politikus, Salman Taseer és Shahbaz Bhatti álltak ki a nő mellett, akit halálra ítélt az elsőfokú bíróság.

Asia Bibi.

Abban az időben Taseer Pandzsáb tartomány kormányzója volt, Bhatti pedig a vallási kisebbségek ügyeiért felelős miniszter. Mindketten aktívan kampányoltak az istenkáromlási törvény eltörléséért és mindkettőjükkel végeztek is az iszlamisták 2011-ben.

Az istenkáromlás, vagyis Mohamed próféta megsértése érzékeny téma a 180 millió lakosú országban, ahol az emberek 97 százaléka muszlim.

Az istenkáromlási törvény a '80-as évek óta van érvényben, az ország korábbi katonai diktátora, Mohammad Ziául-Hak vezette be.

A törvényt ellenzők szerint sokszor a visszás jogszabályt arra használják fel, hogy vitákat simítsanak el, valamint, hogy bosszút álljanak. A törvény a legdurvábban a vallási kisebbségeket sújtja.

Felmentették, fogva tartják

Mint arról korábban beszámoltunk, a Legfelsőbb Bíróság elengedte az istenkáromlással vádolt Asia Bibit, aki azonban nem mehetett haza, továbbra is fogságban maradt. A bíróság döntésére erőszakos tüntetésekkel reagáltak a szélsőséges muszlimok országszerte, a nő halálát követelve.

Ashiq Masih a DW-nek nyilatkozva elmondta, hogy Pakisztánban veszélyben van az életük, és ezért menedékkérelemért folyamodtak Donald Trump amerikai elnökhöz, Theresa May brit miniszterelnökhöz és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökhöz.

A tüntetések azonban olyan erőszakosak voltak, hogy Imran Khan miniszterelnök nem hagyhatta annyiban a nő felmentését. A tiltakozókkal kötött alku következtében az ítéletet felülvizsgálják és a nőre utazási tilalom vonatkozik.

Terjedőben a szélsőséges eszmék

A lap interjút készített a meggyilkolt pakisztáni miniszter, Shahbaz Bhatti testvérével az ügy kapcsán.

Peter Bhatti elmondta, hogy a pakisztáni keresztények számára megnyugtató ítélet született. (A férfi családja szintén keresztény).

A jogvédőként dolgozó férfi elmondta, hogy a testvére gyilkosa még mindig szabadlábon van. A hatóságoktól nem kaptak segítséget, a szélsőségesek pedig, akik megölték a testvérét, megfenyegették a családot, ezért bírósághoz sem fordulhattak.

Szélsőséges tüntetők Asia Bibi felakasztását szeretnék elérni.

Bhatti szerint a szélsőségesek erőszakos reakciója a felmentő ítéletre borítékolható volt, és bizakodó volt a tekintetben, hogy a kormány nem enged a szélsőségeseknek és a nő felmentését végül helyben hagyják.

A férfi nem számít arra, hogy az istenkáromlási törvényt a közeljövőben megváltoztatnák. A szélsőséges eszmék terjedőben vannak Pakisztánban, ám a kormány megpróbál fellépni ezek ellen, de drasztikus intézkedések nem várhatóak – nyilatkozta Peter Bhatti igen óvatos hangnemben.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Észtországot is megosztja az ENSZ migrációs paktuma

A baloldali külügyminiszter támogatja, a jobboldali ellenzék aláírásokat gyűjt ellene. A bolgárok kilépnek.

Salvini: elegem van a szarakodásból

Salvini: elegem van a szarakodásból

amerika, london, párizs

Egyre fokozódik a vita az olasz, a máltai és a francia hatóságok között a migráció kérdésében. Matteo Salvini hangot is adott felháborodásának.

Őszintén a hajléktalanokról

Őszintén a hajléktalanokról

piszkostizenkettő

Volt egy nekem egy barátom, aki mérhetetlenül sokat ivott. Egyszer megmondtam neki, hogy ne igyon annyit, mert nem lesz ennek jó vége, teljesen leépül, elveszíti a maradék kapcsolatait, a munkáját, végül az életét is. Igazad van - sóhajtott az én barátom, és mintha egyet is értett volna velem. Aztán másnap ugyanott folytatta, ahol abbahagyta.

Fekete-Győr András nem mert az ukrán és román barátaival a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélni

Fekete-Győr András amerikai kiképzése során egy ukrán politikussal meg egy román "civillel" találkozott, akikkel nem mert a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről beszélni, mert érezte, hogy érzékeny a téma, amivel megsértené a román és az ukrán kollégáinak a lelkivilágát.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

censored

Ismét lesújtott a Facebook-diktatúra az egyik három nyolcas aloldalra. Megadja Gábor 888-as publicista Facebook-oldalát indoklás nélkül szedte le a Zuckerberg-kommandó. UPDATE: Gellértet három napra kitiltotta a Facebook, mert oldalán megosztotta, hogy cenzúrázták Megadját.

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

hajrá, magyarok!

Ismét magyar meccsel, újra a harmadosztállyal folytatódik a Pörge szurkol!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére