Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Orbán ismét reálpolitikai győzelmet aratott Brüsszelben

2017. március 10. 14:18

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint a magyar-lengyel kapcsolatokban nem fog törést okozni, hogy Orbán Viktor kormányfő nem a lengyel kormánypárt jelöltjét támogatta, amúgy sincsenek egy pártcsaládban a magyar és a lengyel kormányzó pártok. Mindemellett több más nemzetközi lap is pozitívan értékelte Orbán csütörtöki döntését.
Ahogy arról korábban írtunk, a magyar kormányfő az Európai Néppárt döntésével összhangban a korábbi lengyel miniszterelnök, Donald Tusk mellett szavazott a csütörtöki uniós csúcson. Tusk 27 voksot kapott, a jelenlegi elnököt csak a lengyel kormánypárt nem támogatta.

Lánczi Tamás az Origónak elmondta, a Tusk személye körüli vita alapvetően egy lengyel belpolitikai konfliktusmelyet a hazai ellenzéki médiumok igyekeznek felnagyítani. A szakértő úgy véli, bár valóban nagy vihart kavart a választás, de az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja.

Fotó: AFP

Viszont a lengyel belpolitikában valóban probléma, hogy az ottani ellenzéki párt megőrizte ezt a fontos pozíciót, de Magyarországon is nehezen lehetne elképzelni, hogy a kormány egy ellenzéki politikust támogasson valamelyik uniós testületben.

A Századvég elemzője szerint van egy nagyon sikeres V4-es együttműködés, és ezen belül a magyar-lengyel együttműködés. A következő időszakban továbbra is szoros kapcsolódási pont lesz a magyar-lengyel felek között a migráció ügye, az élelmiszerbiztonsági kérdések, a kétsebességes Európa ügye, de a brit kilépés is.

Lánczi kifejtette: a Fidesz vezette kormány egy másik európai pártcsaládba tartozik, mint a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) – és ha Orbán szembe akart volna menni a néppárt döntésével, akkor a Fidesznek ki kellett volna lépnie a néppártból, ami sem a kormánynak, sem az országnak nem az érdeke.


Az egyik legfontosabb európai napilap, a Le Figaro a csütörtöki voksolással kapcsolatban külön kiemelte, hogy Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is megszavazta Donald Tuskot, amely azt jelenti, hogy ‎egy lengyel belpolitikai kérdésben a többi visegrádi ország nem ment be egy zsákutcába.

Wojciech Jablonski lengyel politológus, a wpolityce.pl című honlapon a választást követően azt írta: Orbán Viktor képes egyensúlyozni Brüsszel és Moszkva között, ellenben a lengyel kormány mindkét oldalon felégetett maga mögött hidakat, és mindenáron, gyakran az európai valóság ellenére is hangsúlyozza saját álláspontját. A szakértő hozzátette azt is, miközben a magyar miniszterelnök mondhatja: "figyeljetek, én tudok az oroszokkal üzletelni, addig Varsó részéről nincs válasz a kérdésre, mi az alternatíva, mit tudna aduként bedobni Brüsszellel szemben" – fogalmazott Jablonski.

Lukasz Adamski, szintén a wpolityce.pl hírportálon megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott:

"Tusk újraválasztását támogatva Orbán Viktor az európai diplomácia Talleyrand-jának bizonyult."

Cikkében megemlítette azt is, hogy a magyar kormányfő "évek óta pompás győzelmeket arat a felbőszült liberálisokkal és baloldaliakkal szemben", és Orbán ismét megmutatta, hogyan kell – a diplomácia királyához hasonlóan – Európában reálpolitikát folytatni.

Fotó: AFP

Adamski "gyermetegnek" nevezi az Orbánt a lengyel állásponttól eltérő szavazata miatt érő bírálatokat. Rámutat: az Európai Néppárt tagjaként a Fidesz sokkal nagyobb szabadságot engedhet meg magának az európai konzervatívokkal együttműködő, de más pártcsaládhoz tartozó PiS-nél. Orbán mindazonáltal vérbeli konzervatív, aki csak akkor köt szövetségeket, amikor ez országának hasznos, hazafi, aki "nem romantikus erkölcsi győzelmeket, hanem reális diadalokat akar."

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Levelet küldtek a jobbikosoknak: hozzanak árpádsávos zászlót és ismételjék meg 2006-ot

Levelet küldtek a jobbikosoknak: hozzanak árpádsávos zászlót és ismételjék meg 2006-ot

kétharmad

Titkos levelet kaptak a jobbikosok. A 888.hu-hoz eljuttatott példányból kezd kirajzolódni a Jobbik valódi szándéka. Megpróbálja az eseményeket erőszakosabb irányba tolni. Vidéki aktivistákat rendeltek fel, hogy használják " a 2006-ban bevált felszereléseket." Ez Soros liberális anarchistái, és a jobbikos huligánok intézményes kapcsolatának első bizonyítéka.

Petárdák durrantak a rendőrsorfal előtt, könnygáz volt a válasz

Nagyjából este 10 után 10 perccel elkezdődött balhé. Egyelőre még csak kisebb incidensek vannak.

Vajon megint lesz balhé a Kossuth téren?

Péntekre is jutott a be nem jelentett tüntetésekből. Este 10-ig a skandáláson és sétálgatáson kívül nem történt semmi jelentős.

A magyarok 66 százaléka elítéli a törvénysértésekkel politizáló ellenzéket

A magyarok 66 százaléka elítéli a törvénysértésekkel politizáló ellenzéket

kétharmad

A magyar választópolgároknak nem tetszik az ellenzéki képviselők parlamentben bemutatott szerdai botránykeltése, kétharmaduk (66 százalék) szerint nem viselkedhet így egy képviselő az Országházban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A csürhe kéttucatnyi, szegény gyerekeknek szánt szánkót lopott el a Parlament elől

A csürhe kéttucatnyi, szegény gyerekeknek szánt szánkót lopott el a Parlament elől

kinyílott a pitypang

A szerda esti és a csütörtöki zavargások legszégyenteljesebb pontja volt, amikor a Parlamentnél felállított 130 szánkóból többet elloptak, megrongáltak és felgyújtottak a provokátorok. A szánkókat az Országgyűlés Hivatala vásárolta és hátrányos helyzetű gyerekeknek ajándékozzák azokat.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Eseménydús nap a mai is. Nézzük a legfontosabb történéseket!

Az ellenzék legnagyszerűbb szónokai tirádáztak a Kossuth téren

A mai tüntetésen felléptek az ellenzéki pártok mesterszónokai. Kunhalmi Ágnes tanácsköztársasági hangulatot varázsolt a Kossuth térre. Donáth Anna kiállt a köztéri vizelők mellett, Varga-Damm Andrea pedig Gyurcsány mellett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére