Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Orbán ismét reálpolitikai győzelmet aratott Brüsszelben

2017. március 10. 14:18

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint a magyar-lengyel kapcsolatokban nem fog törést okozni, hogy Orbán Viktor kormányfő nem a lengyel kormánypárt jelöltjét támogatta, amúgy sincsenek egy pártcsaládban a magyar és a lengyel kormányzó pártok. Mindemellett több más nemzetközi lap is pozitívan értékelte Orbán csütörtöki döntését.
Ahogy arról korábban írtunk, a magyar kormányfő az Európai Néppárt döntésével összhangban a korábbi lengyel miniszterelnök, Donald Tusk mellett szavazott a csütörtöki uniós csúcson. Tusk 27 voksot kapott, a jelenlegi elnököt csak a lengyel kormánypárt nem támogatta.

Lánczi Tamás az Origónak elmondta, a Tusk személye körüli vita alapvetően egy lengyel belpolitikai konfliktusmelyet a hazai ellenzéki médiumok igyekeznek felnagyítani. A szakértő úgy véli, bár valóban nagy vihart kavart a választás, de az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja.

Fotó: AFP

Viszont a lengyel belpolitikában valóban probléma, hogy az ottani ellenzéki párt megőrizte ezt a fontos pozíciót, de Magyarországon is nehezen lehetne elképzelni, hogy a kormány egy ellenzéki politikust támogasson valamelyik uniós testületben.

A Századvég elemzője szerint van egy nagyon sikeres V4-es együttműködés, és ezen belül a magyar-lengyel együttműködés. A következő időszakban továbbra is szoros kapcsolódási pont lesz a magyar-lengyel felek között a migráció ügye, az élelmiszerbiztonsági kérdések, a kétsebességes Európa ügye, de a brit kilépés is.

Lánczi kifejtette: a Fidesz vezette kormány egy másik európai pártcsaládba tartozik, mint a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) – és ha Orbán szembe akart volna menni a néppárt döntésével, akkor a Fidesznek ki kellett volna lépnie a néppártból, ami sem a kormánynak, sem az országnak nem az érdeke.


Az egyik legfontosabb európai napilap, a Le Figaro a csütörtöki voksolással kapcsolatban külön kiemelte, hogy Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is megszavazta Donald Tuskot, amely azt jelenti, hogy ‎egy lengyel belpolitikai kérdésben a többi visegrádi ország nem ment be egy zsákutcába.

Wojciech Jablonski lengyel politológus, a wpolityce.pl című honlapon a választást követően azt írta: Orbán Viktor képes egyensúlyozni Brüsszel és Moszkva között, ellenben a lengyel kormány mindkét oldalon felégetett maga mögött hidakat, és mindenáron, gyakran az európai valóság ellenére is hangsúlyozza saját álláspontját. A szakértő hozzátette azt is, miközben a magyar miniszterelnök mondhatja: "figyeljetek, én tudok az oroszokkal üzletelni, addig Varsó részéről nincs válasz a kérdésre, mi az alternatíva, mit tudna aduként bedobni Brüsszellel szemben" – fogalmazott Jablonski.

Lukasz Adamski, szintén a wpolityce.pl hírportálon megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott:

"Tusk újraválasztását támogatva Orbán Viktor az európai diplomácia Talleyrand-jának bizonyult."

Cikkében megemlítette azt is, hogy a magyar kormányfő "évek óta pompás győzelmeket arat a felbőszült liberálisokkal és baloldaliakkal szemben", és Orbán ismét megmutatta, hogyan kell – a diplomácia királyához hasonlóan – Európában reálpolitikát folytatni.

Fotó: AFP

Adamski "gyermetegnek" nevezi az Orbánt a lengyel állásponttól eltérő szavazata miatt érő bírálatokat. Rámutat: az Európai Néppárt tagjaként a Fidesz sokkal nagyobb szabadságot engedhet meg magának az európai konzervatívokkal együttműködő, de más pártcsaládhoz tartozó PiS-nél. Orbán mindazonáltal vérbeli konzervatív, aki csak akkor köt szövetségeket, amikor ez országának hasznos, hazafi, aki "nem romantikus erkölcsi győzelmeket, hanem reális diadalokat akar."

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Így érvel egy migránspárti civil szervezet: "a feszület rasszista jelkép"

Így érvel egy migránspárti civil szervezet: "a feszület rasszista jelkép"

amerika, london, párizs

Egy Görögországban tevékenykedő, kifejezetten a migránsok integrálásában és utaztatásában érdekelt civil szervezet szerint a keresztények legfőbb szimbóluma a kirekesztést jelképezi, ezért annak semmi keresnivalója sincs a sziget közterületén.

Levél a Nyugati Emberhez

Levél a Nyugati Emberhez

piszkostizenkettő

Egy perccel a Római Birodalom bukása előtt jártok. Rabszolgáitok megfőzik nektek a kávét, lemossák az autóitokat, kiszolgálnak és kedvetekre tesznek életetek minden pillanatában, ti pedig sütkéreztek a lemenő napban, és dőre módon azt hiszitek, hogy ez mindig így lesz.

Csúnyán pofára esett az őrjöngő balliberális propagandamédia

Csúnyán pofára esett az őrjöngő balliberális propagandamédia

kinyílott a pitypang

Ismét bebizonyosodott: a balliberális sajtótermékek bármit megtesznek a kormány lejáratása érdekében, legyen az bármennyire aljas és a valóságot nélkülöző.

A német rendőrség jobboldali bűnözőnek állítja be a karlendítő migránst

Kiderült, hogy a müncheni rendőrség gyűlölködő bevándorlókkal akarja feltornázni a jobboldali gyűlölet-bűncselekményekről szóló német statisztikákat.

Elutasította a Sargentini-jelentést a magyar Országgyűlés

Elutasította a Sargentini-jelentést a magyar Országgyűlés

kétharmad

Megszavazta a parlament kedden a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, Sargentini-jelentés elleni határozatot, amely arra szólítja fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

Török Ádám: Ideje beemelni a rockzenét a magyar kultúra élvonalába

Török Ádám: Ideje beemelni a rockzenét a magyar kultúra élvonalába

csak neked, csak most

Emléket állítana a legjobb magyar beat- és rockzenekarok legjobbjainak és Radics Bélának is - mondta el a 888.hu-nak interjút adó Török Ádám, aki zenekarával, a Minivel együtt a magyar rock- és dzsesszzene élő legendája. Török Ádám a hatvanas és hetvenes évek magyar zenéit tartja a legjobbaknak, és úgy látja, hogy túl sok Magyarország számára a jelenleg működő több ezer könnyűzenei együttes, mert kicsi az igény az igényes zenére, miközben lassan már hely is alig van a zenélésre.

Gauland: a populizmus a gyökértelen, globalista elit ellenpólusa

Gauland: a populizmus a gyökértelen, globalista elit ellenpólusa

amerika, london, párizs

Az AfD társelnöke a populizmust a középosztály és a hétköznapi emberek szövetségeként írja le, amely a gyökértelen, globalista elit ellen szerveződött arra reagálva, hogy az államok milliárdokkal támogatják a bankokat és az illegális bevándorlókat, akik pont az ő miliőjüket foglalják el, veszélyeztetve a hazájuk és a kontinens élhetőségét.

How did Viktor Orbán become a force to be reckoned with?

How did Viktor Orbán become a force to be reckoned with?

amerika, london, párizs

Prime minister of Hungary, Viktor Orbán has become a real political force in Europe - one who cannot be eluded or disregarded by his European colleagues. In our new series, 'Orbán and The World', we will be following the activity of the Hungarian prime minister closely in order to show our readers how exactly he affects European politics.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére