Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Mégsem olyan egyszerű a rohingyák sztorija, mint azt a nyugati sajtó lefestette

2018. május 23. 14:01

Megáradt folyókon és úttalan utakon menekülő nők és gyermekek tömegei. Ezt és ehhez hasonló jeleneteket ábrázoló képek árasztották el a világsajtót 2017-ben a mianmari rohingyák üldözése kapcsán, amikor is a helyi kormány - látszólag minden előzmény nélkül - emberek százezreit üldözte el a hazájából. A nyugati sajtó a gonosz mianmari kormányról és az ártatlan rohingyákról írt, csakhogy ismét kiderült, hogy a kép sokkal árnyaltabb, mint azt láttatni szerették volna.

A hinduk és a muszlimok együttélése sosem ment felhőtlenül. Ez Indiában, az ország Pakisztánnal határos részén a legnyilvánvalóbb, azon belül is talán Kasmír tartományban a legnagyobb a feszültség. Itt a vallási okokon kívül természetesen történelmi okok is közrejátszanak. Ez a – hindu-muszlim – feszültség került felszínre Mianmarban is, amely 2017-re az ENSZ főtitkárának szavai szerint a világ legnagyobb menekültválságává és egy emberi jogi rémálommá fajult.

A migrációt pozitívan értékelő és a menekültekkel mindig mélyen szolidáris nyugati sajtóban azonnal megszületett az ítélet: a rohingyák ártatlanok, a mianmari kormány pedig népirtást követ el az elüldözésükkel.

Rohingyák menekülnek Banglades felé.

Fotó: AFP

Ennek a narratívának a csúcspontja volt, hogy a nyugati sajtóban egyre-másra terjedt az a vélemény, miszerint a korábban Nobel-békedíjjal kitüntetett Aun Szan Szu Kji első államtanácsos (pozíciója a miniszterelnökhöz hasonlítható) díját azonnal vonják vissza, hiszen méltatlanná vált arra.

Szan Szu Kji 1989-től békés eszközökkel szállt szembe hazájának – az akkor még Burmának nevezett Mianmar – katonai rezsimjével. Többször börtönbe vetették, ám megtörni nem tudták. Eközben számos választást is tartottak, amelyen mindig Szan Szu Kji pártja nyert, de végül csak 2016-tól engedték kormányozni a már említett első államtanácsosi rangban. Hatalmát megosztva gyakorolja a hadsereggel.

Szan Szu Kji bűne természetesen az volt, hogy kimondta, hogy mindkét oldalon történt erőszak, amelyet a nyugati sajtó hevesen vitatott, hiszen ezzel szerintük relativizálta a saját népe által elkövetett erőszakot. Ez a beállítás egyébként azért is hazug, mert a hadsereg teljesen önjáró, így Szan Szu Kji nem utasíthatja őket sem támadásra, sem pedig más művelet végrehajtására.

A rohingyák egy főként muszlim népcsoport a buddhista Rakhine államban, Mianmar területén. Az ottlétük főként az egykori Brit Birodalom hagyatéka, amely egy egységként kezelte Burmát és Indiát. A britek alatt egyébként a rohingyáknak állt a zászló. A britek távozásával azonban a buddhista többség mindinkább elnyomta és jogfosztottá tette a rohingyákat, akiket idegenként kezeltek (az ő nyelvükön bengáli). A Szan Szu Kji által irányított nacionalista párt győzelme még inkább kiélezte a konfliktust, amely 2017-ben robbant. A rohingyák azóta elmenekültek a szomszédos Bangladesbe, számuk mintegy 600-750 ezer közé tehető.

A rohingyák angyalok

A nyugati sajtó tehát szervezetten állította elő az egyoldalú mianmari népirtás legendáját, amely szerintük minden előzmény nélkül történt. Habár a cikkekben hivatkoznak a helyi kormány hivatalos álláspontjára, alapvetően ez általában egy bekezdés, míg tucatnyi szól a rohingyák által elszenvedett sérelmekről.

A The New York Times egy merénylet kapcsán azt írja januári cikkében, hogy a rohingyák terrorcsoportja, az Arakan Rohingya Megváltás Seregének (ARSA) a

biztonsági erők ellen irányuló kisebb hadműveletei augusztusban brutális megtorlást eredményeztek a kormányerők részéről, amely a rohingyák menekülését eredményezte."

Az érzékenyítő képgalériák legmesteribb összeállítását a The Guardian valósította meg, van kiskutyás rohingya is. A lap szerint a konfliktus eszkalálódása arra vezethető vissza, hogy 2016 szeptemberében a rohingyák megöltek 9 rendőrtisztet, majd következő év augusztusában további hét buddhistát, amely kiváltotta az "aránytalan" válaszlépést, a hadsereg bevetését.

Egyes liberális lapok – így például a brit The Independent – odáig is elmentek, hogy az ARSA-t, vagyis a rohingyák terrorszervezetét egy egyszerű ellenállási csoportként írták le, amely harcol a "mianmari kormány állami terrorizmusa" ellen. A lap idézi az ARSA egyik vezetőjét, aki megnyugtatja az olvasót, hogy ők bizony nincsenek kapcsolatban szélsőséges muszlimokkal.

Innentől a nyugati újságolvasók és hírfogyasztók tudhatják, hogy egy gonosz kormány ismét indok nélkül elnyomja és elüldözi a muszlim kisebbséget.

Népirtás

Csakhogy most kiderült, hogy a sztori nem ilyen egyszerű.

Úgy tűnik, hogy bár nagyon ritkán, de tud érdemi munkát is végezni a nemcsak általunk, hanem mások által is gyakran kritizált Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet ugyanis arra talált bizonyítékokat Mianmarban, hogy a rohingyák többtucatnyi hindu civilt és rendőrt öltek meg, mielőtt a kormányzat a hadsereg nagyarányú bevetésével válaszolt volna.

A szervezet szemtanúk és helyszínelők beszámolói alapján írta meg a jelentését, amely szerint 2017 augusztusában a Rakhine tartományban levő Ah Nauk Kha Maung faluban az ARSA 53 hindu férfit, nőt és gyermeket végzett ki hidegvérrel. A fegyveresek még aznap átmentek Ye Bauk Kyar faluba és ott is hasonló módon, kegyetlenül végeztek 46 hinduval, válogatás nélkül mészárolták le őket. Augusztus 26-án további 6 embert öltek meg a muszlimok Myo Thu Gyi faluban – foglalt össze néhány esetet a Deutsche Welle.

A civilek elleni mészárlással egy időben hindu rendőröket is megtámadtak és megöltek a fegyveresek. Az Amnesty arra is talált bizonyítékokat, hogy a túlélőket el akarta hallgattatni az ARSA.

Mindezek fényében természetesen nem jelenthető ki, hogy a rohingyák cselekedetei miatt megalapozottnak tekinthető a mianmari kormány reakciója, hiszen egy ilyen konfliktusban, amikor így elszabadul az erőszak, utólag már nem lehet igazságot tenni. Ugyanakkor le kell szögezni, a nyugati sajtóban "a menekült mindig jó" elv alapján kezelték a rohingyákat, ezért ezen médiumok olvasói most alaposan meg fognak lepődni. Már ha egyáltalán hallanak, olvasnak erről.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

kétharmad

Bombaként robbant a hír még a hét közepén, hogy az MSZP győri erős embere bejelentette: otthagyja a pártot. Németh Árpádnál az tette be végleg a kaput, hogy a szocialisták EP-képviselői megszavazták a Soros-féle Sargentini-jelentést Strasbourgban. A volt MSZP-s politikus az Echo TV Informátor című műsorának beszélt csalódottságáról.

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

piszkostizenkettő

A rossz színész is színész. De ő még az sem. Statiszta. Karácsony Gergely a színpadon.

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

hajrá, magyarok!

A napokban sokat foglalkoztunk Dzsudzsák Balázzsal és a legújabb klubváltásával. A focista levélben mondta el véleményét a körülötte zajló felhajtásról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére