Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Mégsem olyan egyszerű a rohingyák sztorija, mint azt a nyugati sajtó lefestette

2018. május 23. 14:01

Megáradt folyókon és úttalan utakon menekülő nők és gyermekek tömegei. Ezt és ehhez hasonló jeleneteket ábrázoló képek árasztották el a világsajtót 2017-ben a mianmari rohingyák üldözése kapcsán, amikor is a helyi kormány - látszólag minden előzmény nélkül - emberek százezreit üldözte el a hazájából. A nyugati sajtó a gonosz mianmari kormányról és az ártatlan rohingyákról írt, csakhogy ismét kiderült, hogy a kép sokkal árnyaltabb, mint azt láttatni szerették volna.

A hinduk és a muszlimok együttélése sosem ment felhőtlenül. Ez Indiában, az ország Pakisztánnal határos részén a legnyilvánvalóbb, azon belül is talán Kasmír tartományban a legnagyobb a feszültség. Itt a vallási okokon kívül természetesen történelmi okok is közrejátszanak. Ez a – hindu-muszlim – feszültség került felszínre Mianmarban is, amely 2017-re az ENSZ főtitkárának szavai szerint a világ legnagyobb menekültválságává és egy emberi jogi rémálommá fajult.

A migrációt pozitívan értékelő és a menekültekkel mindig mélyen szolidáris nyugati sajtóban azonnal megszületett az ítélet: a rohingyák ártatlanok, a mianmari kormány pedig népirtást követ el az elüldözésükkel.

Rohingyák menekülnek Banglades felé.

Fotó: AFP

Ennek a narratívának a csúcspontja volt, hogy a nyugati sajtóban egyre-másra terjedt az a vélemény, miszerint a korábban Nobel-békedíjjal kitüntetett Aun Szan Szu Kji első államtanácsos (pozíciója a miniszterelnökhöz hasonlítható) díját azonnal vonják vissza, hiszen méltatlanná vált arra.

Szan Szu Kji 1989-től békés eszközökkel szállt szembe hazájának – az akkor még Burmának nevezett Mianmar – katonai rezsimjével. Többször börtönbe vetették, ám megtörni nem tudták. Eközben számos választást is tartottak, amelyen mindig Szan Szu Kji pártja nyert, de végül csak 2016-tól engedték kormányozni a már említett első államtanácsosi rangban. Hatalmát megosztva gyakorolja a hadsereggel.

Szan Szu Kji bűne természetesen az volt, hogy kimondta, hogy mindkét oldalon történt erőszak, amelyet a nyugati sajtó hevesen vitatott, hiszen ezzel szerintük relativizálta a saját népe által elkövetett erőszakot. Ez a beállítás egyébként azért is hazug, mert a hadsereg teljesen önjáró, így Szan Szu Kji nem utasíthatja őket sem támadásra, sem pedig más művelet végrehajtására.

A rohingyák egy főként muszlim népcsoport a buddhista Rakhine államban, Mianmar területén. Az ottlétük főként az egykori Brit Birodalom hagyatéka, amely egy egységként kezelte Burmát és Indiát. A britek alatt egyébként a rohingyáknak állt a zászló. A britek távozásával azonban a buddhista többség mindinkább elnyomta és jogfosztottá tette a rohingyákat, akiket idegenként kezeltek (az ő nyelvükön bengáli). A Szan Szu Kji által irányított nacionalista párt győzelme még inkább kiélezte a konfliktust, amely 2017-ben robbant. A rohingyák azóta elmenekültek a szomszédos Bangladesbe, számuk mintegy 600-750 ezer közé tehető.

A rohingyák angyalok

A nyugati sajtó tehát szervezetten állította elő az egyoldalú mianmari népirtás legendáját, amely szerintük minden előzmény nélkül történt. Habár a cikkekben hivatkoznak a helyi kormány hivatalos álláspontjára, alapvetően ez általában egy bekezdés, míg tucatnyi szól a rohingyák által elszenvedett sérelmekről.

A The New York Times egy merénylet kapcsán azt írja januári cikkében, hogy a rohingyák terrorcsoportja, az Arakan Rohingya Megváltás Seregének (ARSA) a

biztonsági erők ellen irányuló kisebb hadműveletei augusztusban brutális megtorlást eredményeztek a kormányerők részéről, amely a rohingyák menekülését eredményezte."

Az érzékenyítő képgalériák legmesteribb összeállítását a The Guardian valósította meg, van kiskutyás rohingya is. A lap szerint a konfliktus eszkalálódása arra vezethető vissza, hogy 2016 szeptemberében a rohingyák megöltek 9 rendőrtisztet, majd következő év augusztusában további hét buddhistát, amely kiváltotta az "aránytalan" válaszlépést, a hadsereg bevetését.

Egyes liberális lapok – így például a brit The Independent – odáig is elmentek, hogy az ARSA-t, vagyis a rohingyák terrorszervezetét egy egyszerű ellenállási csoportként írták le, amely harcol a "mianmari kormány állami terrorizmusa" ellen. A lap idézi az ARSA egyik vezetőjét, aki megnyugtatja az olvasót, hogy ők bizony nincsenek kapcsolatban szélsőséges muszlimokkal.

Innentől a nyugati újságolvasók és hírfogyasztók tudhatják, hogy egy gonosz kormány ismét indok nélkül elnyomja és elüldözi a muszlim kisebbséget.

Népirtás

Csakhogy most kiderült, hogy a sztori nem ilyen egyszerű.

Úgy tűnik, hogy bár nagyon ritkán, de tud érdemi munkát is végezni a nemcsak általunk, hanem mások által is gyakran kritizált Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet ugyanis arra talált bizonyítékokat Mianmarban, hogy a rohingyák többtucatnyi hindu civilt és rendőrt öltek meg, mielőtt a kormányzat a hadsereg nagyarányú bevetésével válaszolt volna.

A szervezet szemtanúk és helyszínelők beszámolói alapján írta meg a jelentését, amely szerint 2017 augusztusában a Rakhine tartományban levő Ah Nauk Kha Maung faluban az ARSA 53 hindu férfit, nőt és gyermeket végzett ki hidegvérrel. A fegyveresek még aznap átmentek Ye Bauk Kyar faluba és ott is hasonló módon, kegyetlenül végeztek 46 hinduval, válogatás nélkül mészárolták le őket. Augusztus 26-án további 6 embert öltek meg a muszlimok Myo Thu Gyi faluban – foglalt össze néhány esetet a Deutsche Welle.

A civilek elleni mészárlással egy időben hindu rendőröket is megtámadtak és megöltek a fegyveresek. Az Amnesty arra is talált bizonyítékokat, hogy a túlélőket el akarta hallgattatni az ARSA.

Mindezek fényében természetesen nem jelenthető ki, hogy a rohingyák cselekedetei miatt megalapozottnak tekinthető a mianmari kormány reakciója, hiszen egy ilyen konfliktusban, amikor így elszabadul az erőszak, utólag már nem lehet igazságot tenni. Ugyanakkor le kell szögezni, a nyugati sajtóban "a menekült mindig jó" elv alapján kezelték a rohingyákat, ezért ezen médiumok olvasói most alaposan meg fognak lepődni. Már ha egyáltalán hallanak, olvasnak erről.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére