Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Marx bíboros annyira aggódik a migránsokért, hogy Seehofer pártját bírálja

2018. július 18. 21:45

Az egyházi méltóságot aggodalommal tölti el, hogy a társadalom szóhasználata is egyre radikálisabb, és a határoknál megjelenő, menekülő emberek olyan színben tűnnek fel, mintha a németek jólétét fenyegetnék, amitől meg kell magukat védeniük. A bíborost hidegen hagyja, hogy amúgy a fenyegetés valós.

A Die Zeit a bíborossal készített interjúban külön rákérdezett, hogy Marx mit gondol Markus Söder bajor kormányfő szóhasználatáról a menedékturizmussal kapcsolatban, mire Marx kiemelte, hogy maga Söder is vállalta, hogy nem használja többet ezt a kifejezést. A bíboros szerint ez azt a látszatot kelti, mintha nyaralókról lenne szó.

"Sokan az életüket teszik kockára, és sokan meg is halnak az úton" - húzza alá Reinhard Marx.

A politikai felelősöknek Marx szerint nem szabadna úgy tenniük, mintha 2015 óta semmi sem változott volna. Mint mondja: mindenki számára nyilvánvaló volt az egyházban is, hogy nem érkezhet minden évben egymillió ember az országba. "És nem is jöttek" - teszi hozzá a bíboros.

A főpap szerint túl hosszú ideje nem mondta ki senki, hogy Németország bevándorló ország.

Reinhard Marx úgy véli, hogy részletes vitát kell folytatni egy egységes bevándorlási törvényről, és nem lenne igazságos, ha Németország egyszerűen "elszipkázná" a mérnököket és az informatikai szakembereket más országokból.

München és Freising érseke úgy látja, hogy a menekültstátusra nem jogosultak visszaküldése szükséges lehet ugyan, de értük is felelősséggel tartozunk.

"Emberekről van szó, s mindegyikük ugyanolyan emberi méltósággal bír, mint mi" - húzza alá Marx, szóvá téve, hogy az együttérzés hiányára lett figyelmes, mintha csak számokról és homogén, névtelen fenyegetésről lenne szó. Ezzel kapcsolatban "felettébb ésszerűtlennek" nevezi azt, hogy Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter örömét fejezte ki, hogy a 69. születésnapján 69 embert toloncoltak vissza Afganisztánba.

"Az a párt, amely szerepelteti a nevében a K betűt, elkötelezi magát a keresztény társadalmi tanok mellett, különösen a szegények és a gyengék felé" - húzza alá Reinhard Marx.

Reinhard Marx

Fotó: AFP

"Úgy vélem, hogy az a szemlélet, hogy jobb lesz jobbra tartani, mert a korszellem jobbra húz, hibás értékelése egy nagyon összetett helyzetnek" - fogalmaz a bíboros.

A főpap szerint mindazonáltal Európa-szerte az látható, hogy a néppártok azzal küszködnek, hogy képesek legyenek a politikai paletta széles spektrumát lefedni a jobboldali konzervativizmustól a zöldek elképzeléseiig, de jobboldali radikalizmus nélkül.

Marx a populizmust az ördöghöz hasonlítja. Loyolai Szent Ignácot idézve azt mondja ugyanis, hogy az emberi természet ellensége az ördög, mert ellenségként láttat bennünket egymás szemében. "Így működik a populizmus is. Először félelmet próbál oltani belénk. Aztán jön a bizalmatlanság, az irigység, az ellenségesség, a gyűlölet és végül lehet, hogy erőszak és háború következik" - fejti ki álláspontját Reinhard Marx, aki szerint az ember természete szerint szolidáris és segítőkész, de esendővé válik, ha félelem üli meg a lelkét.

Nem hiába húzódik végig a Biblián is az, hogy "Ne féljetek!". Azt hiszem, ez egy olyan üzenet, amelyet az ember politikusként is a magáévá tehet"

- mondja a bíboros.

A katolikus egyház és a bajor konzervatívok közötti nézeteltérésekkel kapcsolatban az érsek aláhúzza, hogy az állam és az egyház kapcsolata jó, de ki kell mondania, ha valamivel nem ért egyet. Mint mondja: ez nem jobb- vagy baloldaliság kérdése, az egyház az elmúlt évtizedekben globális léptékben kezdett gondolkodni, és a német egyház lelkiismeretét is az határozza meg, hogy a katolikus egyház a világ egészéért próbál felelős lenni.

"Nacionalistának és katolikusnak is lenni nem megy egyszerre. Keresztényként hazafiak és világpolgárok is vagyunk egyben" - magyarázza München és Freising érseke, aki belátja, hogy a politikában viszont a nemzeti önérvényesítés felé haladnak a trendek. Ebből következik egy olyan világkép, amelyet mi nem osztunk: hogy meg kell őrizni itt, bent a jólétet, amelyet onnan, kívülről fenyegetnek - teszi hozzá a bíboros.

Európának nem szabad erőddé változnia, mindig is ez volt az alapelvünk, most pedig a legjobb úton vagyunk afelé"

- húzza alá Reinhard Marx.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Úgy tűnik, hogy ma az Iszlám Állam lecsapott Kölnben

Rendőri akcióval véget ért a túszejtés a németországi Kölnben hétfő délután, az elkövető súlyosan megsebesült.

Miközben az illetékesek a homokba dugják a fejüket, a börtönökben egyre többen radikalizálódnak

A brit igazságügyi minisztérium megakadályozta egy tanulmány elkészítését, amely azt vizsgálta volna, hogy az elítéltek miért térnek át az iszlámra olyan nagy számban a nagy-britanniai börtönökben. A tanulmány azért is lett volna fontos, mert nemcsak az iszlám hitre térők száma növekedett meg, hanem kiugróan sokan radikalizálódnak is a szigetország büntetés-végrehajtási intézményeiben.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A hétfő legfontosabb hírei egy helyen.

Bezzegrománia: tavaly naponta 600 román hagyta el a saját hazáját

Bezzegrománia: tavaly naponta 600 román hagyta el a saját hazáját

amerika, london, párizs

A vágyvezérelt baloldali újságírók hetente tolnak egy bezzegromániát, de általában elhallgatják, hogy az ország a társadalmi és a politikai csőd szélén táncol, a gazdasága romokban hever, a politikai vezetése pedig csupán Brüsszel és Washington helytartójaként működik.

Győzni kell az észtek ellen, hogy legyen miért számolgatni

Győzni kell az észtek ellen, hogy legyen miért számolgatni

hajrá, magyarok!

Hétfőn este Tallinnban lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája negyedik fordulójában.

"Ez a nemzedék gonosz nemzedék"

"Ez a nemzedék gonosz nemzedék"

szabad vasárnap

Tizenkét évvel ezelőtt, 2006. október 15-én verték halálra Szögi Lajos tiszavasvári tanárembert.

Kubatov Gábor: milliárdokat keresett az állam a Groupama Aréna felépítésén

Kubatov Gábor: milliárdokat keresett az állam a Groupama Aréna felépítésén

kétharmad

Gyakorlatilag ingyen felépült egy csodaszép és modern stadion. Ráadásul még pénzt is keresett a beruházásokon az állam - jelentette ki a Ferencváros elnöke.

Az EU javaslata a Frontex átalakításáról sérti a nemzeti szuverenitást

Az EU javaslata a Frontex átalakításáról sérti a nemzeti szuverenitást

kétharmad

Az Alapjogokért Központ megvizsgálta a Frontex átalakításáról és megerősítéséről szóló EU-javaslatot és megállapította, hogy ugyan a határvédelem megerősítése pozitív szándék, de a tervezetnek több olyan pontja van, amely sérti a nemzeti szuverenitást.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére