Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Magyarország európai listavezető a családok támogatásában

2016. december 5. 17:28

Magyarország a GDP 4,7 százalékát fordítja a családok támogatására, ezzel listavezető Európában - mondta az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt hétfőn.
Balog Zoltán hozzátette, a különböző családtámogatási formák révén 1,1 millió forint jutott minden egyes családra az elmúlt hat évben.

A miniszter a nyugdíjasoknak juttatandó 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatban kiemelte, mindenki, aki nyugdíjszerű ellátásában részesül, megkapja a támogatást. A tárcavezető bizottsági meghallgatásán kiemelte, a kormány tartotta magát ahhoz a 2010-es ígéretéhez, amely szerint a gazdasági növekedés lehetőségeihez mérten javít az ország szociális állapotán, hiszen mint mondta,

hitelből nem tudunk jó megoldásokat ajánlani, mert az az ország eladósodásához vezet."

A gazdasági növekedés erőteljessége lehetővé tette, hogy a közszféra területén dolgozóknak olyan béremelési ajánlatot tegyenek, ami javítja helyzetüket a munka világában, de ide tartoznak az egészségügyi és a szociális területen végrehajtott infrastrukturális fejlesztések is, amelyek több száz milliárd forintot tettek ki – mondta a miniszter.

Balog Zoltán megjegyezte, egy-két kivételtől eltekintve a számok azt mutatják, hogy mind az egészségügy, mind a szociális ellátás és a családok segítése területén jelentős előrelépések történtek tavaly és idén.

A miniszter elmondta, az elmúlt évben 1,6 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta, ma 4,7 százalék, ilyen alacsony 1996 óta nem volt ez az adat.

A minimálbér összegének emelése olyan változást indít el a bér- és jövedelemviszonyokra, amely kihat a közszférára – jegyezte meg. Balog Zoltán a testület előtt beszélt a szociális és az egészségügyi ágazatot érintő bérnövekedésről, a bölcsődei helyek bővítéséről, valamint a családtámogatási rendszer megerősítéséről. Hozzátette, duplájára nőtt azon támogatások aránya, amelyek a munkavállaláshoz kötöttek, ez az arány 2010-ben 24 százalék, 2017-ben pedig 52 százalék.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Az egészségügy forrásairól szólva Balog Zoltán elmondta, 2017-ben az idei évhez képest is több mint 200 milliárd forinttal nagyobb költségvetési forráshoz jut az ágazat.

Az ágazatra fordított kiadások folyamatosan nőnek – emelte ki. A miniszter azt szeretné, hogy ez a kiadás elérje 2018-2019-re a visegrádi országok átlagát, ami hat év alatt 40 százalékos forrásnövekedést jelent az ágazatnak.

A demográfiai helyzettel kapcsolatban azt mondta, a 2011-es mélypontról, amikor is a termékenységi ráta 1,24 százalék volt, 2015-re 1,44 százalékra nőtt. A házasságkötések száma rekordszámú emelkedést mutat, tavaly az előző évhez képest 19 százalékkal nőtt a házasságkötések száma – emelte ki. A terhességmegszakítások számában – ahol Európában még mindig vezető helyen szerepel Magyarország – érződik csökkenés, 2010 óta 23 százalékkal csökkent az abortuszok száma.

Balog Zoltán elismerte, hogy jelentős előrelépésre van szükség az egészségügyi ágazat szakemberhiányát tekintve, ami különösen igaz az alapellátásra.

Még több pénzt akarnak biztosítani az alapellátásban dolgozók letelepedési és praxisvásárlására. A miniszter úgy fogalmazott, valamiért még mindig nem vonzó ez a konstrukció a háziorvosoknak, ezt a területet tovább kell vizsgálni, hogy előrelépést lehessen elérni.

Balog kiemelte, hogy a népegészségügy területén az elmúlt években offenzívát indítottak, hiszen szigorították a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, bevezették a népegészségügyi termékadót, megszületett a transzzsírsavról szóló rendelet, bevezették a közétkeztetésre vonatkozó szabályokat, néhány fontos egészségügyi szűrést kiterjesztettek.

A tárcavezető a család és ifjúság területére térve egyebek között elmondta, a családok otthonteremtési kedvezményét annak 2015. júliusi bevezetés óta több mint 30 ezer család vette igénybe, ennek költségvetési vonzata 67 milliárd forint volt.

Felelevenítette, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a gyermekek négyötöde étkezik ingyen, erre 71,7 milliárd forintot fordítottak idén. 

A miniszter kitért arra, hogy a krízisellátó rendszer az elkövetkező időszakban 3 milliárd forint uniós támogatáshoz jut. Hajléktalan-ellátásra idén 8,5 milliárd forintot fordítottak, helyhiányra hivatkozva nem lehet ellátatlan hajléktalan az országban. Szerinte ebben a kérdésben újra és újra hangulatkeltés folyik.

Az idei nyugdíjemelés mértékére vonatkozó kérdésekre válaszolva Balog Zoltán elmondta, a Magyarországra vonatkozó inflációs előrejelzések nagy eltérések mutatnak (1,7-2,3 százalék), azonban a magyar kormány minden évben felültervezte a pénzromlás mértékét, és ez az elmúlt években reálértéken 8 százalékos nyugdíjemelést jelentett. Szintén képviselői kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, a kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében további szigorítások várhatóak, továbbá az államtitkárság vizsgálja annak költségvetési hatását, hogy minden kórházi osztályon legyen a folyosón kézfertőtlenítő.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Sikerült a csoda: legyőztük a vb-döntős horvátokat!

Sikerült a csoda: legyőztük a vb-döntős horvátokat!

hajrá, magyarok!

Egy remek hangulatú mérkőzésen óriási győzelem. Szép volt fiúk!

Mi történik akkor, ha a saját árnyékod vesz üldözőbe?

Mi történik akkor, ha a saját árnyékod vesz üldözőbe?

szabad vasárnap

Íme egy tökéletes horrorfilm, amely első sorban megrémiszt, de mindeközben elgondolkoztat és szórakoztat. Mi-kritika.

Az Európai Unió példát vehetne a Hungary Helps programról

Az a célunk, hogy az Európai Unió is magáévá tegye mindazt, amit a Hungary Helps Program képvisel - mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára vasárnap Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.

Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad

Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad

amerika, london, párizs

Hiába vesztette el összes területét a Közel-Keleten a terrorszervezet, újabb terrortámadásokat hajthatnak végre, leginkább Európában.

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot fogadja Eb-selejtezőn.

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

amerika, london, párizs

Ismét több mint ezer, zömében közép-amerikai országokból származó bevándorló indult meg Dél-Mexikóból az Egyesült Államok felé a jobb élet reményében.

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

amerika, london, párizs

Továbbra is túl sok bevándorló érkezik Németországba, egyes civil szervezetek pedig jogállamban elfogadhatatlan módon akadályozzák a védelemre nem szoruló kérelmezők kitoloncolását - mondta a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére