Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Légitámadások idején nyugati technológia segíti a szír lázadókat

2018. augusztus 30. 15:15

Sentry néven a légitámadások elkerülésére kifejlesztett, mobiltelefonos figyelmeztető rendszert használhatnak a szíriai lázadó erők Idlíb tartományban, aminek a segítségével elmenekülhetnek a légicsapások elől.

A Sentry rendszert két éve két amerikai és egy szíriai programozó kezdte kidolgozni. Egy várható ostrom esetén a rendszer kulcsfontosságú szerepet játszhat a háború sújtotta északnyugat-szíriai kormányzóságban.

A lázadók utolsó védőbástyájának számító tartomány jelenleg a damaszkuszi rezsim és orosz szövetségese nagyszabású offenzívájának a célpontja.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint amikor a szíriai és az orosz gépek felszállnak, a Sentry a gépek röppályájáról földi megfigyelők és jelfogók segítségével szolgáltatott adatok alapján azonosítja a várható célpontokat.

A rendszer riasztást ad ki az érintett övezethez közeli területen, a felhasználók pedig üzeneteket kapnak ingyenes telefonos alkalmazásokon, köztük a Telegramon keresztül, így marad néhány percük menedéket keresni.

Kifejlesztői szerint a 2016-ban üzembe helyezett riasztórendszert jelenleg mintegy kétmillióan használják Szíriában, többségük Idlíb tartományban.

A kezdeményezés hasznosnak bizonyult a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta elleni idei nagyszabású offenzíva során is, amelyben a főként légi, de tüzérségi támadásokban is több mint 1700-en haltak meg az Emberi Jogok Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns aktivista szervezet adatai szerint.

Megfigyeléseink szerint ebben a hadjáratban használták a legtöbben a rendszert"

– mondta el John Jaeger, a Sentryt kifejlesztő Hala Systems cég társalapítója.

A volt diplomata új módszereket akart kidolgozni, hogy megkímélje a polgári személyek életét Szíriában. Egy amerikai vállalkozó, Dave Levin és egy szíriai kódfejtő segítségével hozta létre a rendszert. A szíriai közreműködő nevét nem hozták nyilvánosságra.

Megbízható adatokat nehéz ugyan beszerezni, de Jaeger azt mondta, hogy az adatelemzések szerint a Sentry 27 százalékkal csökkentette a légitámadások áldozatainak számát.

A Nagy-Britannia, Kanada, Hollandia és Dánia által finanszírozott rendszerhez emberi hálózatra is szükség van, ennek tagjai figyelik az ellenőrzött területeket és elhelyezik a jelfogókat.

A közösségi hálón és a helyi rádiók segítségével kapott riasztások, illetve a Hala Systems által távolról működésbe hozott szirénák figyelmeztetését meghallva a lakosoknak átlagosan nyolc percük van, hogy menedéket találjanak – állítja a cég társalapítója.

A rendszert az ellenzékiek kezén lévő területen dolgozó mentők, az úgynevezett Fehér Sisakosok is használják, sőt maguk is részt vesznek annak fejlesztésében.

A polgári védelmi technikusok igyekszenek olyan helyen is elérhetővé tenni a szolgáltatást, ahol nincsen internet"

– mondta Ibrahim Ab Laisz, a rendszer észak-szíriai koordinátora.

Az OSDH szerint több mint 350 ezren haltak meg 2011 óta a háborúban. Harmincháromezer polgári személy szíriai vagy orosz légitámadások áldozata lett.

Jaeger beismerte, elképzelhető, hogy a Sentry néha elmarad a várakozástól.

Minél több halálesetet igyekszünk megakadályozni"

– tette hozzá.

Az AFP híre nem terjed ki a technológia működésének az ismertetésére, de nagy valószínűséggel valamilyen olyan rendszerről lehet szó, amely légvédelmi "radarként" a mobilhálózat átjátszó tornyain levő mobilsugárzókat, illetve az azok által kibocsátott jeleknek a fogására telepített egyedi vevőket, jelfogókat használja.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ők azok

Ők azok

kétharmad

Az elmúlt napokban előkerültek a Soros-hálózathoz tartozó figurák, provokátorok, politikusok, propagandisták.

Halálos fenyegetés az ellenzéki "tüntetőktől"

Halálos fenyegetés az ellenzéki "tüntetőktől"

pszicho

A sorosista csürhének semmi sem szent, az otthonom kapualjában fenyegettek akasztással.

Milo: csak a kereszténység mentheti meg a nyugati civilizációt

Milo: csak a kereszténység mentheti meg a nyugati civilizációt

piszkostizenkettő

Furcsa idők furcsa hírnököket hoznak. A világ olyannyira a feje tetejére állt, hogy a hagyományos, keményvonalas kereszténységet épp egy magamutogató homoszexuálisnak kell védelmébe vennie - ha már más erre nem képes, vagy kevésbé hatékonyan.

Orbán adventi koszorújáról osztott meg egy képet

Advent harmadik vasárnapja van ma. A kormányfő erről posztolt a Facebookon.

Juncker, a kvótakirály ismét beégette magát

Juncker, a kvótakirály ismét beégette magát

amerika, london, párizs

Mondhatni: most is hozta "szokásos formáját" az Európai Bizottság (EB) vezetője.

Kikiáltották rasszistának, mert elmondta, hogy szereti a fehér embereket

A hallgató felfokozott hangulatban méltatta a fehér embereket, akiknek - állítása szerint - sokat köszönhet a világ. Mindezért az internet "elfogadó" népe rögtön rasszistának kiáltotta ki az egyetemistát.

Egyre több gyermek születik Magyarországon

Egyre több gyermek születik Magyarországon

Az egész Európai Unióban jellemző demográfiai válság leküzdésére az egyes tagországok más-más módszert alkalmaznak: hazánk a családok biztonságának megteremtését, illetve a gyermekvállalás ösztönzését tűzte ki célul. Az elmúlt években kedvező változások kezdődtek Magyarországon a házasságkötések és gyerekvállalási kedv terén is. Mindeközben arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyerekekre milyen veszélyek leselkednek az online térben, éppen ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma digitális immunerősítő programot dolgozott ki.

Elképesztő állapotok uralkodnak a boszniai migránstáborokban

Elképesztő állapotok uralkodnak a boszniai migránstáborokban

amerika, london, párizs

Egyre tarthatatlanabb a helyzet a Boszniában lévő migránstáborokban: drog, alkohol, tömegverekedés, nemi erőszak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére