Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Légitámadások idején nyugati technológia segíti a szír lázadókat

2018. augusztus 30. 15:15

Sentry néven a légitámadások elkerülésére kifejlesztett, mobiltelefonos figyelmeztető rendszert használhatnak a szíriai lázadó erők Idlíb tartományban, aminek a segítségével elmenekülhetnek a légicsapások elől.

A Sentry rendszert két éve két amerikai és egy szíriai programozó kezdte kidolgozni. Egy várható ostrom esetén a rendszer kulcsfontosságú szerepet játszhat a háború sújtotta északnyugat-szíriai kormányzóságban.

A lázadók utolsó védőbástyájának számító tartomány jelenleg a damaszkuszi rezsim és orosz szövetségese nagyszabású offenzívájának a célpontja.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint amikor a szíriai és az orosz gépek felszállnak, a Sentry a gépek röppályájáról földi megfigyelők és jelfogók segítségével szolgáltatott adatok alapján azonosítja a várható célpontokat.

A rendszer riasztást ad ki az érintett övezethez közeli területen, a felhasználók pedig üzeneteket kapnak ingyenes telefonos alkalmazásokon, köztük a Telegramon keresztül, így marad néhány percük menedéket keresni.

Kifejlesztői szerint a 2016-ban üzembe helyezett riasztórendszert jelenleg mintegy kétmillióan használják Szíriában, többségük Idlíb tartományban.

A kezdeményezés hasznosnak bizonyult a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta elleni idei nagyszabású offenzíva során is, amelyben a főként légi, de tüzérségi támadásokban is több mint 1700-en haltak meg az Emberi Jogok Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns aktivista szervezet adatai szerint.

Megfigyeléseink szerint ebben a hadjáratban használták a legtöbben a rendszert"

– mondta el John Jaeger, a Sentryt kifejlesztő Hala Systems cég társalapítója.

A volt diplomata új módszereket akart kidolgozni, hogy megkímélje a polgári személyek életét Szíriában. Egy amerikai vállalkozó, Dave Levin és egy szíriai kódfejtő segítségével hozta létre a rendszert. A szíriai közreműködő nevét nem hozták nyilvánosságra.

Megbízható adatokat nehéz ugyan beszerezni, de Jaeger azt mondta, hogy az adatelemzések szerint a Sentry 27 százalékkal csökkentette a légitámadások áldozatainak számát.

A Nagy-Britannia, Kanada, Hollandia és Dánia által finanszírozott rendszerhez emberi hálózatra is szükség van, ennek tagjai figyelik az ellenőrzött területeket és elhelyezik a jelfogókat.

A közösségi hálón és a helyi rádiók segítségével kapott riasztások, illetve a Hala Systems által távolról működésbe hozott szirénák figyelmeztetését meghallva a lakosoknak átlagosan nyolc percük van, hogy menedéket találjanak – állítja a cég társalapítója.

A rendszert az ellenzékiek kezén lévő területen dolgozó mentők, az úgynevezett Fehér Sisakosok is használják, sőt maguk is részt vesznek annak fejlesztésében.

A polgári védelmi technikusok igyekszenek olyan helyen is elérhetővé tenni a szolgáltatást, ahol nincsen internet"

– mondta Ibrahim Ab Laisz, a rendszer észak-szíriai koordinátora.

Az OSDH szerint több mint 350 ezren haltak meg 2011 óta a háborúban. Harmincháromezer polgári személy szíriai vagy orosz légitámadások áldozata lett.

Jaeger beismerte, elképzelhető, hogy a Sentry néha elmarad a várakozástól.

Minél több halálesetet igyekszünk megakadályozni"

– tette hozzá.

Az AFP híre nem terjed ki a technológia működésének az ismertetésére, de nagy valószínűséggel valamilyen olyan rendszerről lehet szó, amely légvédelmi "radarként" a mobilhálózat átjátszó tornyain levő mobilsugárzókat, illetve az azok által kibocsátott jeleknek a fogására telepített egyedi vevőket, jelfogókat használja.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

Így robbantja rá Orbán Viktor a valóságot Európára

A salzburgi találkozón kérdezték a magyar miniszterelnököt arról, mi a megoldás a bevándorlásra. Orbán Viktor nem futott fölösleges köröket a válasszal.

Szijjártó: Magyarország kemény, de arányos választ fog adni, ha az ukránok kiutasítják a beregszászi konzult

Szijjártó: Magyarország kemény, de arányos választ fog adni, ha az ukránok kiutasítják a beregszászi konzult

kétharmad

Ha az ukrán fél konzult utasít ki, az nem maradhat azonnali arányos válasz nélkül magyar részről, ezt azonban remélhetőleg el lehet kerülni - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Budapesten.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére