Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Ki a jobb stratéga: Putyin vagy Obama?

2015. október 22. 18:10

Sokak szerint Putyin a szíriai beavatkozással végleg kiütötte a nyeregből a töketlenkedő Obamát. A volt KGB-ügynök tényleg jobb stratéga a chicagói jogászprofesszornál? Nézzük, hogy értékeli a helyzetet egy elismert szakértő.

Stephen Walt, a Harvard nemzetközi kapcsolatok professzora érdekes mérleget vont Putyin és Obama vezetői képességeiről. Kezdésnek módszeresen végigvette Moszkva és Washington hatalmi pozíciójának és szövetségesi hálójának alakulását, gazdasági teljesítményét az elmúlt években.

Fotó: MTI Fotóbank

A gazdaságot tekintve teljesen evidens az amerikai fölény, az elmúlt hat évben az amerikai GDP egy Oroszországnyival bővült, miközben az orosz gazdaság recesszióba süllyedt; erre a szankciók csak rátettek egy lapáttal.

Obamának szövetségesi hálóját is sikerült bővítenie az elmúlt években, például Indiával és Vietnámmal számottevően javultak kapcsolatai, és nemrég sikerült nyélbe ütnie a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt is a térség 11 országával. Putyin inkább elszigetelte Oroszországot; Kínával javultak a kapcsolatai, de ezt azért túlzás lenne szövetségnek nevezni. Az ukrajnai húzással pedig az európai kapcsolatain is sikerült rombolni.

Ezek alapján azt várnánk, hogy Obama mekkora király – vagy mégsem? Bush hiperaktív külpolitikája után Obama visszafogott tempója gyengeségnek tűnik, Oroszország viszont a kilencvenes években a nulláról indult, ehhez képest csak erősödni lehetett.

Épp Oroszország kapcsolatrendszerének és lehetőségeinek beszűkülése miatt tűnik ügyesebbnek Putyin, és az Egyesült Államok egyébként erős pozíciója miatt olyannyira látványos Obama teszetoszasága."

Putyin egy dolgot biztosan jól csinált: országa képességeihez mérten elérhető és egyszerű célokat tűzött ki. Első példa: Ukrajna. A cél: megakadályozni, hogy az ukránok csatlakozzanak az EU-hoz és a NATO-hoz. Ehhez nem kellett nagy erőket mozgósítani, bőven elég volt egy „befagyott konfliktus”. Putyin különösebb erőfeszítések nélkül tudott egy olyan helyzetet generálni, amire a többiek csak rossz válaszokat adhattak.

Második példa: Szíria. Az orosz elnök itt is egy reális és teljesíthető célt tűzött ki magának: hatalmon tartani az Asszád-rezsimet, hogy megmaradjon az orosz befolyás a régióban. A séma is ugyanaz: az orosz légi támogatás ahhoz pont elég, hogy Asszádot ne tudják legyőzni, de ahhoz már kevés, hogy ő kerekedhessen felül a szíriai polgárháborúban.

via GIPHY

Az amerikai kormány ehhez képest hajlamos ábrándokba ringatni magát és a demokrácia élharcosának szerepében tetszelegni. Az USA erőforrásai, alapvető geográfiai biztonsága lehetővé teszi, hogy vezetői ambiciózus célokat tűzzenek ki, de maga a célkitűzés sokszor fontosabb a megvalósulásnál. Az amerikai diplomácia időnként saját korlátai ellenére is sikeres (pl. Irán, TTP), de sokszor keveredik olyan konfliktusokba, amiket se megnyerni, se félbehagyni nem lehet.

Akkor végül ki a jobb stratéga?

Obama: van realitásérzéke. Megértette, hogy az amerikai érdekek sok helyen korlátozottak. Felesleges társadalmi mérnökösködésbe bonyolódnia teljesen eltérő hátterű társadalmakban. A nemzetépítés drága, nagyon nehéz, és legnagyobb része teljesen szükségtelen. Viszont egy olyan külpolitikai apparátust kell navigálnia, amely szerelmes Amerika globális vezetői szerepébe.

Putyin: szűkösebb erőforrásokkal rendelkezik, de azokkal sokkal jobban gazdálkodik, ez a jó stratéga ismérve. Reális célokat jelöl ki, ezek viszont csak rövid távúak, védekező jellegűek és Oroszország helyzenének további gyengülését hivatottak megelőzni, ahelyett, hogy az ország hosszú távú megerősítését szolgálnák.

Eredmény: döntetlen!

Walt szerint az igazi vesztesek az ukránok, a szírek, és a nagyhatalmi szkandernek áldozatul eső népek szerte a világban. Ezzel az értékeléssel nehéz lenne vitatkozni.

(Foreign Policy)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nyolc éve tart már a szíriai háború és messze még a vége

Nyolc éve tart már a szíriai háború és messze még a vége

amerika, london, párizs

A Szíria területén nyolc éve zajló fegyveres harc eddig közel 400 ezer halottal és több milliárd dolláros anyagi károkozással járt. Jelenleg nem lehet megjósolni, hogy mikor érhet véget a háború, mivel Idlíb tartományt továbbra is a dzsihadisták tartják megszállás alatt.

Így rontja el a szórakozásomat az MLSZ

Így rontja el a szórakozásomat az MLSZ

hajrá, magyarok!

Kicsit rendhagyó módon folytatódik a Pörge szurkol sorozatunk, ez a rész nem korlátozódik egy adott meccsre.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb hírei.

Elfogták az utrechti merénylőt

A török férfi három embert megölt, ötöt megsebesített egy villamoson.

Így mosta fel a padlót az ellenzékkel Orbán Viktor

Így mosta fel a padlót az ellenzékkel Orbán Viktor

kétharmad

Jakab Péter kommunistának nevezte a miniszterelnököt, de a válaszában a kormányfő megsemmisítette a jobbikos képviselőt.

A nap reggel fölkel, este lenyugszik, a 444 pedig hazudik

A nap reggel fölkel, este lenyugszik, a 444 pedig hazudik

piszkostizenkettő

Rekordokat döntenek felesék: egy nyúlfarknyi cikket is képesek úgy megírni, hogy szinte egy szava sem igaz.

Itt az iskolapéldája a bevándorláspártiak kettős mércéjének

Itt az iskolapéldája a bevándorláspártiak kettős mércéjének

amerika, london, párizs

Miért van az, hogyha egy iszlamista öngyilkos merényletet hajt végre, akkor a honi és nemzetközi liberális politikusok "incidenst" emlegetnek, amikor pedig egy szélsőséges idióta gyilkol, mindjárt terrortámadást sikoltanak?

Mégis eltörölné a múltat a spanyol baloldal

Mégis eltörölné a múltat a spanyol baloldal

amerika, london, párizs

Nemrég jelentette be a leköszönőben lévő spanyol kormány, hogy mégis kihantolják Francisco Franco volt spanyol diktátor hamvait.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére