Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ismét dúl a harc Líbiában: az olaszokat ki kellett menekíteni

2018. szeptember 3. 11:25

Kimenekítették Tripoliból az olasz diplomatákat, valamint a líbiai fővárosban és környékén dolgozó többi olasz állampolgárt is az egymással rivalizáló milíciák közötti összecsapások miatt.

A diplomatákat és az ENI olasz energiavállalat műszaki munkatársait hajóval szállították el Tripoli kikötőjéből. Mindazonáltal a tripoli nagykövetséget nem zárták be: hat olasz diplomata, valamint a biztonságukat garantáló olasz katonák és rendőrök maradtak ott szolgálatban.

Olaszország az első nyugati állam, amely 2017 januárjában újranyitotta diplomáciai képviseletét a líbiai fővárosban.

Az észak-afrikai ország fővárosában egy hete újultak ki az összecsapások a nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzshoz hű csapatok és az ország keleti felét uraló Halifa Haftár tábornok vezette egységek között.

Olasz elemzők nem zárták ki, hogy a támadás eredeti célpontja az olasz képviselet épülete lehetett. Olaszország líbiai nagykövete, Giuseppe Perrone már korábban elhagyta az országot. Feltételezések szerint a milíciák közötti harcokban már több mint negyvenen meghaltak, a sebesültek száma pedig meghaladja a százat. 

Fotó: AFP

Még a hétvégén az egyik tripoli börtönben a fogvatartottak fellázadtak, melynek következtében négyszázan el tudtak szökni. A helyzet annyira súlyos, hogy az egységkormány rendkívüli állapotot hirdetett ki Tripoliban. 2014 óta ezek voltak a leghevesebb összecsapások az észak-afrikai országban, ahol december 10-én parlamenti és elnökválasztásokat tartanak a terv szerint.

A líbiai válságot a Róma és Párizs közötti versengés robbantotta ki, mivel az olasz és a francia kormány egymással szembehelyezkedve favorizálja az egyik vagy másik líbiai felet az ország kőolaj- és gázmezőit tartva szem előtt. Róma Fájez esz-Szarrádzs oldalán állt, Párizs Haftár tábornok szövetségese"

– mondta Gilles Kepel francia politológus az olasz Corriere della Serának.

Párizsban májusban tartottak újabb Líbia-konferenciát, Róma ugyanerre készült most szeptemberben. Olaszország tavaly több megállapodást kötött a líbiai kormány ellenőrzése alatt levő városokkal, a Haftár tábornok irányította helyi milíciákkal, valamint a dél-líbiai törzsekkel is a migráció megfékezése érdekében.

Olasz hadihajók tartózkodnak Tripoli és Miszráta kikötőjében, és logisztikai segítséget nyújtanak a líbiai parti őrségnek. Az Il Giornale szerint az ismét háború dúlta Líbiában a korábbi migrációs paktumok és egyensúlyok is érvényüket veszítik.

Moammer Kadhafi hét évvel ezelőtti megölése óta teljes a káosz az észak-afrikai országban. Tripoliban, Bengháziban és Tobrukban is működik egy parlament, az ország déli részén pedig a tuaregek és a tebuk ölik egymást a területekért. Rajtuk kívül pedig néhol felbukkan az Iszlám Állam is. A diktátor korábban Franciaországgal, ám a hírek szerint több más országgal is titkos paktumot kötött, melyben megállapodtak, hogy gazdasági kedvezményekért cserébe megállítják az országon keresztülhaladó fekete-afrikai migránsokat.

Kadhafi eltávolításával azonban annyira elfajult a helyzet, hogy Líbia lett az embercsempészek központja, gyakorlatilag zavartalanul folytathatják tevékenységüket. Az országban jelenleg alig működik a határrendészet, így bármiféle akadály nélkül tudják az illegális bevándorlókat átszállítani az országon, majd a tengerpartról útnak indítani Európába.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

szabad vasárnap

A Sebezhetetlen és a Széttörve folytatásaként M. Night Shyamalan univerzumának újabb fejezetéhez érkeztünk. Van az a hollywoodi legenda, hogy Shyamalan minden nagyon jó filmjére jut egy igazán rossz. A legenda sajnos ismét igaznak bizonyult, az Üveg ugyanis nem lett más, mint egy darabokra tört álom.

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

amerika, london, párizs

Megközelíti a 36 százalékot a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga támogatottsága egy szombaton közölt közvélemény-kutatás szerint, amelynek eredménye a Liga egyeduralmát mutatja ki az országban négy hónappal az európai parlamenti választások előtt.

A téves párhuzam

A téves párhuzam

kétharmad

A mostani tüntetéssorozat miatt a balliberális médiumok, illetve politikum egyre gyakrabban emlegeti 2006-ot. A két esemény között párhuzamot vonni nemcsak téves, veszélyes, hanem nettó butaság - erre világított rá az Echo TV Informátor című műsora.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Az "Árnyékszékkormány"

Megtámadták a tüntetők az Echo TV stábját

Az Echo TV kollégái kint vannak a budapesti demonstráción, többen az operatőrre támadtak. A rendőröknek kellett közbeavatkozniuk.

Az Index fake news gyár megint hírt hamisított: most éppen Székesfehérvárról

A tények és a valóság egyáltalán nem érdekli a ballib álhírgyártó médiumokat. A minden áron az ellenzéket propagálni akaró nagy igyekezetében az Index most épp a valójában történteknek az ellenkezőjét közölte a Székesfehérvár pénteki közgyűléséről megírt álhírében.

Itt a bizonyíték arra, hogy semmi értelme a mai tüntetésnek

Itt a bizonyíték arra, hogy semmi értelme a mai tüntetésnek

kétharmad

Ismét bebizonyosodott, hogy valójában minden épeszű munkavállaló támogatja a Munka törvénykönyvének módosítását, hiszen az ő érdeküket szolgálja, hogy több pénzt kereshessenek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére