Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ismét dúl a harc Líbiában: az olaszokat ki kellett menekíteni

2018. szeptember 3. 11:25

Kimenekítették Tripoliból az olasz diplomatákat, valamint a líbiai fővárosban és környékén dolgozó többi olasz állampolgárt is az egymással rivalizáló milíciák közötti összecsapások miatt.

A diplomatákat és az ENI olasz energiavállalat műszaki munkatársait hajóval szállították el Tripoli kikötőjéből. Mindazonáltal a tripoli nagykövetséget nem zárták be: hat olasz diplomata, valamint a biztonságukat garantáló olasz katonák és rendőrök maradtak ott szolgálatban.

Olaszország az első nyugati állam, amely 2017 januárjában újranyitotta diplomáciai képviseletét a líbiai fővárosban.

Az észak-afrikai ország fővárosában egy hete újultak ki az összecsapások a nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzshoz hű csapatok és az ország keleti felét uraló Halifa Haftár tábornok vezette egységek között.

Olasz elemzők nem zárták ki, hogy a támadás eredeti célpontja az olasz képviselet épülete lehetett. Olaszország líbiai nagykövete, Giuseppe Perrone már korábban elhagyta az országot. Feltételezések szerint a milíciák közötti harcokban már több mint negyvenen meghaltak, a sebesültek száma pedig meghaladja a százat. 

Fotó: AFP

Még a hétvégén az egyik tripoli börtönben a fogvatartottak fellázadtak, melynek következtében négyszázan el tudtak szökni. A helyzet annyira súlyos, hogy az egységkormány rendkívüli állapotot hirdetett ki Tripoliban. 2014 óta ezek voltak a leghevesebb összecsapások az észak-afrikai országban, ahol december 10-én parlamenti és elnökválasztásokat tartanak a terv szerint.

A líbiai válságot a Róma és Párizs közötti versengés robbantotta ki, mivel az olasz és a francia kormány egymással szembehelyezkedve favorizálja az egyik vagy másik líbiai felet az ország kőolaj- és gázmezőit tartva szem előtt. Róma Fájez esz-Szarrádzs oldalán állt, Párizs Haftár tábornok szövetségese"

– mondta Gilles Kepel francia politológus az olasz Corriere della Serának.

Párizsban májusban tartottak újabb Líbia-konferenciát, Róma ugyanerre készült most szeptemberben. Olaszország tavaly több megállapodást kötött a líbiai kormány ellenőrzése alatt levő városokkal, a Haftár tábornok irányította helyi milíciákkal, valamint a dél-líbiai törzsekkel is a migráció megfékezése érdekében.

Olasz hadihajók tartózkodnak Tripoli és Miszráta kikötőjében, és logisztikai segítséget nyújtanak a líbiai parti őrségnek. Az Il Giornale szerint az ismét háború dúlta Líbiában a korábbi migrációs paktumok és egyensúlyok is érvényüket veszítik.

Moammer Kadhafi hét évvel ezelőtti megölése óta teljes a káosz az észak-afrikai országban. Tripoliban, Bengháziban és Tobrukban is működik egy parlament, az ország déli részén pedig a tuaregek és a tebuk ölik egymást a területekért. Rajtuk kívül pedig néhol felbukkan az Iszlám Állam is. A diktátor korábban Franciaországgal, ám a hírek szerint több más országgal is titkos paktumot kötött, melyben megállapodtak, hogy gazdasági kedvezményekért cserébe megállítják az országon keresztülhaladó fekete-afrikai migránsokat.

Kadhafi eltávolításával azonban annyira elfajult a helyzet, hogy Líbia lett az embercsempészek központja, gyakorlatilag zavartalanul folytathatják tevékenységüket. Az országban jelenleg alig működik a határrendészet, így bármiféle akadály nélkül tudják az illegális bevándorlókat átszállítani az országon, majd a tengerpartról útnak indítani Európába.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Nem hagyja szó nélkül a Soros-Sargentini-jelentés hazugságait a kormány

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt világossá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

kétharmad

Brüsszel "elfelejtette" elküldeni azt a pénzt, amelyet a magyar határvédelemre szántak.

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

kinyílott a pitypang

A #metoo, a politikai lejáratás eszköze ismét felütötte a fejét. Brett Kavanaugh-t, Donald Trump főbírójelöltjét vasárnap szexuális zaklatással vádolta meg egy volt iskolatársnője. Az állítólagos áldozat korábban egy demokrata szenátornak írt levelében számolt be az erőszak részleteiről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére