Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Íme az amerikai népirtások egyik eklatáns példája

2017. február 21. 14:28

A vietnami háborúban az Egyesült Államok egy teljesen úgy fegyvert vetett be. Az úgynevezett Ranch Hand hadműveletben - amelyben az amerikai szállítógépek, vadászgépek és helikopterek növényvédő szereket szórtak dél-vietnami területekre - különböző becslések szerint több százezer ember vesztette életét.

A vietnami háborúba – amely alapvetően a délkelet-ázsiai ország újraegyesítéséért folyt – 1965-ben szállt be az Egyesült Államok. Az elhúzódó incidensben a Szovjetunió és Kína a kommunista északi országrészt, Washington és szövetségesei pedig Dél-Vietnamot támogatták. Az USA azonban a konfliktus vége előtt két évvel, 1973-ban kivonta hadseregét a délkelet-ázsiai térségből, az északiak pedig nem sokkal később, rá 55 napra lerohanták Dél-Vietnamot.

Az országban szolgáló 2,5 millió amerikai közül 58 ezer 220 fő életét vesztette, vagy ütközetben eltűnt, 153 ezer 303 személy pedig megsérült. A vietnami intervencióban életét vesztette még 500 ausztrál és 37 új-zélandi katona, dél-koreai részről pedig 4407 katona esett el. Vietnami oldalon viszont csak becslések vannak, melyek azt mutatják: a konfliktusban közel egymillió vietnami katona halt meg (250 ezer déli), a civil halálos áldozatok száma pedig elérheti akár a 4 millió főt.

A vietnami háború azonban mai napig szedi az áldozatait, többek között az Egyesült Államok által bevetett vegyi fegyvereknek köszönhetően.
Fotó: AFP

Az úgynevezett Ranch Hand hadműveletben – amely hivatalosan 1962. január 7-től 1970. május 9-ig tartott – az Egyesült Államok hadserege egy lombtalanítási akciót indított.

A Pentagon célja az volt, hogy az észak-vietnami dzsungelben található utánpótlási vonalakat rejtő sűrű lombkoronát és aljnövényzetet kiirtsák, illetve az ellenfelet tápláló mezőgazdasági területeket meddővé tegyék – így hadsereg növényvédő szereket permetezett a különböző területekre. A hadművelet elején még az Egyesült Államokban is alkalmazott és megengedett koncentrációjú szereket alkalmaztak, később azonban már jóval nagyobb töménységű vegyszereket permeteztek – melyek a növénylevélre jutva azt elsorvasztja, "leégeti".

Az eltérő permetanyagokat különböző színű hordókban szállították Vietnamba. Így kapta nevét a legismertebb szer, az úgynevezett Agent Orange, amely egy nagy hatékonyságú herbicid (gyomirtó szer) és defoliáns (lombirtó szer), ez természetes körülmények között rendkívül lassan bomlik. A szer egyik összetevője, a 2,4-diklór-fenozi-ecetsav önmagában is egészségkárosító anyag, amely megtámadja a központi idegrendszert és a májat, hosszú távon pedig bizonyos rákfajták előfordulásának esélyét is növeli.

Fotó: AFP

Az amerikai hadsereg számítása szerint csak ebből a szerből 79 millió litert permeteztek szét, amely vietnami számítások szerint 400 ezer ember halálát és 500 ezer torzszülött gyermek születését okozta.

Ennek ellenére az amerikai katonai szakértők a hadműveletet rendkívül sikeresnek értékelték.

Azonban az észak-vietnamiak, sőt az ENSZ Közgyűlés is vegyi hadviselésnek vélték az akciót, utóbbi nemzetközi tilalom alá is vonta az alkalmazott növényvédő szerek alkalmazását, így az Egyesült Államok 8 év után kénytelen volt leállítani az akciót, bár egyes források szerint az amerikaiak illegálisan tovább folytatták a permetezést. A maradékot (közel 5,3 millió liternyi vegyszert) a csendes-óceáni Johnston-atollra szállították, 1977-ben pedig elégették.

Fotó: AFP
Az akkori sajtóban hatalmas botrány övezte a vegyszerek használatát. Bár sokan úgy vélik, hogy az USA vegyi fegyvert vetett be Vietnamban, az amerikaiak mindezt mégis cáfolják. Laboratóriumi vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy az esetek kevesebb mint 5 százalékában tudtak valamilyen távoli kapcsolatot kimutatni a kóros elváltozások és az Agent Orange permetezőszer között.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Soros György most épp Sebastian Kurznak puncsolt

Soros György most épp Sebastian Kurznak puncsolt

amerika, london, párizs

A tőzsdespekuláns az osztrák fővárosba utazott, hogy több politikussal is tárgyaljon az egyeteme Bécsbe költöztetéséről.

A ballib Politico kétharmados Fidesz-győzelmet jósol az EP-választásra

A ballib Politico kétharmados Fidesz-győzelmet jósol az EP-választásra

amerika, london, párizs

Már a Soros György érdekkörébe tartozó Politico is elismeri, hogy összességében jobboldali győzelem, Magyarországon pedig a Fidesz minden eddiginél nagyobb, kétharmados mandátumszerzése várható a jövő májusi európai parlamenti választáson. A lap előrejelzése szerint az ellenzékből csak a Jobbiknak, az MSZP-nek és talán a DK-nak lehet majd EP-képviselője.

"Kirekesztő lehet a karácsonyi koncert, ezért nincs rá szükség"

"Kirekesztő lehet a karácsonyi koncert, ezért nincs rá szükség"

amerika, london, párizs

Így érvel az olaszországi Terni városának egyik iskolaigazgatója, aki idén megtiltotta a diákjainak, hogy karácsonyi koncertet, ünnepélyt tartsanak.

Pető Iván ifjú szívekben él

Pető Iván ifjú szívekben él

piszkostizenkettő

Liberálisnak lenni a világ más tájain is rém kellemetlen, de az kétségkívül hazai sajátosság, hogy egy Pető Iván, Heller Ágnes vagy Tamás Gáspár Miklós bármiféle hatást gyakorolhat a politikai közösség döntéseire.

Osztrák kormány: 10 évesnél fiatalabb muszlim gyerek ne viseljen fejkendőt

Osztrák kormány: 10 évesnél fiatalabb muszlim gyerek ne viseljen fejkendőt

amerika, london, párizs

A kormány kezdeményezésének célja, hogy az óvodás és az általános iskolás gyerekeknek egyáltalán ne kelljen fejkendőt hordaniuk. Az osztrák jobboldali pártok szerint ugyanis a fejkendő elkülöníti egymástól a gyerekeket, ezáltal hátráltatja az integrációt, ami a politikai iszlám malmára hajtja a vizet.

Fekete Péter miatt estek egymásnak a hagyományőrzők és a píszí élharcosai

Fekete Péter miatt estek egymásnak a hagyományőrzők és a píszí élharcosai

amerika, london, párizs

Hollandia-szerte dulakodtak az emberek egy képzeletbeli karakter, Fekete Péter miatt.

Nem tolták a meleglobbit, ezért ellehetetlenítették a magazint

Nem tolták a meleglobbit, ezért ellehetetlenítették a magazint

bulvár

Egy neves ausztrál esküvői magazint fenyegettek meg a melegjogi aktivisták, mert a keresztény beállítottságú újság nem szívesen működött együtt azonos nemű párokkal.

Ezért gyulladt ki Gyurcsányék irodája

Az ATV híradója szerint egy szagelszívó miatt gyulladt ki annak a Teréz körúti irodaháznak a teteje, amelyben a Demokratikus Koalíció központja is volt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére