Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Ifj. Lomnici: "Ezeket én nemes egyszerűséggel csak morális hazaárulóknak szoktam hívni"

Fűrész Gábor - GFG - Ketipisz Sztavrosz

2016. szeptember 16. 08:30

Rendhagyó beszélgetés ifj. Lomnici Zoltánnal a kommunizmusról és a polgári Magyarországról, a hazafias érzelmekről és a morális hazaárulókról, a népszavazás céljáról és értelméről és arról, "hogy lesz következmény".

Te még nem vagy ahhoz elég nagy, hogy szerény legyél”

GFG: Komoly embernek tűnsz.  

Lomnici: A komolyság fontos lehet, ha az embernek vannak elvei, értékei, és ha a komolyság segít abban, hogy ezeket az értékeket megjelenítsük a többi ember számára, ha így érted a komolyságot, akkor felvállalom. Ha viszont a komolyság csak egy póz, akkor tisztelettel hagynám ezt a jelzőt, és inkább azt mondanám, hogy egy hagyományos, talán konzervatívnak jellemezhető életutat futottam be. Nemes értelemben egyszerű környezetből jövök, a 18. kerületből, amely azért szép fejlődésen esett át az elmúlt években – Ughy Attila és csapatának áldásos tevékenysége folytán, előtte azonban 20 évig szocialista polgármester alatt élte a mindennapjait, az ő elve pedig az volt, hogy ne nyúljunk semmihez, mert az megzavarja az embereket.

Ketipisz: Te mégis itt vagy.

Lomnici: A szüleim – még a kommunizmus árnyékában – beírattak hittanra, jártam szolfézsra, meg zongorázni is. Nagyon sokat köszönhetek egyébként a Karinthy Frigyes Gimnáziumnak, kinyitotta a világot előttem. Kéttannyelvű osztályba jártam, és a csereprogramoknak köszönhetően Ausztriába és Németországba jutottam ki többször is. Aztán jött a szabadság világa után a merevebb, de szakmaibb Pázmány Péter Katolikus Egyetem, ahol az akkori dékán Zlinszky János professzor úr volt a tutorom, akivel ezáltal egészen különleges hangulatú beszélgetéseim voltak, amelyek meghatározták a jövőmet. Van egy mondás, „te még nem vagy ahhoz elég nagy, hogy szerény legyél”, ezért nyugodtan elmondhatom, hogy az egyetem első éveiben abban versenyeztünk a barátaimmal, hogy kinek lesz jobb a félévi átlaga, mivel a speckollok egytizedet értek, kétszer is 5.9-cel és 5.11-gyel zártam a szemesztert.

GFG: Ennek egy kicsit azért Sztahanov-szaga van.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Lomnici: Ez csak a másod-harmad évben volt jellemző. Utána azért elkezdtem lazítani a gyeplőn, bár a kezdeti lelkesedés nem lankadt, így az egyetem után a Pázmányon maradtam, Jobbágyi Gábor professzor úr tanszékén kezdtem el dolgozni.

GFG: Így néz ki egy egyenes szakmai életút. Mégis egy mozgalmár áll előttünk. Mi történt?

Lomnici: Megtalált a feladat. Minden, ami az életemben fontos, az eddig megtalált engem. Az elhivatottság azonban már gyerekkoromtól megvolt. Amit én hat éves koromtól kaptam abban az egyházi és családi közösségben, ahol nevelkedtem, abban nem volt semmi különös, nem volt semmi átlag feletti, viszont nagyon erősen megszilárdultak bennem olyan értékek, amelyeket – ha máshonnan keresnek meg – vélhetően nem tudtam volna kiaknázni. Kaptam egy örökséget, ami bennem élővé vált, az 1945 előtti Magyarország értékvilágáról beszélek. A családban felmenőim közül többen megszenvedték a kommunizmus gyötrelmeit és ez a sérelem elevenen él bennem is a mai napig.

GFG: Amit csinálsz, az tehát egy családi jóvátétel is, az örökség kötelez?

Lomnici: Van egy nagyon erős kommunista-ellenesség, igen. Egy meglehetősen nyers példával szeretném ezt illusztrálni. Amikor az apai dédnagyapám szürkemarháit elhajtották a kommunisták, ő bement a csűrbe, aztán felakasztotta magát. Megjegyezem, hogy apai ágon több oldalról kunok vannak a családban. Kőkemény, makacs, nyakas emberek vagyunk.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A tudományos világon belül, ha valaki felvállal egy ügyet, az kitaszíttatik”

GFG: De ez a zsigeri kommunista-ellenesség egyébként a Fidesz kezdeteinél is jelen volt. Tehát a jobboldal egy nagyon fontos összekötő erejéről is beszélünk, amikor a saját pályád kibontásáról beszélsz.

Lomnici: Igen, és teljesen hasonlónak látom az életutamban úgy is, hogy egyáltalán nem figyeltem a pártpolitikai mozgásokra korábban. Amit a gimnáziumban láttam, az akkoriban szerintem egybeesett azzal, amilyen világnézetet a Fidesz vallhatott magáénak. Egy szabad, Európára nyitott, azt is mondhatnám – nem politikai értelemben –, hogy egy liberális közegben bontogattam a szárnyaimat. De amikor bekerültem a Pázmányra és szakmáról volt szó, és mondjuk volt „kereszténység alapjai” tárgy, vagy épp a jogot, az etikát Zlinszky János úgy tanította nekünk, ahogy, akkor én rögtön tudtam, hogy én itt otthon vagyok. És ezt a tudást én nem is tudnám máshol hasznosítani, az értékvilágom – ellentétben olyan aktív politikusokkal akik több pártnál is megfordultak – nem kompatibilis csak a nemzeti oldallal. az általatok mozgalmárkodásnak nevezett tevékenység pedig először a devizahitelesek melletti kiállásban nyilvánult meg, aztán szervesen kapcsolódott a CÖF révén a Békemenethez. Ekkor tapasztaltam meg mellesleg, hogy a szakmám egy része zsigerileg gonosz és kirekesztő módon baloldali.

GFG: Ezt akartam kérdezni. Hogy az, hogy mozgalmár lettél, hogy ügyed lett, az nem érintette-e a szakmai reputációdat? Hogy az idei kötcsei beszédre is utaljak, Orbán Viktor azt mondta, hogy a liberálisok nem győzni akarnak, hanem be akarnak ülni a zsűribe. Téged megzsűriztek, gondolom, a szakmai pályafutásoddal kapcsolatban.

Lomnici: A tudományos világon belül, ha valaki felvállal egy ügyet, az kitaszíttatik. Akkor is, ha jó vagy, akkor is, ha nem. De amit én megszereztem, azt már tudom, hogy kinek és kiknek a számára szeretném felhasználni, és gyakorlatilag a kezükbe adni azt a csomagot, vagy azt a terméket vagy – ahogy az idősebb Kennedy nevezte fiát – azt a mosóport, ami én vagyok, hogy használják. Ennek a portfóliónak része például egy PhD tudományos fokozat, de pontosan tudom, hogy a kitaszíttatáson ez nem változtat. Most Pécsen vagyok óraadó, mondhatom, hogy ez az egyik legtoleránsabbnak tűnő tudományos fellegvár. Nem tapasztalom, hogy kiközösítenék azt, aki felvállalja az elveit, ezért tudtam ott egyfajta menedéket találni. De igenis a szakma nagyon komoly ellenállása és az André Goodfriend tevékenysége körüli témában tett feljelentésünk – mert hát ismeretlen tettes ellen tettük, de mindenki tudni vélte, hogy ő a valódi célpont – miatt én akkor nagyon megkaptam a magamét. Az Átlátszón a mai napig elérhető az a cikk, hogy én elvileg gyakorló ügyvéd vagyok és jogász, de ezért a feljelentésért egyest kaptam volna. Megjegyzem tapasztalt büntető és nemzetközi jogászok – akik nem köthetők Soros Györgyhöz – persze tudtak olvasni a sorok között, de ez már inkább politikai, mint jogi kérdés.

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Hogy határoznád meg magad? Közéleti ember? Politikus? Jogász? Egyébként én azt tapasztalom a megjelenéseidet követő kommentárokban, hogy az embereket ettől a „melyik dobozba is tegyünk be” játéknál sokkal jobban foglalkoztatja, hogy hitelesen jeleníted meg előttük, amit képviselsz. Nem lehet, hogy inkább az a fontos, hogy kimondod az igazságot?

Lomnici: Ha szabad, akkor én ez utóbbit válaszolnám. Mert bár fontos, hogy gyakorló ügyvéd vagyok, óraadói állásom van, a CÖF jogi-gazdasági kabinetjében dolgozom, szóvivősködöm, ezek jelentik a polgári létem alapját, hogy a családomat el tudjam tartani, de amit csinálok, az mégis egy elkötelezettség, határozott tanúságtétel. Egyfajta küldetéstudat által vezérelt szolgálat. A patriotizmus, a hazaszeretet, a szakmai helytállás határozza meg pozíciómat és ez eléggé elüt a hazai jogászszakma főáramától.A pályánk során sokszor szembesülnünk kell azzal, hogy a jogász szakmán belül nem kétharmad, hanem négyötöd a balliberálisok aránya. Vagy legalábbis nem merik egyes a valódi identitásukat felvállalni.

Fűrész: Az egész jogász szakmában?

Lomnici: Igen. Ezt én is tapasztalom, különösen a fővárosban.

GFG: Nem akarom félrevinni, de nagyon érdekes, ahogy fogalmazol, eszerint a kommunizmus nem absztrakt, hanem nagyon is konkrét. A nemzeti gondolatot megjelenítők zsűrizése nem kitaláció, hanem nagyon is konkrét. A te polgári értékrended, a polgári Magyarország gondolata nem absztrakt, nem felettünk lebeg, hanem nagyon is konkrét, ezért te mindennap küzdesz, harcolsz, dolgozol.

Lomnici: Ez egy napi küzdelem, igen. Annyiban pontosítanék az előbbivel kapcsolatban, hogy természetesen a teljes jogászi szakmáról, az egyes hivatásrendekről nincs összképem. Azt állítom, hogy azok között, akik felvállalják a világnézetüket, tapasztalat szerint közel négyötöd a vonatkozó arány. Ezért ez folyamatos küzdelem azok számára, akik nem álltak be a sorba és nem tagozódtak be abba a szokásosnak tűnő vagy elvártnak tűnő világba.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Mert ugye a Lajtától Nyugatra van Európa és a Lajtától Keletre vannak a szolganemzetek”

GFG: De hogyan lehetséges az, hogy az ország jobboldali, az elitje meg négyötödrészt nem?

Fűrész: Ez a jogi elit. Máshol nem biztos, hogy ugyanezek az arányok vannak.

Lomnici: Szerintem emögött van egy nagyfokú tudatosság, szisztematikus hálózatépítés. Én azt látom, és konkrét bizonyítékok is vannak arra, hogy például egy bizonyos jogi kar tanszékének tehetséges munkatársait egy bizonyos jogvédő szervezet megkeresi, felkarolja, adott esetben pénzzel támogatja, és utána ennél a szervezetnél fog úgy elhelyezkedni, hogy még esetleg az egyetemi karrierjét is egyengetik és ott marad oktatónak. Hogy legyen minél hitelesebb, szakmailag minél tekintélyesebb. És a dolog így lesz tökéletes.

GFG: Ez egy okos hatalompolitika a részükről.

Lomnici: Igen. Nem szívesen minősíti így az ellenfelét az ember, de el kell ismerni, hogy egy tudatos, átgondolt és hatékony hozzáállás. Ha szabad, én így fogalmaznék. Az okost is elfogadom, ami persze egyben újabb dicséretnek minősül. Más megközelítésben én inkább tudatos, hatékony és működő rendszerről beszélek.

Ketipisz: Ez csak nálunk van így? Ez a négyötödös többség.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Lomnici: Erre nem tudok válaszolni. Azt tudom, hogy Csehországból a CEU-t kiebrudalták, és Magyarországon rögtön kapott helyet, és az, amiről a Magyar Idők írt, hogy 2025-ig kiemelt projekt számukra Burma és Magyarország – azt hiszem, hogy ez jelzi, hogy milyen komolyan veszik Magyarországot a Nyílt Társadalom Alapítványnál.Azt gondolom, hogy Európában ez az ultraliberálisok utolsó kísérleti terepe. Itt, amit csak lehet, kipróbálnak és megpróbálnak.

GFG: Mi történik ma Európában? Az előttünk álló kvótanépszavazás ügye hogy viszonyul ehhez a big pikcsörhöz?

Lomnici: Szerény meglátásom szerint egyre inkább a kétsebességes Európa irányába tartunk. Vannak, akik egészen odáig mennek, hogy ezt úgy fogalmazzák meg, hogy hitleri megoldások, hitleri módszerek kezdenek elterjedni Brüsszelben a vezető európai döntéshozók között. A mageurópa, illetve a mini-Schengen gondolata mind-mind ahhoz a veszélyes attitűdhöz kapcsolható, hogy van az elit és vannak a szolgáló nemzetek, akik álljanak csak hét órát sorba az osztrák-magyar határon, mert ugye a Lajtától Nyugatra van az elit Európa és a Lajtától Keletre vannak a szolganemzetek. Nekem ez a legnagyobb problémám, mert azt hiszem, hogy a zsidó-keresztény kultúrkörnek az egyik legfontosabb alapja – erről egyébként II. János Pál is külön kötetben szólt –, hogy a döntés szabadsága, a szabad gondolat alapérték. A szabad gondolatnak és a szabadságnak pedig gátat szab ez a fajta szemlélet, és meggyalázza azt az európai elvet, amelyhez az alapító atyák még ragaszkodtak. Amikor a Mosel folyón ringatózó kis hajón aláírták a schengeni megállapodást, akkor nem az volt a cél, hogy majd egyszer szűkítsük, hanem hogy minél inkább kiterjesszük. Azt látom, hogy nagyon erős kettős mérce érvényesül. Nem történik semmi, ha görögök megszegik a szerződéses kötelezettségüket, miközben Románia, Bulgária vagy akár Horvátország is tudna arról mesélni, hogy milyen nehéz is bejutni a schengeni övezetbe. Görögország permanensen uniós jogot sérthet és nem történik semmi.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A spanyol bevándorlásellenesek is falat építenének a migránsok ellen

A spanyol bevándorlásellenesek is falat építenének a migránsok ellen

amerika, london, párizs

A spanyol belpolitikában egyre népszerűbbé váló VOX párt kijelentette, mit kezdene a bevándorlási válsággal: megmászhatatlan falat húznának a migránsok megállítására.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek!

Csodák márpedig nincsenek - legalábbis a Magyar Kupában biztosan nem

Csodák márpedig nincsenek - legalábbis a Magyar Kupában biztosan nem

hajrá, magyarok!

A Magyar Kupa elődöntőjében lejátszott szerdai mérkőzéssel folytatódik a Pörge szurkol!

Szijjártó: elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, Porosenko szellemiségét idézi

Szijjártó: elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, Porosenko szellemiségét idézi

kétharmad

Elfogadhatatlannak nevezte a csütörtökön megszavazott ukrán nyelvtörvényt Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának úgy nyilatkozott: a magyar nemzeti közösség jogait sértő törvény Petro Porosenko távozófélben lévő elnök szellemiségét idézi, aki magyarellenes politikát folytatott.

A muszlimok miatt nem ünnepelhetnek mostantól pezsgővel az angol FA-kupa nyertesei

A muszlimok miatt nem ünnepelhetnek mostantól pezsgővel az angol FA-kupa nyertesei

amerika, london, párizs

A világ legrégebbi labdarúgó-versenysorozatának, az angol FA-kupának győztesei mostantól nem ünnepelhetnek többet pezsgővel, miután a muszlim focistákra való tekintettel az angol labdarúgó-szövetség (FA) az inkluzivitás jegyében betiltotta az évtizedek óta élő hagyományt.

Eldurvult a vita Rómában: hajléktalan kereszténynek vágta el a torkát a muszlim migráns

Eldurvult a vita Rómában: hajléktalan kereszténynek vágta el a torkát a muszlim migráns

amerika, london, párizs

Újabb "integrációs kísérlet" történt Nyugat-Európában - legalábbis ezeket az "eseteket" szokták annak titulálni a bevándorláspárti megmondóemberek.

Kaczynski: az egyház elleni támadás a lengyel állam fennmaradását fenyegeti

Jaroslaw Kaczynski szerda este egy, a lengyel függetlenség visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából rendezett előadáson beszélt erről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére