Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
csak neked, csak most
 
 
 
 

Harrach Péter: a liberálisok véleményszabadságot hirdetnek, de véleménydiktatúrát valósítanak meg

2017. március 21. 09:28

A keresztényeké ma a világon a legüldözöttebb vallás, ami miatt sajnos indokolt volt az a magyar kormányzati döntés, hogy adófizetői pénzekből és államtitkári szinten segít Magyarország az üldözést elszenvedő keresztény közösségeken – mondta el a 888.hu kérdésére Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A kereszténydemokrata politikus szerint a pártnak a Fidesszel együtt alkotott pártszövetségen belül helyén van a súlya, hiszen három miniszter és több államtitkár a KDNP delegáltja a kormányban. Harrach Péter úgy látja, hogy a Fidesz is elégedett a 7-10 százaléknyi szavazót képviselő kereszténydemokratákkal, így a 2018-as választásokon ismét szövetségben indul majd a két párt.

Harrach Péter

888.hu: Milyen a kereszténység, a keresztények helyzete Magyarországon és szerte a világban?

Harrach Péter: A nyugati kultúrkör országaiban két, egymástól jól elkülöníthető és egymással szemben álló világnézet és magatartás érvényesül. Az egyik, amit a képviselői ma liberálisnak neveznek, de aminek igazából nem sok köze van a klasszikus liberalizmushoz. Ez beépült a baloldali pártok világába is, kiszorítva onnan a hagyományos szociáldemokrata eszmeiséget. Az a legsajátosabb vonása, hogy az emberi jogokat torzítva értelmezi. A másik, a hagyományos európai értékekre épülő, tehát a keresztény értékrenden alapuló gondolkodás. Ez két pontban foglalható össze. Az emberi méltóság képviseletében – beleértve a szabadságot is –, valamint a közösségek érdekeinek a szem előtt tartásában. Mindkét eszmeiségnek megvan a politikai képviselete.

A liberálisnak nevezett eszmeiség képviselőivel az a problémám, hogy a gyakorlatuk nincs összhangban az elveikkel. Véleményszabadságot hirdetnek, de véleménydiktatúrát valósítanak meg."

Olyan dogmákat és olyan tabukat képviselnek, amelyeket megingathatatlannak hirdetnek. Mi fontosnak tartjuk a személyes szabadság mellett a közösségek képviseletét, a családét, az egyházi közösségekét, a valódi civil szervezetekét, a nemzetét. Kérdésére válaszolva, a keresztény értékek társadalmi képviselete itthon és Európában is úgy alakul, ahogy a politikai oldalak pozíciója változik. A keresztényeknek mint vallási közösségeknek a helyzetét megvizsgálva ugyanakkor viszont azt láthatjuk, hogy egyes országokban – például a Közel-keleten vagy Afrikában – üldözést szenvednek. Más vallásokkal összehasonlítva ma ki lehet mondani azt is – mert ez a szomorú valóság –, hogy jelenleg a keresztény vallás a leginkább üldözött vallás a világban.

888.hu: Mit gondol Ferenc pápa migrációt támogató álláspontjával kapcsolatban, mi lehet ennek az oka?

Harrach Péter: Ahogy a pápa ezt a kérdést megközelíti, az egyértelműen egy lelkipásztori szempontra utal. Ő az emberrel foglalkozik, annak a kiszolgáltatott helyzetével. Mi pedig amikor az önvédelemről beszélünk, akkor egy áradattal szemben próbáljuk megőrizni hazánkat és Európát. Tehát itt két szempont jelenik meg, amelyek az igazság egy-egy oldalát világítják meg. Amikor mi hangsúlyoztuk a kettős felelősség elvét, az azt jelentette, hogy politikusként meg kell védenünk országunkat azoktól a tömegektől, amelyeknek a beáramlása a kultúránkat veszélyezteti, másrészt viszont a segítségre szoruló embernek meg kell adni a segítséget. Ma már egyre világosabb – amit mi mindig is mondtunk –, hogy a határainkon túl, elsősorban a kibocsájtó országokban kell gondoskodni a segítségre szorulókról.

888.hu: A világszerte tapasztalható keresztényüldözések áldozatainak a megsegítése ügyében kezdeményezett magyar állami segítségnyújtás, az államtitkári szintű politikai képviselet ügye hol tart?

Harrach Péter: A KDNP politikusa, Hölvényi György európai parlamenti képviselőként a mi támogatásunkkal már régóta dolgozik a közel-keleti keresztények védelmén, helyzetük javításán. A magyarországi egyházak is csatlakoztak ezeknek az üldözéseknek kitett keresztény közösségek megsegítéséhez. A magyar állam ezekhez a kezdeményezésekhez, tehát az ottani keresztény közösségek elpusztított iskoláinak, a kórházainak, a lakhatási feltételeinek a visszaállítása érdekében tett karitatív erőfeszítésekhez nyújt anyagi támogatást. De a Rétvári Bence államtitkárságának felügyelete alatt működő Üldözött Keresztények Megsegítésére létrehozott helyettes államtitkárságnak a tevékenysége a konkrét anyagi segítségnyújtás koordinálásán túl arra is irányul, hogy tudatosítsa a társdalomban ennek a problémának a meglétét.

888.hu: A KDNP eredményességét hogyan értékeli?

Harrach Péter: Most éppen Szegedre tartok, ahol minden évben a helyi kereszténydemokraták március 15-e környékén ünnepi műsorral és vacsorával egybekötött találkozót szerveznek. Ez a jelentős számú részvétellel zajló találkozó is jól mutatja a párt társadalmi beágyazottságát és szervezettségét. A politikai szerepünk és a törekvéseink érvényesülése is rendben van. Programunk több pontja megvalósult, elég ha például a családi adókedvezményre utalok. A pártszövetségen belül elfoglalt helyünket mutatja az is, hogy három miniszterünk és több államtitkárunk van a kormányon belül, de a 17 fős parlamenti frakciónk számos tagja is komoly pozíciókat tölt be az országgyűlésben. Tehát mind szervezettségünkben, mind saját programunkban, mind pedig a szövetségben betöltött szerepünket illetően helyünkön vagyunk.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: Hogy fog ez a helyzet a jövőben alakulni? 2018-tól is ugyanilyen mértékben számít a Fidesz a KDNP szövetségére? Milyen formában, szövetségben vagy különálló pártként fog a KDNP részt venni a 2018-as választásokon?

Harrach Péter: A Fidesz-KDNP szövetség bevált. Nem vagyunk arra kényszerítve, hogy önállóan induljunk a 2018-as választásokon. Amikor a KDNP önállóan indult akkor 6-10 százalék közötti volt a  támogatottsága, ami mára beépült a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottságába. A mi szövetségünknek a leghűségesebb támogatóit, szavazóbázisát, az egykori MDF, Kisgazda és KDNP-s kör alkotja, amelyben szociológiai hasonlóság van. Ha külön kellene indulni, az más stratégiát igényelne, de most a szövetség keretében indulunk.

888.hu: Az EU jövőjével kapcsolatban mit tartana kívánatos megoldásnak a KDNP?

Harrach Péter: Mi természetesen nem föderációban, hanem az önálló nemzetek partnerségében gondolkodunk. Az unióban bármennyire is erős a tisztségviselők részéről a törekvés az Európai Egyesült Államok létrehozására, a tagállamok részéről ezzel szemben egyre erősödik az ellenállás. Amit a németek és franciák képviselnek az persze meghatározó az unió jövőjével kapcsolatban, azonban pont ezeknek az országoknak az álláspontját befolyásolhatják a hamarosan sorra kerülő választások.

Komoly esély van arra, hogy az unió az általunk helyesnek tartott irányba megy majd."

Azzal kapcsolatban pedig, hogy vajon két- vagy többsebességes lesz-e a jövőben az unió, fontos leszögezni, hogy a kétsebességes EU létrejöttét nem támogatjuk, miközben a többsebességes gyakorlatilag most is meglevő és járható út. Ez a felfogás jelenti az alapját a visegrádi országok együttműködésének is, ami alapvetően arról szól, hogy tagországok egy csoportja, ha egyetért bizonyos kérdésekben, akkor azt közösen is képviselhetik az EU-ban.

888.hu: A különböző új ellenzéki mikropártoknak a megalakulása mennyiben jelent komoly kihívást a mostani politikai erőviszonyok számára?

Harrach Péter: Minden cinizmus nélkül mondom, előnyösnek tartom ezek megalakulását, mert azt a viszonylag szűk szavazóréteget célozzák meg, amely bővülni már nem, legfeljebb tovább osztódni képes. De nem látok komoly lehetőséget arra sem, hogy a Jobbik képes lenne a Fidesz-KDNP szövetségtől szavazatokat elvenni. Nyilvánvaló, hogy Magyarországon ma az egyetlen valóban kormányképes politikai erőt ez a szövetség alkotja.

888.hu: Mi indokolja a Soros György álciviljeitől a jövőben törvényileg megkövetelni tervezett átlátható gazdálkodást? Miért tapasztalható ilyen erős ellenállás az átláthatóság előírása miatt?

Harrach Péter: Az várható volt, hogy az érintett álcivil szervezetek úgy reagálnak majd, mint ahogy azt most meg is teszik. De ha már civil szervezetek ruháját vették magukra, akkor az a természetes, hogy meg kell tudni felelniük az olyan elvárásoknak, amelyeknek minden tisztességes civil szervezet meg tud felelni. Alapvető követelmény, hogy átlátható legyen a támogatásuk és a gazdálkodásuk. Nagy pénzzel, tehát ilyen értelemben nagy hátszéllel működhetnek ezek a szervezetek, azonban amit képviselnek az nem különösebben vonzó a magyar emberek számára. Amit ezek a szervezetek megvalósítanak az kívülről érkező beavatkozási kísérlet a magyar belpolitikai életbe, olyan eszközök segítségével ami megengedhetetlen. Ezért teljesen jogos a kormány ez elleni fellépése, ahogy a parlament által tervezett jogszabályalkotás is.

888.hu: Ön bejelentette, hogy már nem indul egyéni választókerületben a 2018-as választásokon. Ki fogja folytatni az ön által elkezdett politizálást a KDNP képviseletében? A Dunakanyarban található egyéni választókerületben mit sikerült elérni a választási tervekből és ígéretekből?

Harrach Péter: Ötször indultam egyéni képviselőjelöltként, minden alkalommal sikerült elnyerni a választók bizalmát. Azonban 2018-tól nem fogok újra indulni, hanem átadom a megmérettetés lehetőségét egy fiatal KDNP-s politikusnak. Rétvári Bence már át is vette a választókerületi elnöki pozíciót, rendkívül aktív, ami azt mutatja, hogy utódomként jól fogja végezni a térségbeli munkát. Ennek a választókerületnek meghatározó része a felső régió, azaz az Ipoly mente, a Börzsöny és a Dunakanyar vidéke. Itt legfontosabb lehetőség az idegenforgalom. Erre a környékre nem lehet a helyben maradás segítése érdekében komoly munkáltatókat, gyárakat telepíteni, hanem az idegenforgalmat kell fejleszteni. Egy ilyen sikeres projekt volt a börzsönyi kisvasutak fejlesztése. Befejeztük a Szobtól Nagybörzsönyig húzódó pálya kiépítését. A kivitelezést az állami erdészet vállalta, a turistaszállók és kilátók felújításával együtt. Igyekeztük megoldani a központi régiót – benne Pest megyét – sújtó problémát is. Ugyanis az európai uniós források bevonását megakadályozza a főváros magas fejlettségi szintje. Most ezt hazai forrásból sikerült ellensúlyozni, amelyre Pest megye települései pályázhatnak.  

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Újabb magyar szólalt meg a svédországi helyzetről

Újabb magyar szólalt meg a svédországi helyzetről

spring is coming

Egy, a 70-es években Göteborgba kivándorolt magyar férfi szerint a svéd kormány azért engedi be "orrvérzésig" a bevándorlókat, mert szavazatokat vár tőlük.

Nagyot égett Volner a jobbikos fórumon

Nagyot égett Volner a jobbikos fórumon

spring is coming

Vasárnap Nagykőrösön tartott kampányrendezvényt a Jobbik, de az előadásra szinte senki sem volt kíváncsi.

Megkéselte tanárát egy 7 éves diák Németországban

Már korábban is sok baj volt vele, de a hatóságok nem tettek semmit.

Orbán Viktor is üzent a rendkívüli hóhelyzet miatt

A miniszterelnök a rendkívülinek számító időjárási helyzet miatt ellátogatott az operatív törzs budapesti központjába, melyről egy videó is felkerült a Facebook-oldalára.

Egyre több magányos farkast küld az Iszlám Állam Európába

Egyre több magányos farkast küld az Iszlám Állam Európába

amerika, london, párizs

Az Iszlám Állam nem állt le, bár egyre több területet vesztenek el, egyes embereket még mindig könnyen tudnak mozgósítani szerte Európában.

Így imádkozik ötezer muszlim egyszerre Bécsben

Így imádkozik ötezer muszlim egyszerre Bécsben

amerika, london, párizs

Bécsi iszlám vezető ismerte el, hogy az integráció nem működik. Az Echo TV Informátor című műsora az osztrák fővárosban készített interjút a bécsi iszlám szövetség első emberével, aki őszintén beszélt arról, hogy már Bécsben is kialakultak párhuzamos társadalmak. Az oknyomozó műsornak sikerült bejutni Ausztria egyik legnagyobb mecsetébe is, ahol péntekenként ötezer muszlim imádkozik.

Íme a hosszú hétvége legcukibb és legmeghatóbb videója!

Egy székely kislány szaval gyönyörűen és büszkén, mindenkinek érdemes látnia, hallania!

A többség szerint az iszlám nem tartozik Németországhoz

A többség szerint az iszlám nem tartozik Németországhoz

amerika, london, párizs

A németek döntő többsége egyetért Horst Seehofer azon kijelentésével, miszerint az iszlám nem tartozik Németországhoz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére