Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Felvázoljuk, ki profitál a káoszból: Toroczkai vagy a Jobbik?

2018. május 18. 14:58

Azt gondolom, hogy a következő választáson már a bejutási küszöbért fog küzdeni a Jobbik, ha ezen az úton halad tovább, olyan marketing-tanácsadók tanácsai alapján, akik semmit nem tudnak a valóságról - fejtette ki Toroczkai László, a Jobbik volt alelnöke a 24.hu-nak adott interjúban.

Az említett mondat fényében kijelenthető, a párt által deklaráltan nemkívánatos volt alelnök, Toroczkai szemmel láthatóan kamatoztatni kezdte tematizáló képességét. Ennek köszönhetően pedig még a partvonalról is intenzíven képes befolyásolni a Jobbik körül kialakult közbeszédet. Figyelemre méltó, hogy Toroczkai izgalmas játékra szánta el magát, ugyanis

  • vagy megerősíti imázsát a tagság körében – ezáltal pedig zsarolási potenciálját is –, ezúton provokálva ki egy saját platform létrehozásának lehetőségét a Jobbikon belül;
  • vagy olyannyira túlfeszíti a húrt, hogy kizáratja magát a pártból.
Fotó: MTI Fotóbank
Azt mindenképpen fontos látni, hogy Toroczkai akár mindkét variációból kvázi győztesként kerülhet ki, a Jobbik viszont aligha.

Hiszen egy saját, belső platform kialakítása nemcsak rövid távon intené csendre a Vonához hű vezetőség túlzottan kritikus tagjait, hanem hosszú távon akár azzal a potenciállal is kecsegtetne, hogy idővel Toroczkai pártelnökké válhatna. Persze ehhez nem lenne elég a többezres tagság – és persze a regionális igazgatók – egyöntetű, Toroczkai melletti kiállása, hanem kellenének olyan, a Jobbikon belül bejáratottnak számított politikusok is, akik nyíltan kiállnak mellette a jobbikos vezetőséggel szemben – mint mondjuk Dúró Dóra.

Totális baloldali betagozódás vár a Jobbikra

Nagy kérdés, hogy a Jobbik mit nyerne azzal, hogy ha megtűrné Toroczkait a sorai között?  Valószínűleg egy ideig nyugalmat és minimális időt, hiszen így lassabban szivárognának el azok a nemzetben gondolkodó szavazók, akik nem arra számítottak, hogy a bukott Vona Gábor a háttérből húzogatva a szálakat továbbra is együttműködést eszközöl majd a liberális pártokkal – lásd, nem indítanak jelölteket azokban budapesti kerületekben, ahol baloldali, ellenzéki győzelem az esélyes. Továbbá megfontolandó, hogy a Jobbiknak olyan súlyos ideológiai, pártvezetési és pénzügyi gondjai vannak eleve, hogy ha még Toroczkait ki is vesszük az egyenletből, mondatait már aligha hagyhatjuk figyelmen kívül, miszerint

a következő választáson már a bejutási küszöbért fog küzdeni a Jobbik."

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

És ha kizárják? Mit nyerne ezzel Ásotthalom polgármestere? Nemcsak a mártír szerepe lenne az övé, hanem egy olyan politikai "tiszta lapot" kapna, amely a jobbikos múlt súlyos felelősségeitől és történelmi hibáitól, gaztetteitől mentes lenne. Magyarán, valamelyest hitelesebben tudná azt kommunikálni támogatói felé, hogy ő bár nem azonnal, de végül is hátat fordított

a nem megszavazott alaptörvény-módosításnak, a balliberális pártokkal való összejátszásnak, a Soros-egyetem megóvására és az Orbán-fóbiát a nemzeti érdekek felé helyező, jobbikos utasításoknak."

Egy kész, kiforrott narratívával indulhatna – miszerint ő mindent megtett, így a rugalmatlan párt volt a hunyó, amelyik inkább kizárta, mintsem megfogadta volna tanácsait –, új mozgalmat, pártot alapíthatna, mellyel nagy valószínűséggel rövid időn belül kiszakítaná legalább a jobbikos tagság felét, jó esetben a kétharmadát. 

Toroczkai bement az Echo TV-be és szétsavazta Vona Gábort és a Jobbikot

Ez pedig a Jobbiknak, mint "nemzeti néppártnak", ideológiailag biztosan a végét jelentené, hiszen ennek fényében már semmi sem választaná el a szervezetet az olyan nemzetietlen, orbanofób pártocskáktól, mint az LMP, a Momentum vagy az Együtt. De szervezetileg is, hiszen a Bécsi úti luxusirodákban csücsülő Vona-féle vezetőség egy levitézlett, számában drasztikusan megcsappant tagsággal és az ÁSZ 660 millió forintos büntetésével, lényegében cselekvésképtelenné válna a politika harcterén. 

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Mindent összevetve tehát Vona Gábor egyszemélyes projektje – melyet Simicska Lajos segédletével hajtott végre – nemcsak azért bizonyult abszolút bukásnak, mert a párt még csak meg sem tudta szorongatni a Fideszt – sőt, Vona Gábornak köszönhetően a Fidesz a centrális erőteret megtartva ismét kétharmaddal nyert –, hanem mert a pártot szervezetileg, ideológiailag és pénzügyileg is olyannyira tönkretette, hogy az nagy valószínűséggel ebben a formában nem sokáig lesz elérhető a pártválasztók számára.

És hogy igazán mekkora a baj a jelenlegi jobbikos vezetők fejében, jól mutatja, hogy mindezek ellenére, sikeresnek tartják a néppártosodásnak csúfolt baloldali fordulatot.

Egyvalamiben viszont tényleg igaza volt Vona Gábornak. Tavaly ugyanis azt mondta, "a Jobbik néppártosodása olyan siker, amit tanítani fognak politológushallgatóknak az egyetemen”. Ehhez kétség sem férhet, csak nem biztos, hogy pont úgy, ahogyan azt szerette volna.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Újabb részletek derülhetnek ki a szcientológusokról

Újabb részletek derülhetnek ki a szcientológusokról

kétharmad

Az összes adatvédelmi szabályt megszegte az egyház, így például az előzetes tájékoztatási kötelezettséget, a tisztességes adatkezelés elvét és a biztonsági követelményeket is.

Magyarország télen is népszerű a turisták körében

Magyarország télen is népszerű a turisták körében

kétharmad

Megkezdődött a Magyar Turisztikai Ügynökség téli utazásösztönző kampánya, amelyben február végéig a hazai úti célok és a négy évszakos Magyarország attrakcióinak felfedezésére ösztönöznek.

Újabb késes támadás történt Londonban

Újabb késes támadás történt Londonban

amerika, london, párizs

A támadást ezúttal egy népszerű turistalátványosságnál hajtották végre.

Merkel és Macron összeölelkezik: történelmi megállapodást írnak alá

Merkel és Macron összeölelkezik: történelmi megállapodást írnak alá

amerika, london, párizs

A német-francia baráti szerződés, amelyet a németországi Aachenben ír alá a két ország vezetője, a Németország és Franciaország közötti történelmi megbékélés alapját megteremtő, 1963-ban kötött Élysée-szerződést egészíti ki.

Trump a demokratákról: Nem látják a bűnözést és a kábítószert, csak 2020-ra figyelnek, de úgysem fognak nyerni

Trump a demokratákról: Nem látják a bűnözést és a kábítószert, csak 2020-ra figyelnek, de úgysem fognak nyerni

amerika, london, párizs

A demokraták mindent elkövetnek, hogy betóduljanak az illegális bevándorlók az országba.

Antonio Banderas Andy Vajnának: "Viszlát, barátom"

Antonio Banderas Andy Vajnának: "Viszlát, barátom"

bulvár

A színész megható posztban búcsúzott a világ egyik legnagyobb tekintélyű producerétől.

A saját családja akarja megölni, mert megkeresztelkedett

Egy pakisztáni bevándorló halálos üzenetek tucatjait kapja honfitársaitól és a saját családjától azért, mert megkeresztelkedett.

Le Pen: az EU jelenlegi formájában az identitásunkat fenyegeti

Le Pen: az EU jelenlegi formájában az identitásunkat fenyegeti

amerika, london, párizs

A francia bevándorlásellenes Nemzeti Front vezetője beszédében elmondta, Macron az EU globalista ügynöke, olyan vezető, aki a hétköznapi embereket semmibe veszi.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére