Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Elmagyarázzuk, hogy hackelik meg a multik a sörpiacot

2017. december 13. 20:28

...és egyúttal azt, hogy ezzel hogy szívatnak meg Téged.

Talán a szemfülesebb emberek észrevehették, hogy szinte bármelyik magyarországi vendéglátóhelyre tévednek, mindenütt ugyanannak a három nagy multinacionális gyártónak a söre található csapon. Helyenként a brandek különböznek, felbukkanhatnak akár német vagy belga nevű termékek is a korsókban, mégis ezek mind azonos cégcsoporthoz tartoznak. A legtöbb helyen azonban a vezető brandek kerülnek csapra, olyan helyzetet teremtve ezzel a magyar gasztronómiában, hogy a záhonyi kiskocsmában pont ugyanazt a sört árulják, mint Budapest belvárosában az ötcsillagos szállodában. Adódik akkor a kérdés: vajon tényleg ennyi lenne a magyar sörkultúra?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Hogy a magyar sörkultúra mennyire sokszínű és egyedi volt, arról tanulmányok egész garmadája készült már, melyek szerint mi, magyarok eleve hamarabb ittunk sört, mint bort. Minden nagyobb településnek vagy városrésznek megvolt a helyi főzdéje, ezek összetételben és ízben mást és mást kínáltak az ott lakóknak és az utazóknak.

Ezt a hagyományos sörkultúrát viszik tovább a magyar kézműves, kisüzemi sörök, amelyek azonban nem jutnak el a vendéglátóhelyek csapjáig Magyarországon. Ennek oka, hogy a három multinacionális vállalat bő tíz-tizenöt éve már olyan szerződéseket köt a hazai vendéglátósokkal, amelyek kifejezetten megtiltják más sörök csapon történő forgalmazását. Ezért a multik különböző jogcímen súlyos összegeket fizetnek a vendéglátósoknak – többnyire előre, ami azért érthetően vonzó. Az összeg a vendéglátó ügyességétől is függ, Budapesten név nélkül már 10-20 milliókról beszélnek. Üzletenként és előre fizetve. Ez öt év “hűség” ára. Bár nem így hívják a szerződésekben, de a multik szó szerint megveszik a csapolt sörpiacot.

Nevüket érthető okokból nem vállaló nagykereskedők érdekes dolgot erősítettek meg: a hordóban eladott multinacionális sörök fél literje nettó 30-50 forinttal többe kerülhet egy kocsmárosnak, mint üvegben boltoknak, s így a fogyasztónak is. A multik ebből bőven visszakeresik a piacvásárlási összeget.

Azaz, mi is történik valójában?

A multik külföldi tőkéjükkel gyakorlatilag hitelbe egy összeget dobnak a vendéglátósoknak, akik utána cserében más sört nem árulhatnak. A multi utána évekig korsónként nettó 30-50 forinttal drágábban adja el ugyanazt a sört. A kocsmáros persze erre is rátesz ÁFA-t, egyéb költségeket, és máris egy fogyasztónak minden korsó söre kb. 70 forinttal kerül többe.

Úgy, hogy közben nincs érdemi verseny, a választék pedig látszatválaszték marad, hiszen ugyanaz a gyártó adja más-más címkébe bugyolált, felárazott termékeit. A kocsmáros pedig az ártöbblettel visszafizeti a piacvásárlási hitelt a multinak. A multi megkeresi a pénzét kamatostól, és közben még a piacot is lezárta mások elől. Ezzel pedig zárult a kör.

A Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesülete egy korábbi közleménye szerint a fent ismertetett jelenségben a magyar vendéglátópiac túlnyomó többsége érintett.

Összegszerűen ez a következőket jelenti: a magyar vendéglátóhelyeken fogy el – statisztikák szerint – az éves eladott sörmennyiség 35%-a. Ami így több mint kétmillió hektoliter. Ha a magyar csapolt sörpiacot egymillió hektoliterre becsüljük, és kimatekozzuk a fenti ártöbbletet, akkor ez azt jelenti, hogy mi, magyar sörfogyasztók akár minden évben kb. 14 milliárd forinttal többet fizethetünk a csapolt sörökért, mint kellene.

Áfa nélkül mi, magyar sörfogyasztók minden évben kb. tízmilliárd forint nettó ártöbbletet fizethetünk a multinacionális vállalatoknak. Mindezt ráadásul azért fizetjük, hogy ne legyen piaci verseny, nekünk sörfogyasztóknak ne legyen érdemi sörválaszték, és a multik a jövőben is el tudják zárni a magyar piacot a magyar kisüzemek elől. 

Elég hozzá józan paraszti ész, hogy láthassuk a kőkemény piaci logikát a jelenség mögött: nemzetközi tapasztalatok szerint a kisüzemi kézműves sörök piaci részesedése 10-20% közé tehető, és ez az arány folyamatosan nő.

Az Egyesült Államokban alig egy évtized alatt jelentősen megerősödtek a kisüzemi sörök, a kereskedelmi mennyiségi részesedésük 2016-ban elérte a teljes sörpiac 12,3%-át, árbevételük pedig a teljes sörpiac árbevételének 21,8%-át. Azaz: kb. minden ötödik elköltött sördollár a kisüzemekhez került.

Nem nehéz észrevenni, hogy ha valakik veszélyeztethetik közép és hosszú távon a multik piacát Magyarországon, akkor azok a magyar kisüzemi sörfőzdék. A csapolt sörpiac pedig két okból kiemelkedő jelentőségű. Egyrészt itt a kisüzemek árban is versenyképesebbek a nagyoknál, másrészt pedig szakértők szerint a fogyasztói márkahűség a vendéglátóhelyek csapjainál alakul ki, nem a boltok polcai előtt. Ergo, szívesebben vesz le egy fogyasztó a sarki boltban is egy olyan üveges sört a polcról, amit a barátokkal előtte péntek este ivott korsóból egy bárban. Így pedig, amíg a magyar kisüzemek nem lesznek csapon Magyarországon, addig nem lesz sem verseny, sem választék, sem fejlett hazai kisüzemi söripar.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A Gazdasági Versenyhivatal még 2015-ben kimondta, hogy a multik szerződéseinek piaclezáró és versenykorlátozó hatásuk van, ezért arra kötelezte az érintett cégeket, hogy a kizárólagos szerződéssel eladott sörmennyiségüket 2017. év végéig 19%-kal csökkentsék.  A kisüzemi sörfőzdék szerint ennek a csökkenésnek azonban egyelőre semmi jele nincs, ezért a GVH 2018-ban ismét felülvizsgálja majd a sörpiacot.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Hátrányos megkülönböztetést szenvednek el a keresztény diákok az amerikai egyetemeken

Az amerikai egyetemi campusokon ismét történt néhány olyan incidens, amely alapján felmerül a kérdés, hogy valóban van-e szólásszabadság ezekben az oktatási intézményekben, és hogy nem éri-e hátrányos megkülönböztetés a keresztény diákokat.

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

amerika, london, párizs

Egyre több segélykérés jut el a világsajtóhoz olyan nyugati nőktől, akik néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, ám sanyarú sorsuk okán mostanra meggondolták magukat és haza szeretnének térni.

Elérte az Egyesült Államok határát a migránsok előőrse

Elérte az Egyesült Államok határát kedden a Közép-Amerika több országából indult migránsok előőrse, mintegy 350 ember.

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

amerika, london, párizs

Heti rendszerességgel tartanak Izrael-ellenes, antiszemita tüntetéseket a második világháború holland áldozatainak emléket állító szobornál.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek a nap legfontosabb hírei.

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

kétharmad

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

amerika, london, párizs

Edouard Philippe francia miniszterelnök részvételével nemzeti megemlékezésen hajtottak fejet kedden a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek harmadik évfordulóján Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök "finoman" emlékeztette Emmanuel Macront a második világháború alakulására.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére