Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ellenőrizni fogják az imámokat, hogy mire használják Mohamed próféta szavait

2017. október 19. 09:28

RIJÁD, 9:28

Szaúd-Arábia úgy döntött, ellenőrizni fogja, hogy a vallási vezetők és a jogtudósok hogyan használják Mohamed próféta kinyilatkoztatásait. Így akarják elkerülni azt, hogy a próféta gondolatait a terrorizmus és az erőszak igazolására használja fel valaki.

A Hadísz – részben Mohamed próféta kinyilatkoztatásainak gyűjteménye – használatának felügyeletét egy olyan hatóság fogja végezni, amelynek létrehozását Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó rendelte el – adta hírül az MTI. A Hadíszt vallási vezetők és iszlám jogtudósok használják hivatkozási alapnak a muzulmán élet minden aspektusának magyarázatához.

A szaúdi minisztérium közlése szerint a hatóság célja a hamis és szélsőséges, illetve az iszlám tanításaival szembehelyezkedő szövegek eltávolítása, amelyeket erőszakos cselekmények igazolására használnak fel. 

A hatóságot Medinában – az iszlám második legszentebb, Mohamed próféta nyughelyének otthont adó városban – állítják fel, és iszlám tudósok tanácsa fogja felügyelni munkáját – tudatta a minisztérium anélkül, hogy a gyakorlati megvalósítást részletezte volna.

Fotó: AFP

A Hadísz különböző, gyakran szövegkörnyezetéből kiragadott értelmezéseit olyan terrorszervezetek használták céljaik és tetteik igazolására, mint az al-Kaida vagy az Iszlám Állam. 

Az, hogy miképpen viszonyul az iszlám vallás szülőföldjén elterülő szaúdi állam a vallási tantételekhez, azért is fontos, mert az olajexportból származó gazdagságnak köszönhetően a közel-keleti királyság számos mecsetet működtet és finanszíroz külföldön, például Brüsszelben is. 

Szaúd-Arábia ráadásul az iszlám vahabita irányzatát követi, amelynek konzervatív változata a saría, azaz az iszlám jog szigorú értelmezését és a korai muzulmánok szokásának követését követeli meg. Emellett az iszlám síita ágára eretnekségként tekint. 

Az ultrakonzervatív vahhábizmus már a 18. század közepe óta fontos szerepet játszik az asz-Szaúd dinasztia életében, a vallási irányzat követői ugyanis legitimitást kínáltak az uralkodócsaládnak cserébe a mecsetek és egyetemek irányításáért. 

Fotó: AFP

Szaúdi vallási vezetők azonban elítélték azon harcias doktrínákat, amelyeket az al-Kaida vagy az Iszlám Állam hirdet. Rijád ennek jegyében imámok és vallástudósok ezreit távolította el tisztségéből a mintegy 70 ezer mecsetnek otthont adó Szaúd-Arábiában, jóllehet, az illetékes hatóságok nem közölték, mikor történt a "tisztogatás". 

A kulturális és tájékoztatási minisztérium közölte: a létrehozandó hatóság a Hadísz ellenőrzésének és azonosításának szilárd tudományos alapját fekteti le, ezzel fogja az iszlámot szolgálni. A Hadísz a Koránnal szemben másodlagos fontosságú, a két szöveg közti ellentmondások évszázadokon keresztül tartó vitákhoz vezettek az ummán, vagyis az iszlám világközösségen belül.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

kétharmad

Az illegális szemétlerakás már mindenkinek az agyára megy. Annak érdekében, hogy megfékezzék a szemetelőket, a kormány azt tervezi, bűncselekménnyé minősíti az illegális hulladéklerakást.

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

kétharmad

A párttagok Puch Lászlót és Gyurcsány Ferencet teszik felelőssé azért, mert teljesen eladósodott a szocialista párt.

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

amerika, london, párizs

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül - tudatták a hajót bérlő NGO-k.

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

kétharmad

A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban nyilatkozott a távirati irodának.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

Az ellenzék rárontott a hazájára

Deák Dániel politológus szerint óriási a tétje a 2019-es EP-választásnak, az Európa jövőjét féltő tömegeknek ez lesz az utolsó lehetőségük arra, hogy változást érjenek el a brüsszeli testületekben.

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

amerika, london, párizs

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

amerika, london, párizs

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére