Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ellenőrizni fogják az imámokat, hogy mire használják Mohamed próféta szavait

2017. október 19. 09:28

RIJÁD, 9:28

Szaúd-Arábia úgy döntött, ellenőrizni fogja, hogy a vallási vezetők és a jogtudósok hogyan használják Mohamed próféta kinyilatkoztatásait. Így akarják elkerülni azt, hogy a próféta gondolatait a terrorizmus és az erőszak igazolására használja fel valaki.

A Hadísz – részben Mohamed próféta kinyilatkoztatásainak gyűjteménye – használatának felügyeletét egy olyan hatóság fogja végezni, amelynek létrehozását Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó rendelte el – adta hírül az MTI. A Hadíszt vallási vezetők és iszlám jogtudósok használják hivatkozási alapnak a muzulmán élet minden aspektusának magyarázatához.

A szaúdi minisztérium közlése szerint a hatóság célja a hamis és szélsőséges, illetve az iszlám tanításaival szembehelyezkedő szövegek eltávolítása, amelyeket erőszakos cselekmények igazolására használnak fel. 

A hatóságot Medinában – az iszlám második legszentebb, Mohamed próféta nyughelyének otthont adó városban – állítják fel, és iszlám tudósok tanácsa fogja felügyelni munkáját – tudatta a minisztérium anélkül, hogy a gyakorlati megvalósítást részletezte volna.

Fotó: AFP

A Hadísz különböző, gyakran szövegkörnyezetéből kiragadott értelmezéseit olyan terrorszervezetek használták céljaik és tetteik igazolására, mint az al-Kaida vagy az Iszlám Állam. 

Az, hogy miképpen viszonyul az iszlám vallás szülőföldjén elterülő szaúdi állam a vallási tantételekhez, azért is fontos, mert az olajexportból származó gazdagságnak köszönhetően a közel-keleti királyság számos mecsetet működtet és finanszíroz külföldön, például Brüsszelben is. 

Szaúd-Arábia ráadásul az iszlám vahabita irányzatát követi, amelynek konzervatív változata a saría, azaz az iszlám jog szigorú értelmezését és a korai muzulmánok szokásának követését követeli meg. Emellett az iszlám síita ágára eretnekségként tekint. 

Az ultrakonzervatív vahhábizmus már a 18. század közepe óta fontos szerepet játszik az asz-Szaúd dinasztia életében, a vallási irányzat követői ugyanis legitimitást kínáltak az uralkodócsaládnak cserébe a mecsetek és egyetemek irányításáért. 

Fotó: AFP

Szaúdi vallási vezetők azonban elítélték azon harcias doktrínákat, amelyeket az al-Kaida vagy az Iszlám Állam hirdet. Rijád ennek jegyében imámok és vallástudósok ezreit távolította el tisztségéből a mintegy 70 ezer mecsetnek otthont adó Szaúd-Arábiában, jóllehet, az illetékes hatóságok nem közölték, mikor történt a "tisztogatás". 

A kulturális és tájékoztatási minisztérium közölte: a létrehozandó hatóság a Hadísz ellenőrzésének és azonosításának szilárd tudományos alapját fekteti le, ezzel fogja az iszlámot szolgálni. A Hadísz a Koránnal szemben másodlagos fontosságú, a két szöveg közti ellentmondások évszázadokon keresztül tartó vitákhoz vezettek az ummán, vagyis az iszlám világközösségen belül.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kényszerzubbonyt az ellenzéknek?

Kényszerzubbonyt az ellenzéknek?

pszicho

Az áprilisi veszteséget meggyászolták, most a téveszméik kerítik csapdába őket.

Feministák miatt írták át a francia nyelvtant

Feministák miatt írták át a francia nyelvtant

kinyílott a pitypang

Átírta a nyelvtant a francia tudományos akadémia. A csak hímnemű foglalkozásneveknek kitaláltak egy nőnemű változatot is a nyelvészek, hogy ne legyen gond a genderkompatibilitással.

A németek döntő többsége aggódik a bevándorlás miatt

A németek több mint 70 százaléka aggódik a bevándorlás miatt egy friss felmérés szerint.

Jézus halálán viccelődött Ausztriában egy zöldpárti képviselő

Jézus halálán viccelődött Ausztriában egy zöldpárti képviselő

amerika, london, párizs

Nyugati szomszédunknál azon megy a vita, hogy nagypéntek csak részben legyen munkanap. A Zöldek egyik képviselője botrányos megjegyzéssel hívta fel magára a figyelmet.

Deutsch Tamás példásan helyretette Junckert

Jean-Claude Juncker bevándorláspárti EB-elnök szerint a Fideszt ki kellene zárni az Európai Néppártból (EPP), erre reagált a Facebookon Deutsch Tamás.

Karácsony Gergely sem tud helyesen írni

Karácsony Gergely sem tud helyesen írni

kinyílott a pitypang

Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa után a korábbi miniszterelnök-jelölt, most épp a főpolgármesteri címre ácsingózó Karácsony Gergely baja is meggyűlt a "j" és az "ly" betűk használatával.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére