Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
csak neked, csak most
 
 
 
 

Egy öreg Trabant, ami 1100 köbcentis, félig fémből, félig fából van, mégis kimegy a világból

2018. november 27. 10:50

Interjú Vadász Zsolttal, a Trabant Expedíció vezetőjével, hivatásos világutazóval, aki a kultikus keletnémet járművével járja be a világot.

888.hu: Miért pont Trabanttal indultatok útnak, hogyan jött az ötlet, nem volt éppen eladó Zsiguli vagy Lada Samara?

Vadász Zsolt: Mert a jelenlegi korunk státusszimbólumai is német technikai vívmányok. Lásd a BMW-t vagy az Audit. Természetesen nem velük szembeállítva akarom bemutatni a Trabantjaimat, hanem hadd idézzem a honlapom, a trabant-expedicio.hu rövid bemutatóját: Ez egy Trabant! Nem egy megalomániás 3000 köbcentis, 250 lóerős, 40 ezer eurós új autó, hanem egy 25 éves, 1100 köbcentis, 300 euró értékű autó félig fémből, félig fából készítve. Célunk ezzel példát mutatni, hogy kevés energia- és nyersanyag-felhasználással, minimális környezeti ártalommal, kevés befektetéssel is minden földrajzi cél elérhető.

Fotó: Trabant Expedíció

Fotó: AFP

888.hu: Az elhíresült Trabitok eljutott a világ számos egzotikus pontjára, a Bamako ralin is végigmentetek vele, mennyire bírja a strapát, milyen úgy nekivágni egy versenynek, hogy nektek van a legkisebb költségvetésetek?

Vadász Zsolt: A trabis világutazások sorában túl vagyunk már három Budapest-Bamako ralin, rengeteg nyugat-európai utazáson, jártunk az északi sarkkörön túl a téli, hideg hónapokban, de mindig volt valami célunk ezzel. Nem hóbortos milliomosok vagyunk, akik végtelen idővel és korlátlan anyagi lehetőségekkel utazgatunk a magunk szórakoztatására. A Budapest-Bamako humanitárius tevékenységéből jócskán kivesszük a részünket, éppúgy, mint a saját szervezésű afrikai útjaink alapját is a humanitárius, önkéntes tevékenység jellemzi. Azzal kapcsolatban, hogy mi vagyunk a legkisebb költségvetésű csapat, az a véleményem, hogy paradox lenne többet költeni, mint adományozni, nem? Mi valóban a sivatagban alszunk a szállodák helyett. 

Fotó: Trabant Expedíció

888.hu: Hogyan terveztek, mi lesz a jövőben, hazatértek vagy továbbra is folyamatosan az utakat járjátok a Trabanttal?

Vadász Zsolt: Az ismereteink, kalandjaink megosztására rengeteg előadást szervezünk gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Kicsit beszélünk a fogyasztói társadalom káros velejáróiról, majd mindenkit megpróbálunk rávenni arra, hogy jobban tisztelje a természetet és jobban figyeljen a bolygónk megóvására.

888.hu: Hogyan lehet titeket támogatni?

Vadász Zsolt: Ezekről és kalandjainkról írtam egy könyvet, vezetek több blogot és Facebook-oldalt, valamint készítünk filmeket a YouTube-csatornánkra. Ezeken keresztül rengeteg, nem feltétlen anyagi támogatást kapunk.

Fotó: Trabant Expedíció

888.hu: Mit tanácsolnál azoknak, akik követnének ezen az úton?

Vadász Zsolt: A legfontosabb, hogy senki ne vegye be a reklámokat, mert azok a termékek nem tesznek szabaddá és boldoggá. A bevásárlóközpontok olcsó és egészségtelen, valamint környezetszennyező termékeit pedig mindenki messze kerülje el. Ha valaki tényleg az utazásra adja a fejét, akkor járjon nyitott szemmel, mert a világ egy könyv, akik pedig nem utaznak, azok csak egy oldalt tudnak elolvasni belőle.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

szabad vasárnap

Elsőre egy nagyon egyszerű és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörről, amit viszont egy multi készíttetett.

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

szabad vasárnap

Egy nemzet sem szeret egy számára idegen civilizáció csicskása lenni. Elrabolt világ-kritika.

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Maccabi

Sporttörténeti konferenciát rendezett az Európai Maccabi Szövetség.

Monológ a Brexit megértéséhez

Monológ a Brexit megértéséhez

amerika, london, párizs

Egy beszéd, amely közelebb visz minket a Brexit okainak megértéséhez, és azoknak a briteknek az elnyomott haragjához, akiket sose hallgattak meg, és akiket sosem kérdeztek meg semmiről.

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

kétharmad

A Terrorelhárítási Központhoz (TEK) a napokban rengeteg megkeresés érkezett F. Haszan, a Magyarországon elfogott iszlamista ügyével kapcsolatban. A TEK ezért kiadott egy részletes közleményt. Mint kiderült, F. Haszan az idegenrendészeti őrizet alatt is fekete ruhában járt, akárcsak az ISIS harcosai, és a többi fogvatartottal is összeverekedett.

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

amerika, london, párizs

Az EU-ban élő emberek döntő többsége azt állítja, hogy az unió vezetése már nem az állampolgárok érdekeit képviseli és totálisan kifulladt.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Párhuzamos valóságok

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére