Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Egy ideig még biztosan marad a harag a Balkánon

2019. január 18. 09:15

Koszovó és Szerbia nem hajlandó kibékülni egymással.

GazetaExpress nevű koszovói hírportál szerint a tíz éve alapított, Szerbia által el nem ismert Koszovó nem vonja vissza a szerb és boszniai árukra kivetett védővámot, mely miatt az elmúlt hónapokban feszült volt a viszony a Balkánon.

Hiába kéri Washington és az Európai Unió is, hogy Pristina álljon le, ők nem hajlandóak erre, nem szünteti meg a százszázalékos vámot. Johannes Hahn uniós bővítési biztos csütörtökön Pristinában tárgyalt Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnökkel az ország európai integrációjáról, illetve az integrációs folyamat felgyorsítása érdekében szükséges lépésekről. 

Johannes Hahn azt kérte Ramush Haradinajtól, hogy kormánya vonja vissza a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra kivetett vámot, amelyet november végén vezetett be.

Pristina mindaddig nem vonja vissza az intézkedést, amíg Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét"

– válaszolta Haradinaj.

A balkáni ország 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. 

De mi is ez a vámháború?

Pristina azt követően vetett ki 100 százalékos vámot a szerbiai és boszniai árukra, miután Belgrád sikeres lobbizásának következményeként Koszovót novemberben nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. Bosznia-Hercegovina Belgrádhoz hasonlóan nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így a vámnövekedést rá is kiterjesztette Pristina. 

A vám brutális megemelése a koszovói szerbeket ellehetetleníti attól, hogy szerbiai termékeket vásároljanak Koszovóban, ugyanis ilyen magas áron senki nem akarja majd azokat beszállítani az országba.

Pristinai utcakép. Fotó: Bokor Gábor

Ramush Haradinaj csütörtökön inkább a koszovói állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer eltörléséről kívánt beszélni az EU-biztossal. Mint mondta: Koszovó minden feltételnek eleget tett, így itt az ideje, hogy Brüsszel eltörölje a vízumkényszert. Johannes Hahn viszont azzal a kijelentéssel zárta rövidre az erről szóló beszélgetést, hogy a vízumliberalizációról már tavaly decemberben döntöttek, és arra nem kerülhet sor 2020 előtt, úgyhogy 2019 elején felesleges erről vitát nyitni.

Európa puskaporos hordója

Egy kicsit mindenki megijedt, mennyire elharapódzott a viszony Belgrád és Pristina között.  November végén, ahogyan arról mi is beszámoltunk, a koszovói albán csapatok indultak meg a szerbek lakta Észak-Koszovóba és a szerbiai határ felé. Aleksandar Vucic szerb elnök akkor azt nyilatkozta, hogy a fegyvereseket feltehetőleg két ok miatt küldték a szerbek lakta területre: egyrészt erőfitogtatásból, másrészt pedig a Szerbiával közös zöldhatár ellenőrzésére, hogy megakadályozzák a szerbiai áruk Koszovóba juttatását.

Fotó: AFP

Az albánok ezek után több helyen is máglyán égették el a szerb árukat, amit a szerb államfő nácizmusnak nevezett. Ramush Haradinaj koszovói kormányfő egy nappal a vámok megemelése után arról beszélt, hogy a vámokat csak akkor csökkentik, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Vereséggel kezdte a magyar válogatott az Eb-selejtezőket

Vereséggel kezdte a magyar válogatott az Eb-selejtezőket

hajrá, magyarok!

Szlovákia 2-0-ra legyőzte Magyarországot a 2020-as Eb selejtezősorozatában.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap!

Orbán Viktor stratégiai csatát nyert a bevándorláspárti erőkkel szemben

Orbán Viktor stratégiai csatát nyert a bevándorláspárti erőkkel szemben

piszkostizenkettő

Hiába próbáltak meg mindent a bevándorláspárti globalista erők a nemzetállamok szuverenitásának védelmét és a kötelező migránsbetelepítés elutasítását képviselő Magyarország szankcionálására. A Fideszt és Orbán Viktort lejáratni akaró európai elit egyetlen politikai célja sem valósult meg. Magyarország viszont méltósággal, önálló európai tényezőként jött ki a vitából.

Timmermans Juncker védelmére kelt, Sargentini őrjöngött egy nagyot

Timmermans Juncker védelmére kelt, Sargentini őrjöngött egy nagyot

kinyílott a pitypang

Az Európai Bizottság első alelnöke megvédte Jean-Claude Junckert. Judith Sargentini szerint felháborító, hogy még mindig nem történt előrelépés a hetes cikkely szerinti eljárásban. Erről szólt a legújabb Soros-szeánsz Brüsszelben.

Az év meccse, a személyes "román-magyarom" jön ma este

Az év meccse, a személyes "román-magyarom" jön ma este

hajrá, magyarok!

Marco Rossi szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy élete meccsére készül. Ezzel nincs egyedül!

Nincsen jobb- vagy baloldali klímaváltozás

Nincsen jobb- vagy baloldali klímaváltozás

ökojobb

Felelős gondolkodásra van szükség a Föld megmentése érdekében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére