Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Decemberig eldől, maradhat-e Demeter Márta a honvédelmi bizottságban

2018. október 25. 16:42

A Kövér László házelnök által elrendelhető felülvizsgálat dönti majd el, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke - jelentette be Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület ülése után.

Kósa Lajos azt mondta: szerdán kezdeményezte Kövér László házelnöknél, hogy rendelje el Demeter Márta nemzetbiztonsági átvilágításának felülvizsgálatát, mert kiderült, a képviselő nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra politikai előny érdekében. Ráadásul Demeter Márta "hazudott is az adattal kapcsolatban" – tette hozzá.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A bizottsági elnök kiemelte:

A honvédelmi bizottság nemzetbiztonsági szempontból érzékeny testület, számtalan olyan adatot ismernek meg, amely nem nyilvános, korlátozott terjesztésű vagy titkos minősítésű. Aki képviselői esküjét megszegve nem nyilvános adatot nyilvánosságra hoz politikai megfontolásból, az felveti, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent."

Ennek eldöntése a felülvizsgálat függvénye, melynek keretében számos körülményt kell vizsgálni. Például meg kell vizsgálni, hogy Demeter Márta a nem nyilvános adatokba való betekintésekor megkapta-e az előírás szerinti tájékoztatást arról, hogy az általa megismert adatnak mi a minősítése, nyilvánosságra hozható-e. Továbbá, hogy van-e más háttér, amit a nemzetbiztonsági kockázat megítélésénél tudni kell, például megrendelésre követte-e el tettét Demeter Márta.

Kósa Lajos felvetette: ki tud garanciát adni arra, hogy Demeter Márta a követező időszakban, ha megismerne valamilyen minősített adatot, akkor politikai megfontolásokból nem hozza nyilvánosságra. Bizottsági elnökként neki kell biztosítania a testület törvényes működését – szögezte le a fideszes politikus, hozzátéve: ezért kezdeményezte a házelnöknél a felülvizsgálat elrendelését. Ha Kövér László elfogadja ezt, akkor a megfelelő eljárásban mérlegelik, hogy Demeter Márta kockázatot jelent-e vagy nem.

Kósa Lajos szerint nagyjából egy hónapot vehet igénybe a felülvizsgálat, így a parlament november végén foglalkozhat az üggyel.

Ha bebizonyosodik, hogy Demeter Márta tette miatt kockázatot jelent, akkor kezdeményezni kell a bizottságból való visszahívását. Ez az LMP-t nem érinti, a pártnak lehetősége van mást jelölni a bizottságba alelnöknek, akinek szintén át kell esnie az átvilágításon"

– tette hozzá.

Kósa Lajos azt is elmondta, ha Demeter Mártát kizárják a bizottságból, a honvédelmi és rendészeti bizottság nyílt ülésén vendégként akkor is részt vehet, viszont a jövőben csak olyan adatokat ismerhet majd meg, amelyekre az általános képviselői jogállás lehetőséget ad – közölte.

Mint ismeretes, Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke október 16-án fordult írásbeli kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez annak kapcsán, hogy a honvédség A319-es Airbus típusú repülőgépével miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát. Ezt mindenki cáfolta, majd kiderült, hogy egy Orbán vezetéknevű magyar katona és – engedéllyel rendelkező – családja utazott a gépen. Ezután egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt. Erre reagálva többen is megerősítették: a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem utazott a gépen.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Demeter Mártát az általa közölt álhírek miatt több alkalommal, többen is felszólították, hogy távozzon a honvédelmi és rendészeti bizottságából, adja vissza parlamenti mandátumát. Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke bejelentette, szerdán kezdeményezi Kövér László házelnöknél Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát. Az LMP képviselőnője a sajtóban megjelentetett, kérdésbe burkolt állításokat tartalmazó és valótlan álhírnek bizonyult kijelentéseiért egyetlen igaztalanul megvádolt féltől sem kért még bocsánatot, továbbá nem ismerte el, hogy hibázott. 

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

amerika, london, párizs

Továbbra is túl sok bevándorló érkezik Németországba, egyes civil szervezetek pedig jogállamban elfogadhatatlan módon akadályozzák a védelemre nem szoruló kérelmezők kitoloncolását - mondta a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

Mérő László: "Messze alatta van az ingerküszöbömnek a Zsidó Olimpia!"

Mérő László: "Messze alatta van az ingerküszöbömnek a Zsidó Olimpia!"

Maccabi

Mérő Lászlót, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzorát kérdeztük arról, mit gondol a Maccabi Játékokról.

A franciaországi zsidó diákok 85 százalékát érte eddig antiszemita inzultus

Egy közvélemény-kutatás szerint a franciaországi zsidó egyetemista diákok 85 százaléka tapasztalta meg az antiszemitizmus valamely formáját. A nem zsidó származású, franciaországi diákok 45 százaléka számolt be arról, hogy látott már antiszemita cselekményt, megnyilvánulást élete során.

Orbán Viktor: egy új Európa felépítéséhez kell hozzákezdenünk

Orbán Viktor: egy új Európa felépítéséhez kell hozzákezdenünk

kétharmad

A magyar kormányfő a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában adott interjút, ahol a fő téma a Fidesz és az EPP közti vita, valamint az európai parlamenti választás volt.

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

szabad vasárnap

Elsőre egy nagyon egyszerű és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörről, amit viszont egy multi készíttetett.

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

szabad vasárnap

Egy nemzet sem szeret egy számára idegen civilizáció csicskása lenni. Elrabolt világ-kritika.

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Maccabi

Sporttörténeti konferenciát rendezett az Európai Maccabi Szövetség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére