Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Börtön a szegénységért: sok ezer amerikai ül csak azért, mert nincs pénze az óvadékra

2017. május 29. 20:37

NEW YORK, 20:37

Több amerikai lap is arra hívja fel a figyelmet, hogy valami félresiklott az USA óvadékos rendszerére épülő igazságszolgáltatás működésében. A hírek szerint az Egyesült Államokban a jelenlegi jogalkalmazási gyakorlat miatt, ártatlanul is könnyen börtönben találhatja magát bárki, akár hosszabb időre is, ha épp nincs annyi pénze, hogy kifizesse az óvadékot a szabadon bocsátásáért.

2016-ban New York City átlagosan 7.633 embert tartott börtönben olyan előzetes letartóztatás alapján, amelyből óvadék fizetésével azonnal kiszabadulhattak volna a gyanúsítottak.

Az előzetes letartóztatás, mint legsúlyosabb kényszerintézkedés alá vont személyt  –hazánkhoz hasonlóan – az Egyesült Államokban is megilleti az ártatlanság véleleme, amíg a bíróság jogerősen el nem ítéli az adott bűncselekmény elövetéséért.

Az USA-ban ugyanakkor a jelenlegi jogalkalmazási gyakorlat miatt bárki börtönben találhatja magát akár hosszabbnak tekinthető időre is, ha szegényebb, és nincs annyi pénze, hogy kifizesse az óvadékot a szabadon bocsátásáért.

Sok vádlottat tartanak fogva előzetesben a hatóságok, annak ellenére is, hogy csak olyan alacsony szintű, nem erőszakos bűncselekmények elkövetésével vádolják őket, mint a tiltott kábítószer-használat, illetve birtoklás. Az óvadék rendszer visszás működésével kapcsolatban a The New York Times Maranda Lynn O'Donnell nevű 22 éves egyedülálló anya esetét idézte fel, akit a texasi Harris megyében azért helyeztek előzetes letartóztatásba, mert érvényes jogosítvány nélkül vezette autóját még tavaly. 

A bíró 2500 dollár óvadékot állapított meg ügyében, mivel azonban ennek kifizetését az egyedülálló anya nem tudta teljesíteni, kénytelen volt három napot börtönben ülni, annak ellenére, hogy esetében nem állt fenn a szökés veszélye, ahogy annak a veszélye sem, hogy szabadon bocsátása bárkire nézve is veszélyt jelenthet.

A mi társadalmunkban a szabadság a legfőbb norma, ami alól a bírósági tárgyalás nélküli, illetve a bírósági tárgyalás előtti fogvatartás esete csupán nagyon korlátozottan lehetséges"

– idézi az amerikai lap az amerikai legfelsőbb bíróságot.

Ennek ellenére azonban Amerikában az olyan szegény embereket mint O'Donnell asszony napokig, hetekig vagy akár hónapokig is csak azért börtönben tarthatják, mert nem rendelkeznek elegendő készpénzzel ahhoz, hogy az óvadékot kifizetve mentesíthessék magukat.

Az amerikai sajtó szerint ez a rosszul működő óvadék rendszer tehető felelőssé azért, hogy ma sokszor inkább bűnösnek vallják magukat a kisebb bűncselekményekkel megvádoltak, akkor is, ha ártatlanok.

Az alkotmány alapján hivatalosan mindenki ártatlan, amíg jogerősen el nem ítélik.

Ezt azért teszik, mert így az addig előzetesben töltött időt kapják általában büntetésként, amit már leültek, tehát szabadon távozhatnak.

Az igazságszolgáltatás rendszerhibáját nagy valószínűséggel az okozza, hogy a hatóságok a profit termelésében érdekeltek.

Miközben a bíróságok érdekeltek az óvadék bevételek növelésében, addig a magánfenntartású börtönök a minél nagyobb mértékű kihasználtságban érdekeltek. Ezért tart a rendszer mindenképpen sok embert fogva.

A The New York Times szerint az óvadék rendszer jelenlegi formája erkölcstelen és súlyosan sérti az Egyesült Államok lakóinak alkotmányos jogait, ezért ennek működését azonnali hatállyal fel kellene függeszteni.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

amerika, london, párizs

A Belga Állambiztonsági Szolgálat (VSSE) bejelentése szerint már száz fölé emelkedett az országban azoknak a szélsőségesen radikális iszlamista eszméket valló szalafista csoportoknak a száma, amelyek nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősülnek. A radikális iszlamizmus brüsszeli megerősödése Belgium és az EU terrorellenes erőfeszítéseinek a kudarcát jelenti.

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

amerika, london, párizs

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel Essen városában lángoltak az autók, személyi sérülés nem történt.

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

amerika, london, párizs

Végleg kipukkadt a liberálisok álhír-buborékja: William Barr sajtótájékoztatón jelentette be, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy akár Donald Trump, akár más amerikai állampolgár összejátszott volna az oroszokkal az elnökválasztással kapcsolatban.

Egy svéd imám azt akarja, hogy a kormány segítse a visszatérő terroristák integrációját

Kashif Virk imám szerint az Iszlám Állam volt harcosainak csak a megfelelő iszlámra van szükségük az integrációhoz, szerinte ugyanis az egykori terroristák simán élhetnek újra normális életet akár Svédországban is.

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

ökojobb

Egy tanulmány részletesen foglalkozott azzal, hogy vajon az elektromos autók tényleg annyival zöldebbek-e, mint amennyire promózzák azokat. Arra jutottak, hogy nem biztos, és még az is lehet, hogy a sokat szidott dízelek kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

Bajban vannak az európai liberálisok

Bajban vannak az európai liberálisok

amerika, london, párizs

Tovább dagad a pártfinanszírozási botrány Brüsszelben, a bevándorláspárti liberálisok még most sem tudnak elszámolni a multiktól kapott támogatásokkal.

Zuckerbergék még az e-mailekhez is hozzáfértek

Zuckerbergék még az e-mailekhez is hozzáfértek

century-on

Azt írják, már bánják, és a jövőben változtatnak majd ezen.

Salvini: Olaszország kikötői továbbra is zárva maradnak a migránstaxik előtt

Az olasz belügyminiszter a Líbiában dúló harcok óriási kockázatairól beszélt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére