Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Berlusconi visszatéréséről és a migráció megfékezéséről szólt az év Olaszországban

2017. december 24. 10:38

RÓMA, 10:38

A már a 2018-as parlamenti választásokra készülő Olaszországot az utóbbi egy évben Paolo Gentiloni miniszterelnök vezette, aki kormánya legnagyobb eredményeként a Líbiából érkező migráció megfékezését könyvelheti el. Az idei év másik újdonságának Silvio Berlusconi visszatérése számít az olasz jobbközép élére.

Mint ismert, Olaszországban 2016 és 2017 fordulója kormányfőváltással zajlott, mivel az alkotmányos referendumon megbukott Matteo Renzi párttársának, Paolo Gentiloninak adta át a helyét. Akkor senki sem jósolt hosszú jövőt, legfeljebb pár hónapot a Gentiloni-kormánynak, amely azonban a helyén tudott maradni egészen a törvényhozási ciklus végéig. Egyesek már azt találgatják, hogy a 2018-as parlamenti választások után esetleg kialakuló patthelyzetben továbbra is Paolo Gentiloni maradhat az olasz miniszterelnök, talán egy szakértői csapattal.

Gentiloni stabil tényezővé vállt

Az év végi felmérésekben a legnépszerűbb olasz politikusként szerepel mintegy negyven százalékos támogatottsággal. Nemzetközi ismertségét növelte a márciusban az Európai Unió elődszervezetét megalapító Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóján rendezett ünnepi EU-csúcs Rómában, valamint a szicíliai Taorminában májusban tartott G7-csúcs.

Fotó: AFP

Azonban a balközép Gentiloni-kormány tevékenységének nagy hiányossága a választási reform elmaradt megvalósítása. Jelentős fordulatnak számított viszont Marco Minniti belügyminiszteri kinevezése, aki a migrációs áradat megfékezését kapta feladatul.

A korábbi olaszországi befogadási politikával szemben Minniti a migráció leállítását tűzte ki célul:

  • januárban Tripoliban migrációs megállapodást kötött a líbiai nemzeti egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnökkel,
  • áprilisban a Líbia déli határtérségét uraló törzsek vezetőit ültette tárgyalóasztalhoz Rómában, és maratoni egyeztetés után békemegállapodást köttetett velük.

Amikor júniusban az érkezők száma tömegessé vált és két nap alatt több mint 12 ezren kötöttek ki az olaszországi partokon, Marco Minniti nemzetbiztonsági veszélyt kiáltott. Július 23-án a líbiai egységkormány segítséget kért Olaszországtól az embercsempészet megfékezésére, Róma pedig hadihajókat küldött a líbiai vizekre az észak-afrikai állam parti őrsége munkájának megerősítésére. Az olasz kormány együttműködési megállapodást írt alá líbiai polgármesterekkel is: utakat, kórházakat, infrastruktúrát építenek az embercsempészekkel szembeni fellépésért cserébe.

Az olasz kormány fellépett a civil szervezetek ellen is

Ezzel egy időben az olasz belügyi tárca szabályozta a nem kormányzati szervezetek (NGO) földközi-tengeri mentési műveleteit. Miután olasz ügyészségek vizsgálatot indítottak egyes NGO-k ellen, amelyekkel szemben az embercsempészekkel való összejátszás gyanúja merült fel, a római kormány úgynevezett magatartási kódexet íratott alá a NGO-kal.

Fotó: AFP
A szervezeteket finanszírozásuk átláthatóságára és a hatóságokkal való együttműködésre kötelezték. A kezdeti ellenállás után a földközi-tengeri mentést végző tucatnyi szervezet többsége csatlakozott a kódexhez.

Olaszország tengeri határainak lezárása, vagyis a líbiai parti ellenőrzés megerősítése, valamint a mentések szigorú szabályozása augusztustól a migráció rohamos visszaeséséhez vezetett. December 20-ig valamivel kevesebben mint 119 ezren érkeztek a tavaly egész éves több mint 181 ezerrel szemben. Az MTI emlékeztet, Olaszország három év óta először csökkentette az érkező migránsok számát. 

Berlusconi újrázna

A migrációs politikában történt váltás azonban jövőre várhatóan nem lesz elegendő a balközép erők kormányon maradásához. 2017 végére Matteo Renzi politikai csillaga vélhetően végérvényesen lehanyatlott, a mindenkori legalacsonyabb szintre (24 százalékra) taszítva a balközép Demokrata Párt (PD) népszerűségét.

Fotó: AFP

A politikai életbe visszatért 81 éves Silvio Berlusconi viszont egységbe rázta az olasz jobbközépet, amelynek népszerűsége már megközelíti a negyven százalékot. Berlusconi visszatérése az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) eddigi sikerét is megfékezte, amihez az is hozzájárult, hogy a civil mozgalmat alapító Beppe Grillo a párt miniszterelnök-jelöltjének, Luigi Di Maiónak adta át a helyét. 2017 utolsó napjaiban várható az olasz parlament feloszlatása és a tavaszi választások kitűzése.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Beismerte a gyilkosságokat a Brazíliában elfogott olasz kommunista gerilla

Beismerte a gyilkosságokat a Brazíliában elfogott olasz kommunista gerilla

amerika, london, párizs

A Brazíliában elfogott Cesare Battisti olasz szélsőbaloldali szökevény elismerte azt a négy gyilkosságot, ami miatt 37 éven át szökésben volt.

A jogsértő ellenzék már az Állami Számvevőszék függetlensége ellen folytat támadást

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke megelégelte az ÁSZ-t érő ellenzéki támadásokat, ezért levélben arra kérte Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, hogy a tegyen lépéseket a jogállamiságot képviselő független szervezet elleni képviselői támadások megakadályozására.

Muszlimok miatt utasított el egy keresztény menedékkérőt a brit kormány

Muszlimok miatt utasított el egy keresztény menedékkérőt a brit kormány

amerika, london, párizs

Még csak nem is tudta a belügy egyenesen megmondani az iráni menekültnek, hogy miért utasították el kérelmét. Helyette megkérdőjelezték, hogy őszinte volt-e megtérése a keresztény vallásba, és veszekedni kezdtek vele.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Macron rendőrei pénzbüntetést szabnak ki arra, aki a sárgamellényeseket támogatja

Macron rendőrei pénzbüntetést szabnak ki arra, aki a sárgamellényeseket támogatja

amerika, london, párizs

Súlyos pénzbüntetést kapott egy párizsi házaspár a hétvégén, miután olyan ruházatban jelentek meg a közterületen, amelyen a sárgamellényesek egyik politikai javaslata szerepelt.

A muszlim imavezetők 90 százaléka külföldről érkezik Németországba

Az imámok közel 90 százaléka külföldről, elsősorban Törökországból és Észak-Afrikából érkezik a németországi mecsetekbe - derült ki a Konrad Adenauer Stiftung tanulmányából.

Németország európai FBI-t hozna létre a jelenlegi Europolból

A CDU/CSU európai uniós választási programja a közös hadsereg mellett már egy európai rendőri nyomozóhatóság, egy európai FBI létrehozását is a német jobbközép pártok uniós céljai között nevesít.

Rágcsát és sört bekészíteni, élvezzük a haladó hisztériát

Rágcsát és sört bekészíteni, élvezzük a haladó hisztériát

piszkostizenkettő

Az amerikai demokraták - és csatolt globalista testvéreik szerte a világon - a 2016-os elnökválasztás óta nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy Trump elnök lett. Ezért azóta fölvették azt a pózt, ami legjobban illeszkedik lényegükhöz: a toporzékoló, hisztériás kisgyerekét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére