Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
szabad vasárnap
 
 
 
 

Bemutatjuk a csodatojást tojó tyúkot!

Kozma Zsuzsi, Nagy Gábor

2018. január 11. 17:28

Csodájára jár a magyar sajtó annak a taszári tyúknak, amelyik pár nappal korábban gigatojásokat tojt Cserepes Boldizsárné kertjében.

Először a kapos.hu számolt be a mindennapinak igazán nem mondható történetről, s onnan szinte az egész magyar sajtó átvette a taszári gigatojások történetét. Közben már magyarázatot is kaptunk az igazán különleges jelenségre.

„Én mondhattam azt, hogy nekem nagyobbat tojik a tyúkom, mint másnak a lúdja, mert valójában olyan nagy volt” – mesélte nekünk büszkén Cserepes Boldizsárné, aki később meg is mutatta a csodatyúkot. Mint mondta, összesen öt csodatojást tojt a hétköznapinak semmiképp sem mondható tyúkja. Egyet sajnos eltört, a többit pedig a többi médiumnak már feltörte, így élőben sajnos nem láthattuk már a gigatojásokat, de a tyúkot megnéztük.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Mi is az a taszári csodatojás?

Cserepes Boldizsárné csodatyúkja olyan tojásokat tojt, amikben volt még egy másik is. Ám a különös történetre a tudósok már választ is adtak. Dr. Csörgő Tibor, az ELTE Anatómiai, Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszékének oktatója így magyarázta a különös tojás kialakulását: a tojás valójában a madár petéje, amely igen hosszú utat tesz meg a petefészektől egészen a kloákáig. A megtermékenyített petesejt egy hosszú csövön halad a kloáka felé, közben rakódnak rá a szikanyagok: a sárgája, a fehérje, a héj maga és a különböző pigmentanyagok. Ekkor csúszhat hiba a rendszerbe, ugyanis a taszári tyúk szervezete a tojását egy másik tojásba foglalta. Hasonló, de gyakoribb „hiba”, hogy egy tojásnak két sárgája van.

Arra azonban egyelőre kevés az esély, hogy a tyúk ismét gigatojásokat tojjon. Szombat óta ugyanis nem tojt gigatojásokat, pedig háromnaponta szokott tojni ötöt.

„Hát de most képzeljék el, hogy májusi csibe. […] Az az igazság, hogy a mostani tyúkok nem ’kotyulnak’ el. És énnekem van törpetyúkom. S akkor az elkotyult, az alá tettem kilenc normális tojást, s abból kikelt nyolc. S az a nyolc ’felneveledett’, s abból volt ez” – mesélte Cserepes Boldizsárné a 888.hu-nak, hogyan született az állat. Később megkérdeztük tőle, hogy mit szólt akkor, amikor meglátta a gigatojásokat.

Fotó: Kozma Zsuzsi

„Csodálkoztam, mert hogy a fenébe, hát melyik lehetett az? Az egyik alkalommal reggel látom – ’mert meg szokom nézni van-e nála tojás’ –, azért jól ki van neki tágulva a feneke, és hát mondom, ennél nagy tojás van. Hát reggel nyolc órakor engedtem ki, akkor még nála volt, délbe megyek ki, még mindig benn ül. No, hát én fölöltöztem, aztán ott kivártam, míg megtojt. És így tudom, hogy melyik a tyúk.”

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit készített volna a gigatojásból. Cserepes Boldizsárné ugyanis csak a konyhában vette észre, hogy nemcsak gigatojásról, hanem csodatojásról van szó.

„Bundás kenyeret!” – válaszolt lelkesen. „Hát egy tojás kitett majdnem három tojást. […] Először, amit fölütöttem, ugye benne volt a héjas tojás. Meg a fehérje. És akkor itt szóltam a második szomszédnak, mondom neki, hogy mi van. S akkor annak valami osztálytársa vagy tanítványa – Tanítónő vagy óvónő? Annyira már nem tudom – ő szólt, hogy a tévénél van valami ismerőse, akik szombaton 11 órakor ki is jöttek. S akkor törtem föl kettőt. De már a másikat, amit feltörtem, abba már kívülről már sárga is volt.”

Cserepes Boldizsárné elmesélte azt is, hogy még sosem tojtak neki a tyúkjai ehhez fogható tojásokat. Pedig a taszári hölgy 1967 óta (ekkor költözött ide) tart tyúkokat a kertjében.

Ám, ha szerencsések vagyunk, akkor könnyen hallhatunk még a taszári csodatyúkról, a gazdája ugyanis elmondta: nem tervezi levágni még az állatot. Csak akkor, ha „már nem fog tojni”.

Mint fogalmazott:

„Hát az még két évig is tojik, hogy ha nem lesz valami problémája. De hát ki tudja! […] Mondtam is már: kenyerem javát megettem, de tényleg. De ilyennel még nem találkoztam.”

Fotó: Kozma Zsuzsi

De nem a gigatojást tojó tyúk az egyetlen különleges állat a taszári hölgy kertjében!

„Hát nekem van egy olyan tyúkom – csak ezt nem tudom megmutatni –, ami zöld héjút tojik, és koleszterinmentes” – mondta büszkén Cserepes Boldizsárné. Mint mesélte, ezt a tyúkot úgy szerezte, hogy a piacon vett tíz tojást, amiket kikeltetett. Aztán az egyik tyúk elkezdett zöld héjú tojásokat tojni, amiket az egyik ismerőse bevizsgáltatott, és kiderült: valóban koleszterinmentesek.

A benti beszélgetés után kimentünk, hogy megnézzük a csodatyúkot. A taszári hölgy megfogta az állatot, oda is adta nekünk, hogy mi is fogjuk meg. Meg is kérdezte, hogy szerintünk hány kiló. Mi három kilót tippeltünk, ám tévedtünk. „Több! Van ez négy kiló is!” – mondta a hölgy, aki ekkor már büszkén, lábánál fogta a csodatojást tojó tyúkját. A tyúkólban láttuk még a zöld héjú tojást tojó állatot is, az fekete volt.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Tillerson: "Észak-Korea tárgyalni fog az Egyesült Államokkal"

Tillerson: "Észak-Korea tárgyalni fog az Egyesült Államokkal"

amerika, london, párizs

Észak-Korea végül tárgyal majd az Egyesült Államokkal, mert Kína együttműködése a washingtoni nyomásgyakorló kampánnyal kezdi éreztetni már hatását - jelentette ki Rex Tillerson szerdán a kaliforniai Stanford Egyetemen tartott beszédében.

Bitcoinod van? Van egy rossz hírem!

Egy hónap alatt értékének csaknem a felét elvesztette a virtuális valuta, aminek árfolyama szerda délután tízezer dollár alá csúszott.

A legmagasabb rangú amerikai dzsihadista exfelesége vallott az iszlámról

Férjével együtt mentek Szíriába és álltak az Iszlám Állam szolgálatába, de ő hamar megunta, így elszökött.

"A migránsokat nem szabad kvóták szerint szétosztani Európában"

"A migránsokat nem szabad kvóták szerint szétosztani Európában"

közeleg a tél

Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének a bolgár elnökség programjával foglalkozó vitáját követően elmondta, hogy a migráció nem vezethet további megosztottsághoz a tagállamok között, a migránsokat nem lehet kötelező kvóták szerint szétosztani Európában.

A görög kommunisták megint randalíroztak

A csődközelben lévő állam szigorítani akart, amire anarchista fiatalok berontottak a pénzügyminisztérium épületébe.

Stabilizálódhat a helyzet Katalóniában

Stabilizálódhat a helyzet Katalóniában

amerika, london, párizs

Megalakult Katalónia új összetételű parlamentje szerdán Barcelonában, amely első ülésén megválasztotta a törvényhozás új, függetlenségpárti elnökét, valamint elnökségét.

Egy késelő migránstinit börtön helyett inkább kitiltanak a városból

Egy 15 éves migránst és édesapját arra szólította fel a városvezetés, hogy költözzenek el Cottbusból, mivel a fiú részt vett egy késeléses támadásban.

Élet a francia börtönökben: túl sok az iszlamista, nem éri meg havi 1500 euróért itt dolgozni

Élet a francia börtönökben: túl sok az iszlamista, nem éri meg havi 1500 euróért itt dolgozni

amerika, london, párizs

A hét eleje óta sztrájkolnak a francia börtönőrök az embertelen állapotok miatt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére