Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
szabad vasárnap
 
 
 
 

Bemutatjuk a csodatojást tojó tyúkot!

Kozma Zsuzsi, Nagy Gábor

2018. január 11. 17:28

Csodájára jár a magyar sajtó annak a taszári tyúknak, amelyik pár nappal korábban gigatojásokat tojt Cserepes Boldizsárné kertjében.

Először a kapos.hu számolt be a mindennapinak igazán nem mondható történetről, s onnan szinte az egész magyar sajtó átvette a taszári gigatojások történetét. Közben már magyarázatot is kaptunk az igazán különleges jelenségre.

„Én mondhattam azt, hogy nekem nagyobbat tojik a tyúkom, mint másnak a lúdja, mert valójában olyan nagy volt” – mesélte nekünk büszkén Cserepes Boldizsárné, aki később meg is mutatta a csodatyúkot. Mint mondta, összesen öt csodatojást tojt a hétköznapinak semmiképp sem mondható tyúkja. Egyet sajnos eltört, a többit pedig a többi médiumnak már feltörte, így élőben sajnos nem láthattuk már a gigatojásokat, de a tyúkot megnéztük.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Mi is az a taszári csodatojás?

Cserepes Boldizsárné csodatyúkja olyan tojásokat tojt, amikben volt még egy másik is. Ám a különös történetre a tudósok már választ is adtak. Dr. Csörgő Tibor, az ELTE Anatómiai, Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszékének oktatója így magyarázta a különös tojás kialakulását: a tojás valójában a madár petéje, amely igen hosszú utat tesz meg a petefészektől egészen a kloákáig. A megtermékenyített petesejt egy hosszú csövön halad a kloáka felé, közben rakódnak rá a szikanyagok: a sárgája, a fehérje, a héj maga és a különböző pigmentanyagok. Ekkor csúszhat hiba a rendszerbe, ugyanis a taszári tyúk szervezete a tojását egy másik tojásba foglalta. Hasonló, de gyakoribb „hiba”, hogy egy tojásnak két sárgája van.

Arra azonban egyelőre kevés az esély, hogy a tyúk ismét gigatojásokat tojjon. Szombat óta ugyanis nem tojt gigatojásokat, pedig háromnaponta szokott tojni ötöt.

„Hát de most képzeljék el, hogy májusi csibe. […] Az az igazság, hogy a mostani tyúkok nem ’kotyulnak’ el. És énnekem van törpetyúkom. S akkor az elkotyult, az alá tettem kilenc normális tojást, s abból kikelt nyolc. S az a nyolc ’felneveledett’, s abból volt ez” – mesélte Cserepes Boldizsárné a 888.hu-nak, hogyan született az állat. Később megkérdeztük tőle, hogy mit szólt akkor, amikor meglátta a gigatojásokat.

Fotó: Kozma Zsuzsi

„Csodálkoztam, mert hogy a fenébe, hát melyik lehetett az? Az egyik alkalommal reggel látom – ’mert meg szokom nézni van-e nála tojás’ –, azért jól ki van neki tágulva a feneke, és hát mondom, ennél nagy tojás van. Hát reggel nyolc órakor engedtem ki, akkor még nála volt, délbe megyek ki, még mindig benn ül. No, hát én fölöltöztem, aztán ott kivártam, míg megtojt. És így tudom, hogy melyik a tyúk.”

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit készített volna a gigatojásból. Cserepes Boldizsárné ugyanis csak a konyhában vette észre, hogy nemcsak gigatojásról, hanem csodatojásról van szó.

„Bundás kenyeret!” – válaszolt lelkesen. „Hát egy tojás kitett majdnem három tojást. […] Először, amit fölütöttem, ugye benne volt a héjas tojás. Meg a fehérje. És akkor itt szóltam a második szomszédnak, mondom neki, hogy mi van. S akkor annak valami osztálytársa vagy tanítványa – Tanítónő vagy óvónő? Annyira már nem tudom – ő szólt, hogy a tévénél van valami ismerőse, akik szombaton 11 órakor ki is jöttek. S akkor törtem föl kettőt. De már a másikat, amit feltörtem, abba már kívülről már sárga is volt.”

Cserepes Boldizsárné elmesélte azt is, hogy még sosem tojtak neki a tyúkjai ehhez fogható tojásokat. Pedig a taszári hölgy 1967 óta (ekkor költözött ide) tart tyúkokat a kertjében.

Ám, ha szerencsések vagyunk, akkor könnyen hallhatunk még a taszári csodatyúkról, a gazdája ugyanis elmondta: nem tervezi levágni még az állatot. Csak akkor, ha „már nem fog tojni”.

Mint fogalmazott:

„Hát az még két évig is tojik, hogy ha nem lesz valami problémája. De hát ki tudja! […] Mondtam is már: kenyerem javát megettem, de tényleg. De ilyennel még nem találkoztam.”

Fotó: Kozma Zsuzsi

De nem a gigatojást tojó tyúk az egyetlen különleges állat a taszári hölgy kertjében!

„Hát nekem van egy olyan tyúkom – csak ezt nem tudom megmutatni –, ami zöld héjút tojik, és koleszterinmentes” – mondta büszkén Cserepes Boldizsárné. Mint mesélte, ezt a tyúkot úgy szerezte, hogy a piacon vett tíz tojást, amiket kikeltetett. Aztán az egyik tyúk elkezdett zöld héjú tojásokat tojni, amiket az egyik ismerőse bevizsgáltatott, és kiderült: valóban koleszterinmentesek.

A benti beszélgetés után kimentünk, hogy megnézzük a csodatyúkot. A taszári hölgy megfogta az állatot, oda is adta nekünk, hogy mi is fogjuk meg. Meg is kérdezte, hogy szerintünk hány kiló. Mi három kilót tippeltünk, ám tévedtünk. „Több! Van ez négy kiló is!” – mondta a hölgy, aki ekkor már büszkén, lábánál fogta a csodatojást tojó tyúkját. A tyúkólban láttuk még a zöld héjú tojást tojó állatot is, az fekete volt.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Senkik országa

Különös élménnyel gazdagodtam a hétvégén, ugyanis személyesen is áldozatul estem annak a mindent átszövő felsőbbrendűségi érzésnek, amelyről idáig többnyire csak közéleti szereplők tapasztalatai alapján volt alkalmam írni. Szubjektív beszámoló egy szürreális találkozóról és a liberális lelkületről.

889
A németek háromnegyede kihátrált Merkel mögül

A németek háromnegyede kihátrált Merkel mögül

amerika, london, párizs

Nem mintha eddig a helyzet magaslatán lett volna, de a Horst Seehofer által adott kéthetes ultimátum gőzerővel tolja Merkelt a teljes politikai megsemmisülés felé. Ezt igazolja egy frissen publikált kutatás is, amiből az látszik, hogy a németek háromnegyede elfordult már a kancellártól.

Spanyol kollégistákat túrtak ki helyükről az Aquarius migránsai miatt

Spanyol kollégistákat túrtak ki helyükről az Aquarius migránsai miatt

amerika, london, párizs

Nagylelkű és humanitárius gesztust akart tenni Madrid azzal, hogy úgy döntött, befogadja az Aquarius fedélzetén ragadt migránsokat. A gond csak az, hogy ezzel saját őshonos állampolgárait hozta kényelmetlen helyzetbe: azt mondták a spanyol tanulóknak, hogy 24 órájuk van kiköltözni kollégiumukból.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Lássuk, mi várható a mai nap.

Trump: az illegális bevándorlás szörnyű dolog

Trump: az illegális bevándorlás szörnyű dolog

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök " szörnyű dolognak" nevezte az illegális bevándorlást, védelmébe vette a gyermekeket bevándorló szüleiktől elválasztó gyakorlatot, de leszögezte, hogy a határon kialakult válságot meg kell oldani.

Kilép az USA az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szerint a tanács nem méltó a nevére.

Ennyi: bevándorlási különadót kell fizetniük a bevándorlást segítő szervezeteknek

Amit Nyugaton nem tudnak megoldani a bürokraták, azt Magyarországon lazán megoldja a kormány.

Pár tucat afrikai migráns kitúrja a helyieket Amszterdamból

Pár tucat afrikai migráns kitúrja a helyieket Amszterdamból

amerika, london, párizs

A magát "We are here" névvel illető csoport lakásokat, raktárakat, gyárakat, sőt iskolákat is elfoglalt már.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére