Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Bemutatjuk a csodatojást tojó tyúkot!

Kozma Zsuzsi, Nagy Gábor

2018. január 11. 17:28

Csodájára jár a magyar sajtó annak a taszári tyúknak, amelyik pár nappal korábban gigatojásokat tojt Cserepes Boldizsárné kertjében.

Először a kapos.hu számolt be a mindennapinak igazán nem mondható történetről, s onnan szinte az egész magyar sajtó átvette a taszári gigatojások történetét. Közben már magyarázatot is kaptunk az igazán különleges jelenségre.

„Én mondhattam azt, hogy nekem nagyobbat tojik a tyúkom, mint másnak a lúdja, mert valójában olyan nagy volt” – mesélte nekünk büszkén Cserepes Boldizsárné, aki később meg is mutatta a csodatyúkot. Mint mondta, összesen öt csodatojást tojt a hétköznapinak semmiképp sem mondható tyúkja. Egyet sajnos eltört, a többit pedig a többi médiumnak már feltörte, így élőben sajnos nem láthattuk már a gigatojásokat, de a tyúkot megnéztük.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Mi is az a taszári csodatojás?

Cserepes Boldizsárné csodatyúkja olyan tojásokat tojt, amikben volt még egy másik is. Ám a különös történetre a tudósok már választ is adtak. Dr. Csörgő Tibor, az ELTE Anatómiai, Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszékének oktatója így magyarázta a különös tojás kialakulását: a tojás valójában a madár petéje, amely igen hosszú utat tesz meg a petefészektől egészen a kloákáig. A megtermékenyített petesejt egy hosszú csövön halad a kloáka felé, közben rakódnak rá a szikanyagok: a sárgája, a fehérje, a héj maga és a különböző pigmentanyagok. Ekkor csúszhat hiba a rendszerbe, ugyanis a taszári tyúk szervezete a tojását egy másik tojásba foglalta. Hasonló, de gyakoribb „hiba”, hogy egy tojásnak két sárgája van.

Arra azonban egyelőre kevés az esély, hogy a tyúk ismét gigatojásokat tojjon. Szombat óta ugyanis nem tojt gigatojásokat, pedig háromnaponta szokott tojni ötöt.

„Hát de most képzeljék el, hogy májusi csibe. […] Az az igazság, hogy a mostani tyúkok nem ’kotyulnak’ el. És énnekem van törpetyúkom. S akkor az elkotyult, az alá tettem kilenc normális tojást, s abból kikelt nyolc. S az a nyolc ’felneveledett’, s abból volt ez” – mesélte Cserepes Boldizsárné a 888.hu-nak, hogyan született az állat. Később megkérdeztük tőle, hogy mit szólt akkor, amikor meglátta a gigatojásokat.

Fotó: Kozma Zsuzsi

„Csodálkoztam, mert hogy a fenébe, hát melyik lehetett az? Az egyik alkalommal reggel látom – ’mert meg szokom nézni van-e nála tojás’ –, azért jól ki van neki tágulva a feneke, és hát mondom, ennél nagy tojás van. Hát reggel nyolc órakor engedtem ki, akkor még nála volt, délbe megyek ki, még mindig benn ül. No, hát én fölöltöztem, aztán ott kivártam, míg megtojt. És így tudom, hogy melyik a tyúk.”

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit készített volna a gigatojásból. Cserepes Boldizsárné ugyanis csak a konyhában vette észre, hogy nemcsak gigatojásról, hanem csodatojásról van szó.

„Bundás kenyeret!” – válaszolt lelkesen. „Hát egy tojás kitett majdnem három tojást. […] Először, amit fölütöttem, ugye benne volt a héjas tojás. Meg a fehérje. És akkor itt szóltam a második szomszédnak, mondom neki, hogy mi van. S akkor annak valami osztálytársa vagy tanítványa – Tanítónő vagy óvónő? Annyira már nem tudom – ő szólt, hogy a tévénél van valami ismerőse, akik szombaton 11 órakor ki is jöttek. S akkor törtem föl kettőt. De már a másikat, amit feltörtem, abba már kívülről már sárga is volt.”

Cserepes Boldizsárné elmesélte azt is, hogy még sosem tojtak neki a tyúkjai ehhez fogható tojásokat. Pedig a taszári hölgy 1967 óta (ekkor költözött ide) tart tyúkokat a kertjében.

Ám, ha szerencsések vagyunk, akkor könnyen hallhatunk még a taszári csodatyúkról, a gazdája ugyanis elmondta: nem tervezi levágni még az állatot. Csak akkor, ha „már nem fog tojni”.

Mint fogalmazott:

„Hát az még két évig is tojik, hogy ha nem lesz valami problémája. De hát ki tudja! […] Mondtam is már: kenyerem javát megettem, de tényleg. De ilyennel még nem találkoztam.”

Fotó: Kozma Zsuzsi

De nem a gigatojást tojó tyúk az egyetlen különleges állat a taszári hölgy kertjében!

„Hát nekem van egy olyan tyúkom – csak ezt nem tudom megmutatni –, ami zöld héjút tojik, és koleszterinmentes” – mondta büszkén Cserepes Boldizsárné. Mint mesélte, ezt a tyúkot úgy szerezte, hogy a piacon vett tíz tojást, amiket kikeltetett. Aztán az egyik tyúk elkezdett zöld héjú tojásokat tojni, amiket az egyik ismerőse bevizsgáltatott, és kiderült: valóban koleszterinmentesek.

A benti beszélgetés után kimentünk, hogy megnézzük a csodatyúkot. A taszári hölgy megfogta az állatot, oda is adta nekünk, hogy mi is fogjuk meg. Meg is kérdezte, hogy szerintünk hány kiló. Mi három kilót tippeltünk, ám tévedtünk. „Több! Van ez négy kiló is!” – mondta a hölgy, aki ekkor már büszkén, lábánál fogta a csodatojást tojó tyúkját. A tyúkólban láttuk még a zöld héjú tojást tojó állatot is, az fekete volt.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Afrikai szintre züllesztette az ellenzék a parlamentet

Afrikai szintre züllesztette az ellenzék a parlamentet

kinyílott a pitypang

Az ellenzék a migránsállamok szintjére züllesztette a parlamenti munkát. Bekiabálnak, agresszívkodnak és Tordai Bence kicsit úgy viselkedik, mint egy vidéki tinilány, aki kapott egy Ájfont és egyből influenszernek képzeli magát. Becsusszant a parlamentbe és már egyből politikusnak hiszi magát.

Tarlós: Demszky Gábor idejében mikor fogadta ilyen látvány a járókelőket?

Tarlós: Demszky Gábor idejében mikor fogadta ilyen látvány a járókelőket?

kétharmad

A főpolgármester szerint jó irányba tart Budapest, a jövőben minden eddiginél több fejlesztés várható. A baloldali károgókkal kapcsolatosan is volt néhány keresetlen szava.

Óriási változások a családpolitikában

Óriási változások a családpolitikában

A szocialista-liberális kormányok 2010 előtt elvették a családi adókedvezményt és a családi pótlékot is meg akarták adóztatni. Befagyasztották a lakástámogatásokat és devizahitelekbe kényszerítették a magyar családokat. A Gyurcsány-Bajnai-szövetség megszorító politikájának esett áldozatul a gyes harmadik éve és a 13. havi nyugdíj. Ezzel szemben a Fidesz kormányzat visszahozta a gyes harmadik évét, bevezette a gyed extrát, életet lehelt az otthonteremtési programba, folyamatosan bővítette a családi adókedvezményt, megvédte a nyugdíjak reálértékét, sőt nyugdíjprémium kifizetését is lehetővé tette a gazdasági eredményeknek köszönhetően.

Európai képviselő: "bizonyos szempontból szinte várjuk ezeket a támadásokat"

Európai képviselő: "bizonyos szempontból szinte várjuk ezeket a támadásokat"

amerika, london, párizs

Az egyik liberális képviselő egészen hajmeresztő nyilatkozatot tett a tegnap esti terrortámadás után.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Trump elmegy a végsőkig, hogy megvédje az USA határait

Donald Trump amerikai elnök kedden heves vitába keveredett Chuck Schumerrel, a szenátus, valamint Nancy Pelosival, a képviselőház demokrata frakciójának vezetőjével az amerikai-mexikói határon építendő fal ügyében.

Tovább folyik a hajtóvadászat a három embert megölő strasbourgi lövöldöző után

Tovább folyik a hajtóvadászat a három embert megölő strasbourgi lövöldöző után

amerika, london, párizs

Három életet követelt a kedd este Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében történt lövöldözés - közölte Christophe Castaner francia belügyminiszter szerdára virradóra tartott sajtótájékoztatóján, pontosítva azokat a korábbi értesüléseket, miszerint négyen vesztették életüket.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére